Şeful Interpol, anchetat pentru acuzații de complicitate la tortură
Procurorii francezi au deschis o investigație asupra președintelui Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi, în legătură cu acuzațiile că ar fi fost complice la tortură, anunță Reuters.
De Redactia Observator la 11.05.2022, 21:59Raisi, un oficial din Emiratele Arabe Unite, a fost numit președinte al Interpol, care are sediul în Franța, în noiembrie 2021, în ciuda acuzațiilor grupurilor de apărare a drepturilor omului că nu a reacționat la acuzațiile de tortură a deținuților din Emiratele Arabe Unite, informează Mediafax.
Anchetă lansată în urma plângerilor depuse de doi britanici
Un judecător de instrucție a fost desemnat să analizeze cazul și să stabilească dacă îl va pune sau nu sub acuzare pe Raisi, după ce o anchetă preliminară a început în martie, a declarat un oficial de la biroul procurorului antiterorism din Paris.
Acesta a confirmat un raport anterior al agenției de știri AFP potrivit căruia ancheta a fost lansată în urma plângerilor depuse de cetățenii britanici Matthew Hedges și Ali Issa Ahmad.
- Un belgian şi-a răpit fiul de 10 ani, după ce a lăsat un bilet de adio. Interpol a emis o alertă în Europa...
- Miliardarul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul fermei Băneasa, arestat în Grecia. Omul de afaceri a stat...
- Un copil din Buzău a ameninţat că se sinucide, după ce i-a fost blocat accesul la un joc online. Pe fir a intrat...
Un purtător de cuvânt al Interpol a declarat: "În ceea ce privește acuzațiile legate de dl Al-Raisi, aceasta este o problemă între părțile implicate și, având în vedere că este o chestiune în curs de desfășurare, ar fi prematur ca Interpol să comenteze".
Interpol a adăugat că rolul de președinte este un post neremunerat și cu jumătate de normă, președintele rămânând un oficial cu normă întreagă în țara sa. Raisi este inspector general la Ministerul de Interne al EAU. Ministerul de Externe al EAU și biroul de presă al guvernului federal nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.
Hedges, un academician de la Universitatea din Exeter, a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost ținut în izolare timp de șapte luni în 2018 în EAU, în urma unor acuzații de spionaj, atunci când a mers în această țară pentru a face cercetări pentru doctoratul său.
El a spus că a fost amenințat cu violența fizică și cu vătămarea familiei sale de către serviciile de securitate din Emiratele Arabe Unite în interiorul unei clădiri de care răspundea Raisi. Emiratele Arabe Unite au declarat că Hedges nu a fost maltratat în timpul detenției sale.
Ali Issa Ahmad a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost reținut în timpul unei vacanțe, când a mers în EAU pentru a urmări Cupa Asiei din 2019, deoarece purta un tricou cu steagul Qatarului, într-o perioadă în care exista o dispută diplomatică între cele două țări.
El a spus că a fost electrocutat, bătut și privat de mâncare, apă și somn timp de mai multe zile în timpul detenției sale. Emiratele Arabe Unite au declarat că orice plângere legală depusă cu acuzații împotriva lui Raisi "este lipsită de temei și va fi respinsă".
Human Rights Watch a declarat că sute de activiști, academicieni și avocați ispășesc pedepse lungi în închisorile din EAU, adesea în urma unor procese nedrepte pentru acuzații vagi și ample. EAU a declarat că aceste acuzații sunt false și nefondate.