Video Ce alternative are Europa, dacă Rusia va închide de tot robinetul de gaze naturale. Soluțiile sunt puține la număr
Uite gazele, nu sunt gazele. Ruşii continuă şantajul. Azi au redus la 20 la sută livrărările prin gazoductul principal, Nord Stream 1. Ca să nu îngheţe la iarnă, europenii fac economie şi caută gaz în altă parte. Doar că variantele sunt puţine, iar gazul rusesc nu poate fi înlocuit imediat.
Europa importă 45 la sută din necesarul de gaz din Rusia. Gazprom a tot tăiat livările prin Nord Stream 1 până la 20%. Gazul rusesc ajungea şi prin conducta Yamal, oprită de tot acum două luni. Reţeaua din Ucraina este folosită la 40 la sută din capacitate.
Doar gazoductul TurkStream funcţionează sută la sută. Cele două conducte, amplasate pe fundul Mării Negre, duc gazul rusesc direct în Turcia. De aici, jumătate din el merge spre Europa, inclusiv în România.
Ce soluţii are Europa, dacă ruşii închid de tot robinetul de gaze naturale
Nu foarte multe. Una ar fi conducta TANAP-TAP ce pleacă din Georgia, ajunge în Italia şi transportă gaz azer. Inclusiv România negociază să cumpere de acolo. Şi BRUA, gazoductul gol care trece prin România, poate fi o soluţie. Dar abia peste cinci ani, când vom începe să scoatem gaz din Marea Neagră.
Singura soluţie concretă pentru a acoperi o parte din nevoia Europei este gazul natural lichefiat din America. Doar că e o resursă mai scumpă. Gazul este stocat la bordul navelor şi răcit la minus 162 de grade. Dar concurenţa e mare. Europa se bate cu Asia, iar europenii plătesc mai mult.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