Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile

Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. La ora 5 dimineaţa, Vladimir Putin a anunţat o "operaţiune de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei, după luni în care a comasat la graniţa Ucrainei sute de mii soldaţi. Ceea ce părea o invazie pentru capturarea şi anexarea Doneţkului şi Luhanskului, pe modelul patentat în Crimeea în 2014, s-a transformat rapid într-un război în toată regula, purtat pe mai multe fronturi, cel mai mare atac militar asupra unui stat european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat legea marţială şi mobilizarea generală, fiind declanşată totodată cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, cu milioane de ucraineni părăsindu-şi casele.

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 18:27

Steagurile Ucrainei şi Rusiei, pe un zid, şi umbra unui soldat
Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 - Shutterstock

Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile.

Ziua 1 a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Putin începe "denazificarea" Ucrainei

Vladimir Putin a anunțat acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, într-un discurs-surpriză înregistrat luni și difuzat joi dimineață. La scurt timp după difuzarea discursului au început să apară informații despre explozii în mai multe orașe ucrainene: Kiev, Harkov, Odessa şi în regiunea Donbas. Belarus și-a oferit teritoriul trupelor ruse pentru a invada Ucraina dinspre nord. 

Pe acelaşi subiect

Cu puțin timp înainte de ora 07:00, președintele Zelenski a anunțat introducerea legii marțiale în Ucraina şi a ordonat Armatei ucrainene să „cauzeze pierderi maxime” invadatorilor. Kremlinul anunţa că Vladimir Putin a stabilit țintele pentru atacul militar din Ucraina și va decide când se încheie operațiunea „pe baza rezultatelor și oportunității”. Preşedintele rus ar fi fost dispus să revină la masa negocierilor doar dacă Ucraina își declara ”neutralitatea și demilitarizarea”, iar apoi a declarat că altă soluţie decât cea militară nu avea.

NATO a condamnat "atacul nesăbuit al Rusiei", iar preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat sancţiuni împotriva Rusiei, spunând că Putin va suporta consecinţelePolonia și România au cerut activarea Articolului 4 al Tratatului NATO. La Moscova câteva sute de ruşi protestează împotriva confruntărilor armate, dar sunt arestaţi.

Ziua a 2-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Kievul e asediat; apar primele sancţiuni

Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene susţin că au doborât un avion rusesc. Capitala Ucrainei a intrat, oficial, în "faza defensivă". Aproximativ 18.000 de arme cu muniție aferentă au fost distribuite rezerviștilor din regiunea Kiev. Rușii ar marca cu litera "X" clădirile pe care ar urma să le bombardeze, iar cetățenii sunt îndemnați să-și verifice acoperișurile.

Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin e pregătit să trimită o delegaţie la Minsk, pentru noi negocieri cu Ucraina. Între timp, preşedintele rus le-a cerut militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-l înlăture pe Volodmir Zelenski. Uniunea Europeană impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, îngheţând activele lui Putin şi Sergei Lavrov. Rusia este suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, precum şi de la Eurovision. Polonia trimite primul ajutor militar recunoscut public. Rusia limitează parţial accesul la Facebook şi acuză reţeaua că cenzurează mass-media rusă.

Ziua a 3-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Zelenski acuză Moscova de ''genocid''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui ''genocid'' şi a cerut ONU să califice în acest termen acţiunile Rusiei. ​O rachetă a lovit un bloc din Kiev, iar în urma exploziei în fațada clădirii s-a format o gaură uriașă. De cealaltă parte, Rusia continuă asaltul: ministrul Apărării de la Kremlin a anunţat că armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile". Ramzan Kadîrov, capul Ceceniei, a unei republici autonome în cadrul Rusiei, a confirmat că și unitățile de ceceni au fost trimise în Ucraina. SUA estimează că peste 50% dintre forţele comasate de Putin la frontiera Ucrainei au intrat deja în ţară. Ruşii susţin că au cucerit şi oraşul Melitopol, dar primarul orașului neagă informația.

