Video Vladimir Putin, încrezător în succesul Rusiei în războiul din Ucraina: "Sunt sigur că nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic"
Declaraţii triumfătoare ale lui Vladimir Putin deşi în aproape 200 de zile de la invazie, armata sa nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele stabilite. Liderul de la Kremlin spune că războiul va face Rusia mai puternică şi acuză Vestul că sancţiunile sale pun în pericol lumea întreagă. ONU atrage atenţia că cel mai mare pericol actual este însă la cea mai mare centrală nucleară din Europa şi solicită de urgenţă demilitarizarea regiunii.
Din Orientul Îndepărtat rus, pe o scenă pregătită special pentru el, la Forumul Economic Estic, Vladimir Putin face bilanţul după aproape 200 de zile de război în Ucraina. Crede că suntem în faţa unui punct de cotitură în istoria lumii şi este convins că Rusia va ieşi învingătoare din acest conflict.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Sunt sigur că nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic (n.r. din operaţiunea militară specială). Principalul lucru pe care l-am obţinut este că suveranitatea noastră a devenit mai puternică."
În schimb, Vladimir Putin zugrăveşte un scenariu sumbru pentru Occident,despre care crede că este într-un continuu declin, iar prin sancțiunile impuse ţării sale, nu a făcut altceva decât să distrugă viaţa europenilor.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume. Mă refer la febra sancţiunilor din Vest şi tentativele agresive de a forţa un anumit comportament al naţiunilor."
Liderul de la Kremlin a vorbit și despre criza alimentelor. Vrea renegocierea condiţiilor din acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, pe motiv că navele, care pleacă din ţara pe care a invadat-o, nu ajung în țările sărace. Iar asta va face ca problemele de pe piaţa mondială a alimentelor să se agraveze până la o catastrofă umanitară.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Ne-au tras pe sfoară în mare parte şi nu doar pe noi, dar şi ţările sărace, pe ale căror interese pretindeau că le protejează."
Occidentalii vor demitalizarea centralei nucleare de la Zaporojie
Pe front însă, militarii săi par să bată pasul pe loc, ba chiar să piardă din teren. Cea mai gravă situaţie rămâne în continuare în jurul centralei nucleare Zaporojie. Ieri, o localitatea din apropiere de Energodar a rămas fără apă curentă şi energie electrică după o explozie. Rusia şi Ucraina dau vina una pe alta pentru bombardamente. Astfel de atacuri cresc pericolul unui accident nuclear, spun inspectorii occidentali care au vizitat cea mai mare centrală atomonucleară a Europei.
Antonio Guterres, secretar general al ONU: "Trebuie ajuns la un acord privind asigurarea unei zone demilitarizate. Forţele ruse şi ucrainene trebuie să se angajeze că vor renunţa la orice activitate militară în direcţia centralei nucleare şi de la centrala nucleară.
Liderul de la Kremlin spune că are încredere în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, dar respinge ideea conform căreia militarii săi ar pune lumea în pericol.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Noi controlăm centrala. Soldaţii noştri stau acolo. Ei bine, ne împuşcăm noi în picior sau cum? Este un nonsens."
Tot din Orientul îndepărtat rus, Vladimir Putin are un mesaj şi pentru oligarhii ruşi, pe care sancţiunile Occidentului i-au lăsat fără iahturi. Îi sfătuieşte să îşi ţină ambarcaţiunile de lux şi banii în Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