Ruşii râd de planul de pace în Ucraina al lui Keith Kellogg şi au descoperit ce "legături" are cu România
Deşi Donald Trump i-a cerut generalui Keith Kellogg un plan de încheiere a războiului din Ucraina în următoarele 100 de zile, şansele să ajungă la vreun acord de pace sunt mici. Kremlinul nu a arătat interes pentru a colabora cu Kellogg, iar intenţiile lui Donald Trump ar fi de a controla personal negocierile, arată o analiză The Wall Street Journal. În plus, la Moscova, planul a fost ridiculizat, iar ruşii au găsit "legături" cu România.
De Redactia Observator la 22.01.2025, 17:45Președintele Donald Trump i-a încredințat generalului în retragere Keith Kellogg misiunea de a pune capăt războiului din Ucraina în 100 de zile. Aproape nimeni nu crede că acesta va reuși să obţină ceva, în special rușii, relatează The Wall Street Journal (WSJ).
Rolul lui Kellogg ca trimis special în Ucraina pare mai degrabă simbolic, o strategie preliminară în discuțiile de pace pe care Trump dorește să le controleze personal. Cu toate acestea, ajungerea la o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin este mult mai dificilă decât a sugerat Trump în campania electorală, când a promis că va pune capăt războiului înainte de preluarea mandatului. Lipsa de expertiză diplomatică a lui Kellogg şi faptul că ruşii au sărit să-l atace fac ca misiunea sa să fie extrem de dificilă.
Poziția lui Putin și răspunsul lui Trump
În ziua învestirii lui Trump, Putin a indicat că nu se grăbeşte să soluționeze conflictul din Ucraina. Acesta a declarat că scopul discuțiilor ar trebui să fie "o pace pe termen lung bazată pe respectarea intereselor legitime ale tuturor părților", nu doar un armistițiu temporar pentru refacerea forțelor ucrainene.
- Armata rusă ocupă noi teritorii în Ucraina. Soldații lui Putin, la doar câțiva km de principalul avanpost al...
- Zelenski a anunţat cât de mare este de fapt armata Rusiei şi a cerut 200.000 de soldaţi europeni. Putin vrea ca...
- Trump se gândeşte la "posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază cu Kievul
- Zelenski crede că ar fi nevoie de cel puţin 200.000 de trupe de menţinere a păcii în Ucraina: "Este un minim,...
- Cum vrea Trump să îl convingă pe Putin să opreasă războiul din Ucraina. "Nu poate fi prea încântat"
Trump a răspuns prin critici neobișnuite, afirmând că Putin "nu se descurcă atât de bine" în Ucraina și că "distruge Rusia" prin refuzul de a negocia. Întrebat dacă va sancționa Rusia în cazul în care Putin refuză discuțiile, Trump a spus că "pare probabil". De asemenea, el a sugerat revizuirea ajutorului militar oferit de SUA Ucrainei, subliniind că Uniunea Europeană ar trebui să egaleze contribuțiile americane.
Rolul și limitele lui Kellogg
Keith Kellogg va avea rolul de a-l sfătui pe Trump în negocierile privind Ucraina, dar nu este clar cât de mult ia în considerare președintele astfel de sfaturi. John Bolton, fost consilier de securitate națională, a declarat că Trump apreciază la Kellogg faptul că "nu își oferă niciodată părerea decât dacă i se cere".
Kellogg, care s-a alăturat echipei lui Trump în 2015, când l-a contactat singur la Trump Tower și s-a oferit să-i fie consilier neplătit, a servit în primul mandat al acestuia ca membru al Consiliului Național de Securitate. Potrivit foștilor colegi, deși era o prezență constantă în Biroul Oval, participa rar la discuții.