România, Polonia, Cehia şi Bulgaria au închis spaţiul aerian pentru companiile aviatice din Rusia. În replică, Rusia a procedat de o manieră similară. Reapar discuţiile cu privire la excluderea Rusiei din SWIFT, o măsură văzută drept pedeapsa supremă pentru regimul de la Moscova. Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilizeze cuvintele "invazie" sau "atac" atunci când face referire la situaţia din Ucraina. 

Ziua a 4-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Putin pune arsenalul nuclear în alertă

Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă maximă, ca răspuns la ceea ce a numit "declaraţii agresive" ale NATO. Numește totodată invadarea Ucrainei "o asistență militară a republicilor din Donbas". Rușii au intrat în Harkov, iar armata ucraineană încearcă să țină piept atacului. Ulterior, guvernatorul regiunii a anunțat că armata ucraineană a recâștigat controlul asupra orașului.  

Rusia recunoaște pentru prima dată existența unor "morți și răniți" în Ucraina. România anunţă că va acorda un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie, echipamente militare, dar şi alimente, apă şi medicamente.

Ziua a 5-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Zelenski cere aderarea Ucrainei la UE

Un oficial american a spus că Belarus se pregătește să-și trimită propriii soldați în Ucraina în sprijinul invaziei ruse, în ciuda acordurilor anterioare cu Ucraina. La Gomel, în Belarus, continuă negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei, iar Roman Abramovici ar lua şi el parte la ele. MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând.

Volodimir Zelenski a cerut aderarea Ucrainei la UE în regim de urgență şi a semnat o cerere oficială, în cadrul unei proceduri speciale. Președintele a declarat că ucrainenii au dreptul de a fi pe picior de egalitate cu toți europenii și a subliniat că acest lucru este posibil. 

Ziua a 6-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. CSAT decide mărirea procentului din PIB alocat apărării României

Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev. Rușii au dezlănțuit iadul la Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. 

Negocierile pentru pace din Belarus s-au încheiat fără un rezultat concret. După aproximativ 6 ore de discuţii, reprezentanţii Ucrainei și Rusiei s-au înţeles doar că trebuie să se mai întâlnească o dată, în viitorul apropiat. Zelenski susţine un discurs în Parlamentul European şi este aplaudat la scenă deschisă. Ulterior le-a mulțumit românilor pentru sprijin. Klaus Iohannis convoacă prima şedinţă a CSAT de la începerea războiului în care anunţă că România va mări procentul din PIB alocat apărării ţării

Ziua a 7-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Herson cade în mâinile ruşilor

Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului. Zeci de cadavre ale civililor filmate pe străzi. Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, devine primul mare oraş care "cade" în mâinile ruşilor. Forțele ruse au preluat controlul asupra zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. ​

Prețul gazelor naturale atinge un nivel record în Europa. Kremlinul recunoaște că sancțiunile reprezintă o "lovitură serioasă" pentru economia Rusiei. Moscova cere explicații României în legătură cu pretinse încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși. MAE spune că Ambasada Rusiei nu a oferit niciun exemplu concret.

Ziua a 8-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. ONU condamnă invazia

În timpul celei de-a doua runde de discuții, Rusia și Ucraina au convenit să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Vladimir Putin a declarat, la Consiliul de Securitate al Federației Ruse, că "operațiunea militară specială" din Ucraina merge conform planului și calendarului stabilit şi promite bani familiilor soldaţilor ruşi ucişi în război. 

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care condamnă invazia Ucrainei, cerând retragerea imediată a trupelor militare ruse de pe teritoriul vecin. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat România şi a spus că este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

Ziua a 9-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Atac asupra centralei nucleare Zaporoije

La Centrala nucleară Zaporije, un proiectil a lovit o clădire administrativă anexă a centralei, provocând un incendiu. Atacul de la centrala nucleară a determinat mii de ucraineni să fugă panicaţi. Oamenii disperaţi s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în trenuri. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi ar fi comis mai multe violuri în oraşele ucrainene.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a respins cererea Ucrainei de a impune o zonă de interdicție aeriană asupra țării, afirmând că aceasta va duce la un război deplin cu Rusia. SUA au livrat Ucrainei arme antitanc, antiaeriene, muniție și veste antiglonț în valoare de 350 de milioane de dolari. Rusia blochează accesul la Facebook. 

