Scandalul Pegasus. Israel investighează acuzațiile privind soft-ul care pornește camera sau microfonul din telefon
Israelul a înfiinţat o echipă ministerială pentru a analiza acuzaţiile tot mai numeroase vizând aplicaţia de spionaj vândută la nivel mondial de o firmă israeliană, a declarat miercuri o sursă apropiată situaţiei, care a adăugat că este improbabilă evaluarea exporturilor, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 22.07.2021, 07:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Echipa este condusă de Consiliul pentru Securitate Naţională al Israelului, care este subordonat premierului Naftali Bennett şi care are o arie de expertiză mai largă decât Ministerul Apărării, minister ce supraveghează exportul softului Pegasus al firmei NSO. ”Acest eveniment trece dincolo de competenţa Ministerului Apărării”, a spus sursa, referindu-se la un posibil efect diplomatic negativ, după informaţiile apărute în presă în această săptămână despre posibile abuzuri în folosirea Pegasus în Franţa, Mexic, India, Maroc şi Irak.
Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.
Exportul Pegasus, puțin probabil de a fi oprit
Sursa, care are cunoştinţe directe despre echipa israeliană şi a solicitat anonimatul din cauza sensibilităţii problemei, a considerat ”îndoielnic” că vor fi plasate noi limite exporturilor Pegasus. Aceasta nu a descris activitatea echipei drept o investigaţie formală, dar a spus: ”Obiectivul este să aflăm ce s-a întâmplat, să analizăm această problemă şi să învăţăm lecţii”.
- Scandalul internaţional de spionaj nu a ajuns şi în România. Cîţu: "Sunt atent cu telefonul meu şi ce...
- Analiză. Ce este Pegasus, spyware-ul care pornește camera sau microfonul din telefon fără ca utilizatorul să știe
- Scandalul Pegasus. Telefonul președintelui Emmanuel Macron a fost spionat de serviciile din Maroc
Comentând evoluţia, un purtător de cuvânt al ONS a afirmat: ”Salutăm orice decizie luată de guvernul Israelului şi suntem convinşi că activităţile companiei sunt fără probleme”.
Biroul premierului Bennett a refuzat să comenteze. Vorbind miercuri la o conferinţă cibernetică, premierul nu a menţionat afacerea NSO. O investigaţie la nivel global publicată duminică de 17 organizaţii media, condusă de grupul jurnalistic non-profit din Paris Forbidden Stories, a afirmat că Pegasus a fost folosit în atacuri cibernetice reuşite sau nu împotriva unor smartphone-urilor aparţinând unor jurnalişti, oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului. NSO a respins investigaţia partenerilor mass-media, spunând că este ”plină de presupuneri greşite şi teorii necoroborate”.
Ce este soft-ul Pegasus
Pegasus este destinat utilizării doar de către serviciile secrete guvernamentale şi agenţiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul şi criminalitatea, a spus NSO. Astfel de scopuri sunt, de asemenea, cele care ghidează politica de export a Israelului, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, într-un discurs susţinut marţi. Dar, într-o trimitere la acuzaţiile din jurul Pegasus, el a adăugat: ”În prezent, studiem informaţiile publicate”.
La conferinţă, Bennett a afirmat că Israelul are memorandumuri de înţelegere cu zeci de ţări despre securitatea cibernetică, pe care vrea să le transforme într-un ”scut global de apărare cibernetică”.