Antena LIVE

Curs valutar

Şeful ONU imploră liderii mondiali să prevină catastrofa climatică. Ce fenomene vor lovi planeta în următorii 50 de ani

Cel mai dur avertisment ONU de până acum ne spune că suntem în pragul unei catastrofe. Experţii în climă avertizează că în următorii ani vom asista la fenomene meteo extreme fără precedent, ca urmare a impactului dăunător al omenirii asupra mediului. 

De la 09.08.2021, 21:07
WhatsApp
Vezi și:

Raportul arată că, în mai puţin de două decenii, temperatura globală medie va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius, iar până la finalul acestui secol nivelul mării ar putea creşte cu 2 metri.  În România, va creşte numărul alunecărilor de teren din Munţii Carpaţi în următorii 10 ani, mai spun experţii. Raportul comisiei ONU a fost publicat ca prefaţă a unui summit decisiv care va avea loc la Glasgow la începutul lunii noiembrie.

”Raportul ne arată că în următorii 20 de ani, temperatura globală medie va ajunge sau va depăşi 1,5 grade Celsius peste nivelul celei din perioada pre-industrială. Ştim de decenii de încălzirea globală, dar acest raport ne spune că aceste schimbări recente climatice se răspândesc peste tot, mai rapid şi instensificat, într-un ritm fără precedent în mii de ani. Influenţa omului produce fenomen climatice extreme, inclusiv valuri de căldură, ploi torenţiale şi secete, tot mai des şi tot mai severe”, a declarat Ko Barrett, vicepreşedinte Grup pentru evoluţia climei IPCC.  

Doi români au contribuit la studiul ONU despre climă

Impactul asupra climei este sever în fiecare regiune a planetei și se va agrava pe măsură ce temperatura pe glob crește și cu o fracțiune de grad. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit raportul „un cod roșu pentru umanitate”, menționând că „încălzirea globală afectează fiecare regiune de pe Pământ, multe dintre schimbări devenind ireversibile”. Raportul are aproximativ 3.500 de pagini, reprezintă ani de cercetare pe această temă, a fost scris de peste 200 de oameni de știință din peste 60 de țări și citează peste 14.000 de studii individuale. Printre aceştia este şi un român, Cristian Proistosescu, care a ajuns expert mondial în încălzirea globală. A absolvit Universitatea Princeton, în 2009 şi şi-a luat doctoratul în 2016 la Harvard, la doar 30 de ani, pe tema schimbărilor climatice. La redactarea raportului a contribuit şi o altă româncă: climatologul Roxana Bojariu.

Pe acelaşi subiect

La ce fenomene trebuie să ne așteptăm potrivit raportului IPCC de la ONU:

Oamenii încălzesc planeta, nu mai este niciun dubiu

Acest raport ONU merge mai departe decât orice alt raport anterior realizat de IPCC privind clima. Dă vina în mod clar pentru încălzirea globală direct pe emisiile de gaze cu efect de seră, produse de om. Nu mai este vorba de schimbări climatice „naturale versus umane”. Dependența societății de combustibilii fosili este motivul pentru care planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius - prin emisia de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul.

Încălzirea se produce chiar mai rapid decât credeau oamenii de știință, iar cele mai recente proiecții avertizează că în următoarele două decenii vom atinge sau să depăși 1,5 grade - un prag cheie despre care specialiştii spun că este esențial să fie evitat. 

Singura modalitate de a opri încălzirea este de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră. Așa cum raportul învinovățește în mod clar poluarea cu carbon pentru creșterea temperaturilor, este de asemenea clar că singura modalitate de a încetini și de a inversa încălzirea este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero.

Evitarea încălzirii cu 1,5 grade a temperaturii globale este aproape imposibilă, dar putem menține temperatura în jurul acestui prag critic și să evităm efectele greve ale creşterii temperaturii globale cu 2 grade. Pentru asta suntem obligați să reducem imediat emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă ele să crească, temperatura pe glob va crește cu 2 grade - posibil înainte de anul 2050 - și cu 3 grade înainte de sfârșitul secolului.

Unele modificări sunt ireversibile, chiar și în scenariile cu cele mai mici emisii

Încălzirea care a avut loc deja a declanșat modificări care vor persista chiar dacă emisiile se opresc și temperaturile se stabilizează. Straturile de gheață vor continua să se topească timp de sute până la mii de ani, potrivit raportului, ceea ce va face ca nivelul mării să continue să crească cu mult după anul 2100 și să rămână mai înalt timp de milenii  Se așteaptă ca nivelul mării să crească cu între 2 și 3 metri până în 2300, chiar dacă creșterea temperaturii globale este menținută sub 2 grade, dar ar putea ajunge la 5 până la 7 metri sau mai mare dacă încălzirea continuă neîntreruptă.

Metanul din atmosferă a crescut vertiginos

Raportul indică un alt personaj negativ din criza climatică - metanul - un gaz invizibil care pe termen scurt este de 80 de ori mai nociv în încălzirea planetei decât dioxidului de carbon.

Date mai noi arată că metanul din atmosferă este în creștere accentuată și este în prezent la cel mai mare nivel din ultimii 800.000 de ani, în mare parte din cauza unei combinații de factori: scurgeri de gaze naturale, agricultură nesustenabilă și fermele de bovine. Având în vedere potențialul său de încălzire și durata de viață mai scurtă în atmosferă în comparație cu dioxidul de carbon, controlul metanului ar putea diminua semnificativ încălzirea globală în următoarele decenii.

Rapoarte viitoare ale IPCC, care vor fi prezentate anul viitor, vor oferi mai multe detalii cu privire la impacturile specifice și la modalitățile de atenuare a acestora, dar înainte de aceasta, liderii mondiali se vor întâlni la o conferință condusă de ONU în domeniul climei, în noiembrie. Aceasta este considerată a fi cea mai importantă reuniune pentru politici climatice  de la Acordul de la Paris în 2015.

"După cum arată clar raportul de astăzi, nu există timp  și nici loc pentru scuze", a declarat secretarul general al ONU luni dimineață, în timp ce implora liderii mondiali să se asigure că COP26 este un succes pentru a "preveni catastrofa climatică", potrivit CNN

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incalzire globala clima raport schimbari climatice onu cercetatori romania
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024