Ziua a 10-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Coridor umanitar la Mariupol

Autorităţile din Ucraina au anunţat că au trecut la contraofensivă în ziua a 10-a a războiului. Podul care face legătură dintre Odessa şi Transnistria a fost aruncat în aer pentru a împiedica un eventual atac venit din republica separatistă. 

Forțele Armate ale Federației Ruse au anunțat încetarea focului pentru organizarea coridoarelor umanitare de la Mariupol pentru a permite aproximativ 200.000 de civili să evacueze orașul. Ulterior, Vladimir Putin a susţinut că Ucraina a sabotat evacuările şi a avertizat că sancțiunile venite din partea Occidentului seamănă cu o declarație de război. Armata ucraineană susține că rușii au pierdut, de la începutul invaziei, peste 10.000 de militari, 60 de rezervoare cu combustibil, 39 de avioane, 40 de elicoptere și alte echipamente.

Ziua a 11-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Aeroport distrus de ruşi

Forţele ucrainene anunţă că duc "lupte crâncene" cu trupele ruseşti la Nikolaiev, în sud, şi Cernihiv, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook. Administraţia Vladimir Putin a avertizat, duminică, statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia. Cel puțin 4.357 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din Rusia. 

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de eşecul evacuărilor din Mariupol. FMI a discutat despre impactul economic al războiului din Ucraina. 

Ziua a 12-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rusia anunţă o încetare a focului de Ziua Femeii

Rusia anunţă o încetare a focului pe 8 martie în mai multe zone din Ucraina. Primarul localităţii Gostomel, Iuri Ilici Prîlipko, a fost ucis în timp ce distribuia pâine şi medicamente, împreună cu fraţii săi.

A treia sesiune a negocierilor între Rusia şi Ucraina s-a încheiat, după aproximativ trei ore, fiind semnalate "mici progrese" în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate "semnificative" în cazul unui armistiţiu. Rusia a aprobat lista țărilor care au întreprins „acțiuni neprietenoase” împotriva sa, România regăsindu-se pe ea.

Ziua a 13-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Coridoare umanitare în 5 oraşe, inclusiv Kiev

O altă tentativă de evacuare a civililor din Mariupol a fost împiedicată, guvernul ucrainean acuzând forțele ruse că au vizat coridorul de evacuare. Aproape toate rutele de evacuare duc spre Rusia sau Belarus, iar ucrainenii au respins deja aceste variante. 

Rusia a ameninţat, în premieră, că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO are ”responsabilitatea de a se asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”.

Ziua a 14-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Bombardamente la o maternitate

Kremlinul acuză Statele Unite ale Americii că au declarat un "război economic" Rusiei, în urma invaziei Ucrainei. Putin amenință că va lovi Occidentul "unde îl doare mai tare". Europa anunţă un plan ambiţios de a renunţa la gazul rusesc, în opt ani. 

Autorităţile din Ucraina au anunţat prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumî. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Au fost bombardamente intense la Mariupol, la o maternitate, iar un bilanţ orientativ publicat de ONU arată că numărul victimelor e deja uriaş în rândul civililor. 

Ziua a 15-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Negocieri în Turcia

Turcia a găzduit în Antalya o reuniune trilaterală între miniștrii de externe. Dmitro Kuleba şi Serghei Lavrov nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. În schimb au căzut de acord asupra coridoarelor umanitare. Rusia a interzis exporturile a peste 200 de tipuri de produse, drept răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Moscovei.

Boris Johnson susţine că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, deoarece acest lucru ar face parte ”direct din regulile lor de joc”. Guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni proprietarului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Miliardarul rus se numără printre oligarhi ale căror active au fost înghețate. Autorităţile de la Kiev au anunţat că 38 de persoane sunt anchetate pentru că ar fi ajutat forţele ocupante. Crucea Roșie Internațională a descris scene dureroase care se derulează în orașul-port Mariupol, asediat de 10 zile de ruşi. Bilanțul morților ridicați de pe străzi se ridică la peste 1200. La Kiev, jumătate din populația aglomerării urbane a fugit de la începutul invaziei Rusiei.