Deși are o vastă experiență militară, Kellogg nu a activat niciodată ca diplomat, iar foștii săi colegi sunt de părere că nu va lua parte la negocieri reale cu Rusia. Experiența sa ar putea conta în evaluarea impactului deciziilor legate de continuarea sau reducerea ajutorului militar pentru Ucraina, dar influența sa asupra politicii externe rămâne limitată.
Planul de pace al lui Kellogg
Keith Kellogg, un veteran decorat al Războiului din Vietnam, devenit general locotenent, a susținut recent că Ucraina poate obține victorii pe câmpul de luptă împotriva Rusiei cu sprijinul Statelor Unite. El a lăudat decizia administrației Biden de a furniza armament mai avansat Ucrainei, considerând că acest lucru îi oferă lui Donald Trump o pârghie strategică în viitoarele negocieri. Kellogg a sugerat, de asemenea, că Moscova ar putea fi constrânsă să negocieze sub ameninţare că în caz contrar SUA vor trimite şi mai multe arme Ucrainei.
Rusia nu a arătat interes pentru discuții directe cu Kellogg. Kremlinul a sugerat că chimia dintre Trump și Putin ar putea îmbunătăți relațiile ruso-americane, dar a avertizat că Trump ar putea fi influențat de "statul paralel" american.
Atât Trump, cât și Kremlinul au negat discuții recente între cei doi lideri, deși ambele părți au promis că vor comunica în curând. Fostul consilier de securitate națională John Bolton și-a exprimat temerea că Trump ar putea forța Ucraina să facă concesii semnificative Rusiei. "Putin știe cum să-l manipuleze pe Trump", a declarat Bolton, adăugând că Kellogg, fiind extrem de loial, va urma doar ordinele lui Trump, fără să-l contrazică.
Planul de pace propus de Kellogg și publicat anul trecut de think tank-ul pro-Trump "America First Policy Institute" prevede un armistițiu, adică îngheţarea luptelor pe linia actuală a frontului, amânarea aderării Ucrainei la NATO și relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Planul sugerează, de asemenea, suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina dacă aceasta refuză să negocieze.
La Moscova, planul a fost ridiculizat. Tabloidul controlat de Kremlin, Komsomolskaya Pravda, l-a criticat dur, numindu-l "knut i pryanik" , adică "bici şi turtă dulce", o expresie rusească folosită pentru a caracteriza un amestec de amenințări și promisiuni. Ziarul l-a atacat și pe Kellogg, numindu-l o relicvă a Războiului Rece şi a complexului militaro-industrial american. "El (Kellogg) este Pentagonul în carne și oase. Republican în carne și oase. Și îi plac banii", a scris tabloidul luna trecută.
Ruşii au "descoperit" legăturile lui Kellogg cu România
Analiști ruși au sugerat că simpatia lui Kellogg pentru Ucraina şi antipatia pentru Rusia sunt influențate de legături personale. Fiica sa, Meaghan Mobbs, fost ofițer militar, conduce un ONG - Weatherman Foundation - care transportă ajutoare umanitare în Ucraina dintr-un hub logistic din România.
Agenția de presă de stat TASS a remarcat că ONG-ul a repatriat cadavrele voluntarilor americani uciși în Ucraina și chiar a aranjat o vizită a lui Kellogg în Ucraina "după care a cerut Senatului să trimită imediat ajutor letal la Kiev". Tass a subliniat că aceste acțiuni demonstrează lipsa de imparțialitate a lui Kellogg.
Perspectiva analiștilor
Seth Jones, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, l-a descris pe Kellogg ca pe un gânditor serios, menit să sprijine deciziile Casei Albe în problema Ucrainei. Cu toate acestea, Jones consideră că atacurile personale lansate de Kremlin împotriva lui Kellogg sugerează o atmosferă nefavorabilă pentru negocieri. "Discuțiile nici măcar nu au început, iar rușii deja atacă principalul negociator american. Aceasta nu este o perspectivă favorabilă pentru un acord de pace sau chiar pentru un armistițiu", a concluzionat Jones.