Antena Meniu Search
x

Prietenia lui Putin cu Iranul ascunde un trecut complicat și un viitor tulbure

Liderii din Rusia și Iranul spun că țările lor sunt acum mai apropiate ca niciodată, pe măsură ce sancțiunile Occidentului lovesc puternic ambele state. Dar unii observatori spun că prietenia extrem de mediatizată a celor două țări are atât un trecut tumultuos, cât și un viitor dificil în față, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 21.07.2022, 22:50

Vladimir Putin și Ali Khamenei
Rusia și Iranul se află într-o alianță de conjunctură, forțate de sancțiunile occidentale. - Profimedia

În prima sa călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice de la războiul din Ucraina, Putin a aterizat marți în Teheran, unde s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi, precum și liderul suprem al țării, Ali Khamenei.Vizita liderului de la Kremlin a făcut parte dintr-o întâlnire trilaterală cu Raisi și liderul NATO, Recep Tayyip Erdogan, care până acum a refuzat să se alăture sancțiunilor ruse și s-a oferit să joace un rol de mediere între Moscova și Kiev.

Unii analiști sunt însă sceptici față de adevărata putere a Rusiei și a prieteniei declarate Iranului, unii afirmând că întâlnirea a fost în mare parte un exercițiu de imagine, semnalând o potențială cooperare, spre deosebire de sprijinul mai modest pe care ambele țări și-îl acordă în prezent.

Ali Vaez, directorul think tank-ului Iran Project, atrage atenția asupra faptului că întrecut Rusia a făuct promisiuni mari, dar nu și-a respectat angajamentele  și chiar a "înjunghiat Iranul în spate și l-a vândut celui care oferea mai mult."

Rusia și Iranul au opțiuni limitate

Pe acelaşi subiect

În acest moment, variantele aflate la îndemâna celor două țări sunt limitate și, dat fiind contextul, nu își permit să se îndepărteze. După cum subliniază cei care au urmărit evoluția evenimentelor, vizita lui Putin în Iran vine la doar cîteva zile după ce Biden a făcut, la rândul său, o vizită în regiune.

Întâlnirea este, din punctul de vedere al Teheranului, "un semnal de putere ca răspuns la încercarea americanilor de a-și arăta forța în regiune", a declarat marți Mohammad Marandi, profesor la Universitatea din Teheran. El a adăugat că vizita lui Biden în Arabia Saudită "a fost văzută probabil ca un semn de slăbiciune" și este "reprezentativă pentru un declin relativ al Statelor Unite".

Cele două state bogate în petrol au fost dornice să-și arate alianța strânsă în întâlnirea de marți, Iranul arătând un sprijin puternic pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Într-o întâlnire bilaterală cu Raisi, Putin a declarat că este "foarte încântat să se afle pe teritoriul iranian ospitalier" și că cele două țări "se pot lăuda cu cifre record în ceea ce privește creșterea comerțului".

Discuțiile au adus la semnarea unui acord de 40 de miliarde de dolari între compania națională de petrol a Iranului și compania de stat Gazprom din Rusia. Memorandumul este menit să dezvolte zăcăminte iraniene de gaze și să construiască noi conducte pentru export.

Cu toate acestea, economia puternic restricționată a Iranului și acțiunile anterioare ale Rusiei în statul din Golful Persic conduc la scepticism cu privire la faptul dacă acordul se va materializa în viitor.

"Este parte a spectacolului unei vizite de stat", explică Esfandyar Batmanghelidj, directorul unui think tank din Londra. "Nu obligă Rusia să investească, iar Rusia nu va investi în sectorul energetic al Iranului, în timp ce sectorul energetic al Iranului se află sub sancțiuni mai stricte decât sectorul energetic al Rusiei", a adăugat el.

Deși există dubii legate de modul în care cele două țări și-ar putea ajuta economiile, SUA avertizează că Iranul este gata să ajute Rusia în războiul din Ucraina. Casa Albă a declarat că Iranul va furniza Rusiei "sute" de drone pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina și că Teheranul se pregătește să înceapă instruirea forțelor ruse cu privire la modul de operare a acestora chiar de luna aceasta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Prietenia lui Putin cu Iranul ascunde un trecut complicat și un viitor tulbure