Ziua a 16-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Noi sancţiuni împotriva Rusiei

Kievul acuză că avioane ruseşti au tras din spaţiul aerian ucrainean asupra unui sat din Belarus pentru a atrage ţara în luptă. Ucraina avertizează că "Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl". 

Joe Biden şi Uniunea Europeană au anunţat noi sancţiuni împotriva Moscovei. Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială, iar statutul de "Naţiunea cea mai favorizată" îi va fi revocat. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a venit vineri la București. Oficialul a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Președintele Putin a aprobat desfășurarea a până la 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu în Ucraina. Ucraina anunţă că "a lichidat" încă un "luptător de elită" al lui Putin.

Ziua a 17-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Macron şi Scholz, mesaj pentru Putin

Soldații lui Vladimir Putin şi-au extins pentru prima dată ofensiva spre vest, au atacat Dnipro și Luțk. Autorităţile ucrainene au avertizat că situaţia din Mariupol este "critică". O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată, întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a reiterat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, pe Twitter.

La Kiev au sunat din nou sirenele alarmei aeriene, în timp ce se auzeau explozii puternice, iar la Cernihiv au fost înregistrate pagube însemnate. Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin încetarea imediată a războiului, iar Joe Biden a autorizat un nou ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, ce constă în arme și asistență.

Ziua a 18-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Iohannis a discutat cu Zelenski

Forțele lui Vladimir Putin au asediat Mariupol și îl distrug din ce în ce mai mult în fiecare zi. Președintele Zelenski a declarat că aproape 125.000 de civili au fost evacuați în cadrul acordului privind coridorul umanitar, în timp ce negociatorii ruși și ucraineni au raportat progrese în discuțiile de pace. Un jurnalist american, Brent Renaud, a fost împușcat mortal în Irpin în urma focului deschis de forțele ruse, potrivit departamentului de poliție din Kiev. 

Forţele ruse au bombardat baza militară ucrainenă de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia, în regiunea Lvov, în vestul Ucrainei. Cel puţin 35 de persoane au murit. Un număr de 67 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucha, în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, după luptele grele din zonă între forţele ucrainene şi invadatorii ruşi. Papa Francisc a condamnat dur invazia rusă din Ucraina.

Ziua a 19-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Probleme la Cernobîl

Nouă persoane ar fi murit după ce ruşii au lovit turnul unui post TV. Autorităţile din Mariupol au anunţat că luni, 14 martie, peste 160 de autovehicule au reuşit să iasă din oraş printr-un coridor umanitar.

Ucraina acuză din nou, luni, armata rusă, de faptul că a ”tăiat” alimentarea cu energie electrică a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, situată la nord de Kiev şi aflată sub controlul Rusiei din prmele zile ale invaziei ruse. Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat cheie al Kremlinului, susține că se află în Hostomel, la 20 de kilometri de Kiev, alături de trupele ruse. 

Ziua a 20-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. A patra rundă de negocieri

A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă. Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a transmis că ”există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri. NATO avertizează Rusia, marţi, să nu folosească armament chimic în Ucraina şi îşi consolidează apărarea pe flancul de est - prin plasarea unor sisteme antirachetă de tip Patriot în Polonia şi Slovacia, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Pierre Zakrzewski, cameraman al postului Fox News, a fost ucis după ce maşina sa a fost atacată în apropierea Kievului. În aceeași zi, președintele Zelenski a declarat că Ucraina nu va adera prea curând la NATO și că "acesta este un adevăr care trebuie recunoscut". Zelenski dă asigurări că armata rusă a pierdut în Ucraina mai mult decât în cele două războaie cecene. Consiliul UE a adoptat un nou set de măsuri restrictive la adresa Rusiei.

Ziua a 21-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Biden l-a numit pe Putin "criminal de război"

Kievul a suferit noi atacuri civile. Cel puțin patru clădiri din zonele rezidențiale ale capitalei au fost bombardate, ucigând mai multe persoane.

