Antena Meniu Search
x
LIVE

Scandal de corupție în Parlamentul European. O vicepreședintă a fost reținută într-un dosar în care ar fi implicat și Qatarul

O vicepreşedintă a Parlamentului European a fost arestată la Bruxelles. Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, a fost reţinută de poliţie într-un dosar de corupţie. După acuzaţiile potrivit cărora sute de muncitori străini au murit în timpul pregătirilor pentru cupa mondială, Qatarul ar fi oferit bani şi bijuterii mai multor oficiali europeni, încercând astfel să influenţeze politicile de la Bruxelles şi rapoartele privind respectarea drepturilor omului. Au fost efectuate 16 percheziţii la 16 adrese din Bruxelles, unde s-au găsit 600.000 de euro. Alte patru persoane au mai fost arestate. 

De Redactia Observator la 10.12.2022, 09:19
Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European
Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, reținută într-un dosar de corupție în care ar fi implicat și Qatarul - Profimedia

Vicepreşedintele Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir. Se crede că alte persoane arestate sunt cetăţeni italieni: directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.

"De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European", se arată în comunicat.

Qatarul ar fi mituit mai mulți oficiali europeni

Pe acelaşi subiect

Parchetul nu a numit ţara aflată în centrul anchetei. Declaraţia de presă se referea doar la un "stat din Golf". Le Soir a identificat ţara ca fiind Qatar. Beneficiarii sunt personalităţi cu "o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă" în Parlamentul European.

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, este un fost prezentator de televiziune elenă şi europarlamentar din 2014. Partidul Socialist Grec, al cărei membru este Kaili is a member, a anunţat vineri seară că aceasta a fotr exclusă din partid. Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European au suspendat-o din grup, decizia intrând în vigoare imediat.

Contactate de Euronews, serviciile de presă ale legislativului comunitar de la Bruxelles au spus că "Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare".

"Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autorităţile naţionale responsabile. La fel şi în acest caz concret", au adăugat aceştia.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Scandal de corupție în Parlamentul European. O vicepreședintă a fost reținută într-un dosar în care ar fi implicat și Qatarul