Antena Meniu Search
x

Scandalul Pegasus. Telefonul președintelui Emmanuel Macron a fost spionat de serviciile din Maroc

Presa Franceză a dezvăluit, marţi, că în telefonul mobil al preşedintelui Franţei Emmanuel Macron a fost instalat programul de spionaj informatic Pegasus. Operaţiunea a fost condusă în numele serviciilor de informaţii marocane.

de Redactia Observator

la 21.07.2021, 09:47

Elaborat de firma israeliană NSO, acest virus permite, după ce a fost introdus în smartphone, să recupereze mesaje, fotografii, contacte şi chiar să asculte apelurile telefonice ale proprietarului, transmite News.ro.  "Dacă faptele se dovedesc sunt foarte grave. Pentru moment, rămâne doar o ipoteză. Nu există nicio certitudine. Se va face lumină cu privire la dezvăluirile din presă", au spus apropiaţi ai preşedintlui francez.

Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului au fost spionați

În afară de preşedintele Republicii franceze, fostul premier Edouard Philippe precum şi 14 miniştri din guvern au avut telefoanele interceptate. Parchetul din Paris a deschis o anchetă privind spionajul jurnaliştilor francezi inclusiv infiltrarea în telefoanele acestora a programului informatic de supraveghere Pegasus în numele statului marocan, care contestă aceste acţiuni.

Această anchetă a fost deschisă pentru o lungă listă de zece infracţiuni între care afectarea vieţii private, interceptarea corespondenţei, acces fraudulos la un sistem informatic şi conspiraţie.  Acestei anchete i se alătură şi plângerea făcută de site-ul Mediapart, după ce doi jurnalişti au fost spionaţi, la care se adaugă o plângere similară a publicaţiei Le Canard enchaîné. Mai multe publicaţii, printtre care Le Monde, The Guardian şi The Washington Post, au dezvăluit duminică faptul că fondatorul Mediapart Ewdy Plenel şi jurnalistul Lénaïg Bredoux au fost spionaţi de serviciile secrete marocane.

NSO, acuzată în mod obişnuit că face jocurile regimurilor autoritare, a asigurat mereu că software-ul său este folosit doar pentru a obţine informaţii despre reţelele criminale sau teroriste.

Pe lista obţinută de Le Monde, The Guardian şi The Washington Post de la reţeaua cu sediul în Franţa Forbidden Stories şi de la Amnesty International figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia acestui document, precum şi al corespondenţilor străini de la mai multe publicaţii, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, El Pais. Ea conţine 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii NSO din 2016 pentru potenţială monitorizare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Scandalul Pegasus. Telefonul președintelui Emmanuel Macron a fost spionat de serviciile din Maroc