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii, l-a numit "criminal de război" pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, anunţă CNN. Într-o discuţie cu reporterii prezenţi la Casa Albă, Joe Biden a declarat: "Cred că el (n.red. Vladimir Putin) este un criminal de război".

Ziua a 22-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Bombardamente masive în Harkov

Un atac brutal a fost lansat asupra teatrului din Mariupol, cel mai mare adăpost pentru civili din centrul orașului, care a fost bombardat de aviaţia rusă. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere ca lumea să recunoască oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”, iar omologul său de la Moscova i-a numit "trădători de ţară" pe cetăţenii ruşi care susţin Occidentul şi se opun războiului.

Anonymous a spart serverele serviciilor secrete ruse şi a dezvăluit o convorbire între Putin şi Şoigu. Rusia respinge decizia CIJ care îi cere să-şi suspende ofensiva în Ucraina. Au fost bombardamente masive în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina şi centrul industrial al ţării.

Ziua a 23-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Concert la Moscova

Joe Biden îi cere lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei. Putin, concert cu peste 100.000 de oameni pentru a sărbători 8 ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea.

Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, a precizat că estimările Alianţei sunt că va continua conflictul militar din Ucraina, în această ţară fiind masate 75% din forţele militare ale Rusiei. De asemenea, NATO va continua să sprijine Ucraina, însă va evita o confruntare armată directă pentru a nu declanşa "un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară". Vladimir Putin şi-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina, într-o convorbire cu Erdogan. 

Ziua a 24-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Marș de solidaritate la București

Lovituri ale artileriei rusești asupra cazărmii militare ucrainene din Nikolaiev, unde erau staționați aproximativ 200 de soldați. Se presupune că aproape toți cei 200 de soldați au fost uciși, deoarece doar un singur supraviețuitor a fost scos din dărâmături a doua zi, iar temperaturile au ajuns sub 6 °C în timpul nopții. 

Sute de oameni s-au strâns azi în faţa Ambasadei Rusiei din Bucureşti. A fost un marş de solidaritate cu Ucraina şi de revoltă contra deciziilor liderului de la Kremlin. Oamenii au purtat steagul Ucrainei şi au ridicat pancarte uriaşe.

Ziua a 25-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rusia confirmă moartea lui Andrey Paliy

Rusia a lovit Ucraina, în cursul nopţii de 19 spre 20 martie, cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi în Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării.

Rusia a confirmat astăzi, 20 martie, că comandantul adjunct al flotei ruse, Andrey Paliy, a fost ucis în Ucraina. El ar fi murit în timpul luptelor din regiunea Mariupol. Zelenski a provocat indignare în rândul oficialilor israelieni după ce a comparat războiul din Ucraina cu Holocaustul.

Ziua a 26-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rusia pregătește atacuri cibernetice

Ucraina a refuzat să predea Mariupol, respingând cererea Rusiei de a renunța la oraș până la ora 05:00, ora Moscovei. Rusia s-a oferit să creeze coridoare umanitare, astfel încât locuitorii să poată pleca în schimbul orașului. Rusia a lovit mai multe adăposturi civile, școli, un spital și un teatru. Ucraina a spus că atacurile de la Mariupol sunt crime de război care vor rămâne în istorie.

Forţele armate ruse au deschis focul asupra unor civili care protestau, în Herson, oraşul ucrainean cucerit pe 3 martie. Mai mulți oameni au fost răniți, susţin autorităţile ucrainene. Oamenii le strigau soldaților ruși să plece acasă, iar spre ei au fost aruncate grenade lacrimogene. Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odessa şi care pun în pericol traficul maritim.

Ziua a 27-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Peskov anunţă singurul caz în care Putin ar folosi arme nucleare

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că sunt semne clare că Vladimir Putin are în vedere folosirea de arme chimice şi biologice în Ucraina. De partea cealaltă, preşedintele Ucrainei spune că ţara sa nu este acceptată în NATO pentru că Alianţa Nord-Atlantică se teme de Rusia.

Pentagonul susţine că armata ucraineană întreprinde contraofensive care i-au permis să recâştige teren în faţa trupelor ruse, în vreme de Kremlinul anunţă care e singurul caz în care Putin ar recurge la arme nucleare.

