Scandal uriaş de corupţie la vârful Parlamentului European. Eva Kaili, vicepreşedintele PE, reţinută într-un dosar de corupţie în care e implicat Qatarul
Scandal uriaş de corupţie la vârful Parlamentului European. Vicepreşedinta instituţiei a fost reţinută, alături de alte patru persoane. Anchetatorii vorbesc despre sume mari de bani plătite de Qatar unor persoane cu rol politic şi strategic pentru a face lobby. Acţiunea vine cu o săptămână înaintea votului care ar fi permis cetăţenilor statului din Orientul Mijlociu să circule fără vize în Uniunea Europeană.
De Redactia Observator la 10.12.2022, 21:42"Astăzi, Cupa Mondială din Qatar este, de fapt, o dovadă cum diplomaţia în sport poate duce la transformarea istorică a unei ţări, cu reforme care au inspirat lumea arabă", a declarat Eva Kaili, vicepreşedinte Parlamentul European. Asta spunea, acum o lună, Eva Kaili, vicepreşedinte al Parlamentului European. Azi, e reţinută pentru corupţie în cel mai mare scandal care zguduie Uniunea Europeană.
Preşedinta Parlamentului European a declarat că nu poate comenta evenimentele dar va coopera cu anchetatorii
"Este şocant ceea ce s-a întâmplat. Niciodată nu am mai avut o asemenea situaţie în Parlamentul European", a declarat Eugen Tomac. Presa greacă susţine ca europarlamentarul şi-a petrecut noaptea într-un centru de detenţie, după ce autorităţile i-au percheziţionat casa şi au ridicat calculatoare, telefoane şi saci cu bani. "În mod surprinzător, a fost descoperită o sumă mare de bani, mai precis 600.000 de euro, la una dintre adrese. Posesoarea sumei trebuie să explice ce căutau aceşti bani în casa ei", a declarat Eric Van Duyse - purtător de cuvânt Biroul Procurului Federal.
Odată cu Eva Kaili a fost arestat şi iubitul acesteia, un fost europarlamentar italian, secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor şi un director de ONG. Acuzaţiile vizează acţiuni de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani. Autorităţile susţin că oficiali din Qatar au încercat să "cumpere" sprijinul acestor persoane cu important rol politic sau strategic prin cadouri scumpe sau sume mari de bani.
"Toată povestea aceasta ţine de intrarea Qatarului pe lista statelor pe liberalizarea vizelor pentru intrarea în Uniunea Europeană. Scandalul ţine de corupţia din jurul acestui demers pe care Qatarul îl făcea", a declarat Dragoş Tudorache. Acest dosar prin care statul din orientul mijlociu încerca să convingă că va îmbunătăţi condiţiile de muncă pentru migranţi primise vot pozitiv în comisia de libertăţi civile şi urma să intre în plen săptămâna viitoare pentru votul final. "Statele care trec prin aceasta procedură, care sunt verificate de Comisia Eurpeană şi care obţin votul in Parlament şi în Consiliu urmează să treacă pe lista statelor care nu au nevoie de vize pentru a circula in Uniunea Europeană, deci despre asta este vorba", a declarat Dragoş Tudorache.
"Unii de aici încă îi discriminează. Îi asupresc şi îi acuză pe toţi care vorbesc cu ei de corupţie. Dar, totuşi, folosesc gazele lor. Totuşi, companiile lor fac profituri de miliarde", a declarat Eva Kaili, vicepreşedinte Parlamentul European, în urmă cu o lună. Pe fondul unui nivel tot mai ridicat de euroscepticism, scandalul de corupţie afectează şi mai mult credibilitatea Parlamentului European. Preşedinta Parlamentului European a declarat că nu poate comenta evenimentele dar va coopera cu anchetatorii.