Antena LIVE

Curs valutar

Sânge pentru petrol. Lista țărilor care vând energie murdară Europei

De la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană face eforturi pentru a-și reduce dependența energetică de Rusia, cu toate acestea, adevărul este că opțiunile pe care le are la îndemână nu sunt neapărat cu mult mai bune. O analiză a Politico arată că liderii UE sunt nevoiți să facă afaceri cu lideri din regimuri autoritare, care încalcă în mod constant drepturile omului sau statul de drept.

De la 29.07.2022, 19:40
WhatsApp
Uniunea Europeană este nevoită să negocieze cu regimuri care nu îi respectă valorile pentru a obține energie. Profimedia

"Uniunea Europeană a decis să își diversifice sursele de energie și să se îndrepte către parteneri mai de încredere și mai fiabili", a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în această lună, alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Realpolitik-ul de la Bruxelles a fost adoptat și de cei mai importanți lideri naționali din UE. Astfel, Emmanuel Macron l-a găzduit joi pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Regimul acestuia are la dispoziție cantități vaste de petrol, dar și un istoric al încălcării drepturilor omului, cel mai cunoscut la nivel mondial fiind uciderea lui Jamal Khashoggi. În același timp, Olaf Scholz și Mario Draghi au fost într-un turneu în Africa.

Anul trecut, 40% din gazul consumat în Uniunea Europeană a venit din Federația Rusă, iar încercarea de a renunța la această sursă vine la pachet cu o serie de compromisuri morale din partea Uniunii Europene. Politico analizează țările de la care comunitatea europeană cumpără sau vrea să cumpere petrol și gaze, dar și istoricul lor legat de încălcările drepturilor omului.

Federația Rusă

Pe acelaşi subiect

Relația Occidentului cu Federație Rusă a atins un punct minim odată cu invazia asupra Ucrainei. În plus, statele vestice au decis să impună o serie de sancțiuni dure Moscovei, la acestea adăugându-se și moțiunea votată de Senatul SUA prin care i se cere secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Kremlinul ca sponsor al terorismului.

În ceea ce privește Indicele Libertății Umane, Rusia se află pe locul 126 din 165, cu precizarea că crimele de război din Ucraina încă nu au fost luate în considerare.

Arabia Saudită

Deși importurile de petrol din această țară acoperă în jur de 10% din necesarul Europei, poziția în cadrul Europei. Cu toate acestea, poziția în cadrul OPEC face ca liderul acestei țări, prințul Mohammed bin Salman să fie un personaj care nu poate fi ignorat, mai ales în acest context.

Președintele american Joe Biden a vizitat deja Orientul Mijlociu în această lună pentru a încerca să securizeze livrările de petrol, renunțând la jurământul său anterior de a face din regatul saudit un "paria". Nu este vorba doar de uciderea lui Khashoggi. O coaliție condusă de Arabia Saudită continuă un război sângeros în Yemen, care a ucis mii de oameni. Autoritățile saudite își reprimă disidenții și activiștii pentru drepturile omului.

În Indicele Libertății Umane, Arabia Saudită se află pe locul 155 din 165.

Iran

Iranul are cele mai mari depozite de gaze din lume, dar folosirea acestuia pentru fabricile și gospodăriile europene vine la pachet cu mulțime de probleme politice, deoarece sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului blochează orice transporturi legale de petrol sau gaze.

În afară de problema nucleară, Iranul – condus de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei – continuă să-și reprime poporul, agențiile de securitate fiind acuzate de încălcări în serie ale drepturilor omului și forțele Iranului implicate profund în războiul civil din Siria. Din această cauză se află pe locul 160 din 165 în Indicele Libertății Umane.

Egipt

Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi a acceptat să trimită și mai mult gaz în Germania, alături de hidrogen, ca parte a unui acord de cooperare. El a fost, de asemenea, la Paris pentru a vorbi despre energie cu Macron. Von der Leyen a anunțat un acord în iunie pentru a obține mai multe gaze din Egipt și Israel în Europa.

Dar regimul autoritar al lui El-Sisi are mari probleme cu drepturile omului. Din această cauză se află pe locul 161 din 165 în Indicele Libertății Umane.

Azerbaijan

Azerbaidjan a fost considerat mult timp vorbit ca o alternativă pentru necesarul european de energie. În plus, țara este legată de UE prin conductele de gaze naturale transanatoliană și conducta transadriatică. Într-o călătorie la Baku la începutul acestei luni, von der Leyen a semnat un acord pentru a crește livrările cu 50% până la 12 miliarde de metri cubi (bcm), apoi până la 20 miliarde de metri cubi "în câțiva ani".

Dar Azerbaidjanul are problemele sale. Vorbim despre războiul din regiunea Nagorno-Karabah. În plus, Aliyev, conducătorul ereditar al țării, are de asemenea probleme legate de drepturile omului. Țara a avut parte de proteste pentru fraudă electorală, îngrădirea libertății presei și arestarea activiștilor opoziției.

Adrian Popovici
gaze petrol rusia europa arabia saudita iran egipt
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024