Ziua a 28-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. 

SUA a declarat oficial că membri ai forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken. Tensiunile au atins un nou punct critic, după ce purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să excludă utilizarea armelor nucleare într-un interviu acordat marți pentru CNN, spunând că vor fi folosite doar în cazul unei ''amenințări existențiale'' la adresa Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană. Prețul gazului a crescut cu 34% în Europa, după ce Rusia a cerut plata în ruble. Țările din Europa cumpără zilnic gaz în valoare de 200-800 de milioane de dolari, în funcție de nevoi.

Ziua a 29-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Summit NATO

Bombardamentele rusești asupra orașului-port Mariupol continuă fără încetare, aproximativ 100.000 de oameni fiind blocați în "condiții inumane". Colectivul internațional de hacking Anonymous a anunţat joi că a spart Banca Centrală a Federației Ruse, ca parte a războiului cibernetic pe care l-a declarat Mosovei ca urmare a invaziei din Ucraina. 

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat miercuri o rezoluţie prin care cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina. Din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă.

Ziua a 30-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Kremlinul anunţă a doua etapă a operaţiunii din Donbas

Negocierile ruso-ucrainene menite să pună capăt războiului declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei nu avansează în punctele principale, a deplâns vineri negociatorul-şef al Moscovei, Vladimir Medinski, care a remarcat totuşi o apropiere asupra aspectelor mai puţin importante.

Kremlinul anunţă a doua etapă a "operaţiunii speciale": se va concentra pe "eliberarea completă" a regiunii Donbas. Ucraina trece la "contraofensivă împotriva Rusiei". Un alt şaptelea general rus, care s-a lăudat că războiul se va termina repede, ar fi fost lichidat pe front.

Ziua a 31-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Biden gafează în Polonia

Mai multe explozii puternice au tulburat liniştea în Liov. Un alt şaptelea general rus, care s-a lăudat că războiul se va termina repede, ar fi fost lichidat pe front.

Preşedintele american Joe Biden s-a aflat în vizită la Varşovia, unde a declarat că Putin nu poate "rămâne la putere". Casa Albă a nuanțat ulterior declarația, spunând că Biden nu a făcut un apel la o schimbare de regim.

Ziua a 32-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Zelenski cere armele promise

Armata rusă a continuat atacurile cu rachete în Ucraina, inclusiv în orașele Luțk, Harkov, Jîtomîr și Rivne, în timp ce Mariupol a fost din nou supus unui bombardament.  Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia, a declarat liderul acestui teritoriu, Leonid Pasecinik.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că o schimbare de regim în Rusia nu este obiectivul NATO, în pofida invaziei ruse în Ucraina. Volodimir Zelenski cere statelor membre NATO să trimită armamentul pe care-l aşteaptă de ”31 de zile”, de la începutul invaziei ruse.

Ziua a 33-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Cel puţin 5.000 de morţi în Mariupol

Cel puţin 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, a declarat o consilieră a preşedinţiei ucrainene, care răspunde de culoare umanitare (AFP). Autorităţile ucrainene au anunţat că au reluat controlul asupra oraşului Irpin de la periferia Kievului, cucerit de forţele ruse, şi unde s-au dus lupte aprige. 

Peste 3,8 milioane de persoane au părăsit Ucraina, iar alte 6,5 milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina, potrivit ONU.

Ziua a 34-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Ucraina dispusă să renunţe la aderarea la NATO

S-a încheiat noua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, la care au participat și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, precum și Roman Abramovici. Potrivit presei internaţionale, Ucraina ar fi dispusă să renunţe la visul său de a intra în NATO, în timp ce Rusia nu s-ar mai arăta atât de deranjată dacă Ucraina ar intra în UE.

În ciuda negocierilor, atacurile aeriene și luptele terestre au continuat fără încetare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să utilizeze arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei. 

Ziua a 35-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rusia îşi repoziţionează forţele

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre o ordine mondială "multipolară, justă şi democratică" în parteneriat cu China. Trupele ruse au efectuat o retragere parţială din împrejurimile Kievului, însă Pentagonul susține că este vorba doar de o "repoziționare" a trupelor.

