Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a lovit Ucraina pentru prima dată cu o rachetă balistică intercontinentală ICBM, acuză Kievul. Dnipro, zguduit de explozii

Ucraina a anunţat joi dimineaţă că Rusia a lansat pentru prima dată asupra sa o rachetă balistică intercontinentală. Deşi armata ucraineană nu a menţionat tipul de ICBM, potrivit Ukrainska Pravda, este vorba de o rachetă "RS-26 Rubezh" care a vizat infrastructura din orașul Dnipro. Rusia a refuzat să comenteze, în schimb susține, că a doborât miercuri două rachete britanice Storm Shadow deasupra regiunii Kursk. Încă nu este clar ce a fost avariat în atac. Orașul Dnipro a fost zguduit de explozii timp de trei ore joi dimineață, potrivit coresondentului BBC Paul Adams

De la 21.11.2024, 17:39
WhatsApp
Rușii au lovit Ucraina pentru prima dată cu o rachetă balistică intercontinentală ICBM RIA Novosti

Război în Ucraina. Rusia a lansat, în această dimineață, pentru prima dată, o rachetă intercontinentală (ICBM), "RS-26 Rubej", asupra orașului Dnipro din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda. Deşi este capabilă să transporte un focos nuclear, racheta a avut cel mai probabil o încărcătura convenţională. Ucraina nu a publicat încă informaţii despre pagube şi victime. 

Forţele ruse au lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineţii, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fără a preciza tipul de ICBM. Este pentru prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, relatează Reuters.

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, este vorba de o racheta balistică intercontinentală "RS-26 Rubej", cod NATO "SS-X-3".  "RS-26 Rubej" este proiectată să livreze şi încărcături nucleare. Deşi nu există încă informaţii privind tipul de încărcătură al rachetei lansate, cel mai probabil este una convenţională. 

Dnipro, zguduit de explozii în această dimineață 

Pe acelaşi subiect

Corespondentul BBC, Paul Adams, aflat la Dnipro, a transmis că orașul a fost zguduit de o serie de explozii care au început după cinci dimineața și au durat aproximativ trei ore. 

Surse militare au declarat pentru BBC că racheta ICBM, care are o rază de acțiune de până la 6000 de km și poate transporta mai multe focoase, a fost trasă din regiunea rusă Astrahan, aproape de Marea Caspică.

Nu este clar ce a lovit, dar s-au auzit patru explozii în zona unui mare complex industrial, nu departe de centrul orașului Dnipro, potrivit BBC. 

Răzbunarea lui Putin pentru ATACMS şi Storm Shadow

Rachetele balistice intercontinentale au o rază de acţiune de mii de kilometri şi pot fi utilizate pentru lansarea de focoase nucleare, deşi pot avea şi focoase convenţionale. Atacul vine după ce Ucraina a folosit rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei în această săptămână, un lucru pe care Moscova avertizează de luni de zile că l-ar considera o escaladare majoră.

Din comunicatul Kievului nu este clar ce a vizat racheta balistică intercontinentală şi dacă a provocat pagube. Anterior, autorităţile ucrainene anunţaseră că un atac rusesc a vizat întreprinderi şi infrastructură critică în oraşul Dnipro din centrul ţării.

Apărarea aeriană ucraineană a anunţat că a doborât şase rachete de croazieră Kh-101 în timpul atacului rusesc de joi dimineaţă iar restul rachetelor nu ar fi produs consecințe semnificative.

"În dimineața zilei de 21 noiembrie 2024, între orele 05:00 - 07:00, trupele ruse au atacat orașul Dnipro (întreprinderi și infrastructură critică) cu rachete de diferite tipuri. În special, o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată din regiunea Astrahan din Federaţia Rusă, o rachetă balistică Kh-47M2 Kinjal de pe un avion de luptă MiG-31K, șapte rachete de croazieră Kh-101 de pe bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare - regiunea Volgograd) din regiunea Tambov", au declarat forţele aeriene, detaliind tipurile de arme utilizate în atac.

Cât de puternică este racheta ICBM "RS-26 Rubej"

Potrivit siteului ucrainean de informaţii militare, Defense Express, RS-26 "Rubej" este o rachetă ICBM cu rază medie, o variantă a celebrei Topol, proiectată să livreze şi încărcături nucleare. Ruşii au început să o dezvolte încă din 2006, dar în 2018 proiectul a fost îngheţat. În luna iulie a acestui an, Kremlinul a amenințat că va relua producția de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune.

Dezvoltatorul RS-26 "Rubej" este "Institutul de inginerie termică din Moscova", iar producătorul este "Votkinsky Zavod", care, produce şi rachete "Iskander". Caracteristicile exacte ale RS-26 "Rubej" sunt momentan necunoscute. Ar avea o greutate de 40-50 de tone şi o rază de până la 6.000 km. Ar avea patru focoase şi o viteză de peste Mach 20.

Majoritatea rachetelor rusești cu rază lungă de acțiune pot transporta şi încărcătură nucleară, inclusiv "Iskander", "Kinjal" şi rachete de croazieră Kh-55 și Kh-102.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina racheta intercontinentala
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024