Scandal în Italia după difuzarea primelor imagini cu momentul prăbuşirii telecabinei din Alpi. ”Calcă în picioare memoria victimelor”
Televiziunea publică din Italia, Rai, se confruntă cu critici puternice pentru că a difuzat miercuri primele imagini cu momentul prăbuşirii telecabinei din Alpii italieni. Tragedia care s-a produs pe 23 mai s-a soldat cu 14 morți. La Stampa apără publicarea imaginilor spunând că arată modul în care frânele ar fi putut preveni dezastrul.
De Redactia Observator la 17.06.2021, 18:55Camerele de supraveghere au surprins ultimele secunde de viaţă ale oamenilor aflaţi la bord. Telecabina Stresa Mottarone se apropie de staţie. Se opreşte puţin, apoi o ia în sens invers cu o viteză ameţitoare.
În câteva secunde garnitura parcurge trei sute de metri şi se loveşte de un pilon metalic iar apoi se prăbuşeşte. 15 oameni erau la bord şi doar unul singur a supravieţuit - un copil de 5 ani pe care tatăl l-a luat în braţe şi astfel l-a salvat pentru că i-a amortizat căderea, relatează BBC.
Procurorul de caz a numit difuzarea imaginilor una total nepotrivită, iar șeful Rai TV s-a declarat „profund șocat” de decizia de a le arăta pe post. Cinci familii se aflau la bordul telecabinei când s-a prăbușit, inclusiv doi copii care erau printre morți.
Procurorii spun că frâna de urgență, care ar fi putut preveni accidentul, a fost dezactivată intenționat. Telecabina a mers înapoi cu peste 100 km/h pe un cablu de susținere, s-a lovit de un pilon și apoi s-a prăbușit în gol și s-a rostogolit pe munte.
- Un video cu momentul prăbușirii telecabinei din Italia a fost făcut public. Cele 14 victime mai aveau un metru și...
- Cum au scăpat de moarte un tată și fiul lui de 6 ani, chiar înainte de prăbușirea telecabinei din Italia:...
- Un român, martor la discuţia dintre mecanicii telecabinei prăbuşite în Italia: ”Deocamdată am reparat-o așa,...
Filmările CCTV au fost obținute și prezentate pentru prima dată de un program de știri de pe canalul italian Rai 3, cu cabina blurată. De atunci au fost republicate în întregime sau parțial de mai multe site-uri de știri italiene, unele dintre ele ascunzând fețele victimelor. Un al doilea clip arată un operator care aleargă după ajutor pe măsură ce se petrece accidentul.
Procurorul Olimpia Bossi a declarat într-un comunicat de presă că, deși suspecții din acest caz erau la curent cu existența videoclipurilor, rudele nu au fost informate și difuzarea filmărilor a fost interzisă. Ea a spus că suferința familiilor victimelor "nu poate și nu trebuie să fie exacerbată prin acțiuni de acest gen".
Autoritatea italiană pentru protecția datelor a cerut organizațiilor din presă și utilizatorilor de social media să nu distribuie clipurile din respect față de victime și rudele lor, „astfel încât durerea să nu devină un instrument pentru un like în plus”.
Primarul din Stresa, unde s-a petrecut tragedia, Marcella Severino a spus că și ea a fost îngrozită de decizia postului de a publica imaginile: „Nu cred că era potrivit față de victime și familiile lor”. Șeful RAI, Marcello Foa, a spus că „am respectat întotdeauna alegerile editoriale ale directorilor și m-am abținut întotdeauna să le comentez public, dar în calitate de președinte al Rai în acest caz nu pot să tac”.
La Stampa apără difuzarea imaginilor
Fostul ministru al educației, Valeria Fedeli, a spus într-o declarație comună cu colegul politician al Partidului Democrat, Andrea Romano, că postul TV RAI 3 trebuie să-și explice acțiunile. Decizia a arătat „lipsă de respect față de victime și membrii familiei lor”, au argumentat aceștia, adăugând că încălcarea interdicției de publicare a fost „cu atât mai gravă cu cât a fost efectuată de furnizorii de servicii publice”.
Senatorul Laura Garvini a spus într-o postare pe Facebook că difuzarea videoclipului "înseamnă călcarea în picioare a memoriei victimelor și a durerii familiilor lor. Moartea senzaționalistă nu are nicio legătură cu dreptul presei".
Cu toate acestea, ziarul La Stampa și-a apărat decizia de a publica filmările, argumentând că sunt „mai puternice decât 1.000 de cuvinte și clarifică modul în care frânele ar fi putut preveni dezastrul”. Site-uri precum La Repubblica, Corriere dela Serra și Il Messaggero au publicat și ele parțial filmările.
Trei suspecți din cadrul firmei care operează telecabina sunt în prezent anchetați. Un tehnician a admis că la începutul acestui an a instalat un suport pentru a dezactiva frâna de urgență, care ar fi funcționat defectuos. Mai mult, un expert italian a susținut că filmări anterioare pe care le-a făcut arată că frâna de urgență a fost dezactivată încă din 2014.