Un oficial ONU acuză că forţele armate ruse au utilizat au utilizat bombe cu dispersie, interzise de legislaţia internaţională, împotriva unor zona populate în Ucraina, de cel puţin 24 de ori, de la începutul războiului.

Ziua a 36-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Ruşii se retrag de la Cernobîl

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt "pozitive", însă nu sunt concrete şi nu opresc bombardamentele rusești. Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina.

Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la începutul invadării Ucrainei pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene. Oficiali ucraineni au declarat, însă, că trupele ruse au luat cu ele ostatici.

Ziua a 37-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Atac asupra unui depozit de petrol din Belgorod

Guvernatorul regional al regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că două elicoptere militare ucrainene Mi-24 au lovit vineri un depozit de combustibil din orașul Belgorod, după ce au trecut în Rusia la joasă altitudine. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale depozitului au arătat o lumină ce părea a fi o rachetă lansată de la joasă altitudine pe cer, urmată de o explozie la sol.

Rusia a anunţat că vineri va fi activat la Mariupol un coridor umanitar pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini. Măsura a fost luată ca urmare a "unei solicitări personale a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Olaf Scholz către preşedintele rus Vladimir Putin", a adăugat ministerul.

Ziua a 38-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Armata a recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev

Armata ucraineană a anunțat că a recâștigat controlul asupra regiunii Kiev, însă președintele Volodimir Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac brutal în Donbas şi Harkov. Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forţele ruse

Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Ziua a 39-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rușii susțin că imaginile cu masacrul din Bucha sunt fabricate de Kiev

În cadrul masacrului de la Bucea, cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună. Rușii susțin că imaginile cu masacrul din Bucha sunt fabricate de Kiev.  Liderii mondiali au condamnat, duminică, masacrul din Bucha, promiţând că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, duminică, pe Twitter că "agresiunea ilegală a Rusiei trebuie oprită", în urma informațiilor despre masacrele din Bucha și Irpin. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că agresiunile şi crimele comise în Ucraina de către armata rusă trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională.

Ziua a 40-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Kievul a scăpat de o invazie iminentă, cu prețul unui masacru în Bucha

Zelenski a acuzat Rusia de genocid și a spus că sancțiunile din partea Occidentului nu sunt "suficiente" pentru a răspunde la acțiunile Rusiei. Circa 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a ameninţat Rusia cu represalii după masacrul de la Bucea, afirmând pe Facebook că "acest rău pur şi simplu nu poate rămâne nepedepsit".

Luni seara, Zelenski a transmis un mesaj poporului român, într-un discurs în plenul Parlamentului.

Ziua a 41-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Kremlinului

niunea Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicția importurilor de cărbune, iar NATO avertizează că armata rusă se regrupează pentru a încerca să preia întreaga regiune Donbas. 

Volodimir Zelenski a afirmat, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că soldaţii ruşi au măcelărit ucrainenii din Bucha "pentru simpla lor plăcere". Preşedintele vizitase anterior zona.

Ziua a 42-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Putin, reacţie cu privire la Bucha

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă. Vladimir Putin a calificat drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, lângă Kiev, după retragerea forţelor ruse, într-o convorbire cu Viktor Orban.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze ''luni, chiar ani'', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg .

Ziua a 43-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Rusia, un nou vot împotrivă la ONU

Adunarea Generală a ONU a votat suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului, iar SUA a revocat oficial statutul comercial al ţării conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a recunoscut că armata rusă a suferit pierderi "semnificative". 

Rezoluţia Parlamentului European (PE), care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus, a fost adoptată cu o majoritate largă de eurodeputaţi.

Ziua a 44-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina. 

Imagini şocante au filmate după ce două rachete au lovit o gară din Kramatorsk. Cel puţin 39 de oameni au fost ucişi, inclusiv patru copii, iar aproximativ 100 s-au ales cu răni, după ce două proiectile au lovit zona în care oamenii aşteptau să urce în trenuri. Rusia neagă responsabilitatea acestui atac şi dă, în schimb, vina pe Kiev.

