Antena LIVE

Curs valutar

Șeful CIA: Invazia Rusiei în Ucraina este deja un eșec. A arătat slăbiciunea armatei Ruse și a cauzat pe termen lung daune economiei

Șeful CIA a declarat că invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin poate fi deja considerată un eșec pe măsură ce trupele ucrainene continuă contraofensiva în nord-estul și sudul țării.

De la 09.09.2022, 17:36
WhatsApp
Soldați ucraineni la intrarea în orașul Kupiansk, cucerit de ruși la începutul invaziei Twitter

William Burns susține că Vladimir Putin a subestimat determinarea ucraineană atunci când a decis să invadeze țara în februarie și că acum comite aceeași greșeală cu privire la sprijinul internațional acordat Kievului. ”Pariul lui Putin în acest moment este că el va fi mai dur decât ucrainenii, europenii, americanii... Eu și colegii mei de la CIA credem că Putin greșește la fel de mult în privința acestui pariu pe cât de mult a greșit când a estimat în februarie voința Ucrainei de a rezista”, a spus Burns la o conferință la Washington, potrivit The New York Times. ”Invazia nu a arătat doar slăbiciunea armatei ruse... va provoca și daune pe termen lung economiei ruse și generațiilor de ruși”, a spus William Burns.

Forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în primul contraatac major, împingând forțele rusești din mai multe localități din regiunea Harkov. Volodimir Zelenski a spus în discursul său de noapte de joi că armata ucraineană a recucerit peste 1.000 km pătrați de teritoriu de la ruși de la începutul lunii septembrie. ”Eroii noștri au eliberat deja zeci de așezări. Această înaintarea a continuat și azi, sunt rezultate noi”, a spus președintele.

Autoritățile ucrainene au impus un ”o politică de tăcere” pe toată linia frontului, au interzis jurnaliştilor să călătorească pe front, invocând necesitatea surprizei în contraatac, relatează The Guardian.  Surpriza mai mare a venit nu de la contraatacul mult așteptat din regiunea Herson în sud, ci de la cel din Harkov în nord-est, unde a fost recucerit Balaklia, un oraș cu 27.000 de locuitori.

Vineri, un oficial instalat de ruși în zona ocupată a regiunii Harkov a recunoscut că trupele ruse au fost prinse pe picior greșit. Următoarea țintă majoră ucraineană este cel mai probabil orașul Kupiansk, ocupat de Rusia încă din primele zile de război. Joi, autoritățile ruse de ocupație au declarat că intenționează să evacueze femeile și copiii din Kupiansk, invocând atacuri de artilerie ucrainene asupra orașului.

Pe acelaşi subiect

Contraofensiva Ucrainei este un succes, susțin americanii

O fotografie distribuită vineri pe rețelele de socializare arată soldați ucraineni, cu un steagul ucrainean, la o intrare în orașul Kupiansk. Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat vineri că Washingtonul a fost impresionat de contraofensiva ucraineană. ”Vedem succes la Herson acum, vedem un oarecare succes la Harkov și, deci, este foarte, foarte încurajator”, a spus Austin, în timpul unei conferințe de presă la Praga.

Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank american, a declarat că forțele ucrainene ar putea cuceri orașul Kupiansk în următoarele trei zile. Asta ar tăia unele legături de comunicație dintre zonele ocupate și ar ”îngreuna eforturile Rusiei de a sprijini operațiunile ofensive și de apărare”, consideră ISW. 

Soldații ucraineni s-au filmat în orașul Balaklia și în alte așezări cucerite în ultimele zile, unde au avut parte de o primire emoționantă din partea localnicilor. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene vor avea o sarcină dificilă de a stabili modul în care trebuie să trateze persoanele suspectate de colaborare cu autoritățile ruse. Unii bloggeri militari ruși au criticat armata pentru că nu a avertizat locuitorii din Balaklia că se va retrage, lăsând complicii locali să se confrunte cu furia autorităților ucrainene.

Iryna Vereșciuk, ministrul ucrainean în teritoriile ocupate temporar, a anunțat vineri că Ucraina va crea o agenție pentru teritoriile eliberate pentru a coordona diferite ramuri ale statului și guvernului din regiuni. ”Agenția se va ocupa ca eliberarea și apoi reintegrarea să se facă cât mai eficient și rapid posibil”, a spus Vereșciuk la televiziunea ucraineană.

Ea a spus că s-au înmulțit apelurile la o linie telefonică guvernamentală din partea persoanele din teritoriile ocupate care doresc să plece, dar în prezent nu există coridoare umanitare oficiale convenite cu Rusia. ”Am scris Rusiei pentru a deschide coridoare umanitare, dar am fost refuzați, așa că cerem AIEA, Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să forțeze Rusia să deschidă coridoare umanitare”, a spus Vereșciuk.

În prezent, există doar trei puncte de trecere de-a lungul liniilor frontului pentru milioanele de civili care trăiesc în zonele ocupate. Oamenii așteaptă zile întregi la cozi, de multe ori înconjurați de bombardamente. În primele luni de război, Rusia a fost de acord să deschidă coridoare oficiale pentru a permite evacuarea în masă din zonele ocupate precum Kiev sau Mariupol, dar numai după săptămâni de presiune din partea liderilor internaționali și a ONU.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

harkov rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024