Uniunea Europeană a adoptat, în mod oficial, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice, îngrăşăminte, băuturi alcoolice, fructe de mare şi alte produse, precum şi exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport.

Ziua a 45-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Boris Johnson au început sâmbătă discuţii tete-a-tete la Kiev, unde şeful executivului britanic a venit într-o vizită neanunţată public. 

Un oficial occidental a confirmat la BBC News că Rusia şi-a reorganizat comanda operaţiunilor sale în Ucraina, desemnând un nou general cu o vastă experienţă în operaţiunile de luptă în Siria. Este vorba despre generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei.

Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ziua a 46-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică, faptul că va fi "extrem de greu" pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucha (în apropiere de Kiev).

Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, conform Reuters. Rusia încearcă să îşi consolideze numărul de trupe prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar din 2012 până în prezent. De asemenea, Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ziua a 47-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Sirenele de raid aerian au răsunat în mai multe oraşe din Ucraina, iar noaptea trecută o explozie puternică a fost surprinsă pe camerele de supraveghere din Nikolaev. Kremlinul avertizează luni cu privire la faptul că o extindere a NATO nu va creşte stabilitatea în Europa, în contextul în care Finlanda şi Suedia se gândesc la o aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia susţine că a distrus sisteme S-300 livrate Ucrainei ''de o ţară europeană''

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. "Conversaţia cu preşedintele Putin a fost foarte directă, deschisă şi dură", a afirmat Nehammer într-un comunicat. "Aceasta nu este o vizită de prietenie", a subliniat el imediat după încheierea întâlnirii, potrivit Agerpres. "Mesajul meu principal către Putin a fost (...) că acest război trebuie să se termine în cele din urmă, pentru că într-un război nu există de ambele părţi decât pierzători", a arătat cancelarul, explicând că deplasarea în Rusia a fost pentru el 'o datorie'.

Nehammer a mai afirmat că 'a adus în discuţie crimele de război masive de la Bucea şi din alte locuri' şi a subliniat 'că toţi cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere': "I-am spus de asemenea preşedintelui Putin foarte clar că sancţiunile contra Rusiei rămân în vigoare şi vor fi înăsprite şi mai mult atât timp cât în Ucraina mor oameni".

Ziua a 48-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Statele Unite au evocat ”informaţii credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească ”agenţi chimici” într-o ofensivă în vederea cuceririi oraşului ucrainan Mariupol. 

Vladimir Putin a făcut noi declarații controversate într-o rară apariție publică de la declanșarea războiului din Ucraina. El a vizitat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko cosmodromul Vostochny la peste 5000 de km de Moscova. Întrebat despre așa-zisa ”operațiune militară din Ucraina”, Putin a spus că era „inevitabilă” și că rușii au fost forțați să acționeze. Putin a spus că „nu există nicio îndoială că ne vom atinge obiectivele”.

Despre presupusul masacru al unor civili în oraşul Bucha, lângă Kiev, liderul de la Kremlin a spus că este "un fals". Rusia a negat că a comis orice atrocitate în Ucraina şi a dat asigurări că ofensiva rusă în ţara vecină continuă "calm". Putin compară aceste acuzaţii cu acuzaţii privind folosirea armamentului chimic de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria. 

Ziua a 49-a a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina. Afirmaţia a fost salutată de Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a apreciat curajul lui Biden de a spune lucrurilor pe nume.

Liderul de la Kremlin, în schimb, vede altfel războiul. Spune că vrea, de fapt, să salveze poporul ucrainean şi exclude noi negocieri cu autorităţile de la Kiev. Dacă întreaga lume reclamă atrocităţile comise de armata rusă în timpul invaziei, preşedintele Putin consideră că nu face altceva decât să salveze ucrainenii.

Ziua 50 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Nava de război rusească Moskva s-a scufundat, anunță presa de stat din Rusia. După ce a acuzat Rusia de genocid, preşedintele SUA, Joe Biden, oferă echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari Ucrainei, care vor fi folosite în bătălia pentru estul ţării.

Desfăşurarea evenimentelor din a 51-a zi a războiului până în prezent, aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile