Antena LIVE

Curs valutar

Șeful Pentagonului sugerează reducerea prezenței militare americane în Europa: "Nu vom fi aici pentru totdeauna"

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a sugerat vineri la o conferință de presă de la Varșovia, o reducere a trupelor americane din Europa. El a avertizat că prezența militară a SUA pe continent nu va fi "pentru totdeauna".

De la 14.02.2025, 16:27
WhatsApp
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, la o conferinţă la Ministerul Apărării din Polonia, 14 februarie 2025 Profimedia

Întrebat dacă Statele Unite ar lua în considerare reducerea prezenței sale militare în Europa de Est sau renunțarea la prezența permanentă din Polonia în cadrul negocierilor cu Rusia pentru încetarea războiului din Ucraina, Pepe Hegseth a reafirmat angajamentul SUA față de NATO, dar a lăsat de înțeles că viitoarea strategie militară americană în Europa va depinde de mai mulți factori.

"Numărul militarilor americani de pe continent este important. Ceea ce se va întâmpla în 5, 10 sau 15 ani face parte dintr-o discuție mai amplă, care reflectă nivelul de amenințare, poziţia Americii și nevoile noastre la nivel global", a explicat şeful Pentagonului.

"De aceea, mesajul nostru pentru aliații europeni este clar: acum este momentul să investim în apărare. Nu puteți presupune că prezența Americii va fi pentru totdeauna", a avertizat el.

Hegseth a subliniat că SUA trebuie să aloce resurse și pentru contracararea altor amenințări globale, precum China, ceea ce înseamnă că "țări precum Polonia și altele vor trebui să își asume un rol mai activ în Europa".

Pe acelaşi subiect

Secretarul american al Apărării a mai adăugat că a fost impresionat de primirea călduroasă din Polonia, afirmând că "mă face să vreau să trimit mai multe trupe americane aici", dar a clarificat rapid că aceasta este "o opinie personală, nu o declarație de politică oficială".

Ucraina l-a împiedicat pe Putin să-și atingă obiectivul: "Își dorea toată Ucraina"

Hegseth a mai declarat că Ucraina și aliații săi au reușit să-l împiedice pe președintele rus, Vladimir Putin, să-și atingă obiectivul principal - ocuparea întregii Ucraine.

Întrebat dacă Putin ar fi "încurajat" de un acord de pace negociat prin care ar primi teritoriul ucrainean ocupat, Hegseth a spus că liderul rus "va declara victoria indiferent de situație", însă nu și-a îndeplinit obiectivele militare inițiale.

"Din fericire, curajul ucrainenilor și sprijinul aliaților lor, în special la începutul războiului, l-au descurajat și l-au împiedicat pe Vladimir Putin să obțină ceea ce își dorea – întreaga Ucraină", a declarat Hegseth, vineri, în Polonia.

Dacă Putin va fi sau nu încurajat de un acord negociat depinde de reacția NATO, a mai spus Hegseth. "Dacă răspunsul NATO va fi o creștere semnificativă a capacităților, a contribuțiilor și a cheltuielilor militare, gândind mai mult ca Polonia și țările baltice, care sunt mai aproape de amenințare, atunci nu cred că Putin va fi încurajat de acest rezultat", a explicat el.

"Va fi o recunoaștere a faptului că puterea colectivă a Occidentului l-a descurajat cu adevărat", a adăugat secretarul american al Apărării.

Şeful Pentagonului: "Orice este posibil"

Întrebat iar în Polonia dacă Ucraina ar putea reveni la granițele sale de dinainte de 2022, Hegseth a spus: "Orice este posibil".

"Rolul meu astăzi și la Bruxelles a fost să introduc realismul în conversație, realitatea că revenirea la granițele din 2014, ca parte a unui acord negociat, este puțin probabilă. Realitatea trupelor americane în Ucraina este puțin probabilă. Realitatea aderării Ucrainei la NATO ca parte a unui acord negociat este puțin probabilă", a explicat Hegseth.

El a subliniat că susține comentariile făcute la Bruxelles, dar a adăugat că nu va impune restricții privind ceea ce președintele SUA ar putea negocia cu liderii suverani ai Rusiei și Ucrainei.

Pete Hegseth a declarat miercuri, la Bruxelles, că nu este "realist" ca Ucraina să se poată întoarce la graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a început să îi ocupe din teritoriu, şi nici să poată intra în NATO ca urmare a unui acord de pace. Ulterior a fost criticat  pentru ceea ce păreau a fi concesii făcute Moscovei înainte de începerea negocierilor.

Prin graniţele de dinainte de 2014, ucrainenii se referă la Crimeea, iar prin cele de dinainte de 2022, se referă la o mare porţiune din Donbas (Doneţk şi Lugansk) şi la bucăţi din Harkov, Zaporojie şi Herson.

Până în februarie 2025, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei. În regiunea Donețk, forțele ruse controlează peste 60% din teritoriu. În regiunea Lugansk, Rusia deține controlul asupra a 98,5% din teritoriu. În regiunile Herson și Zaporojie, Ucraina controlează câte aproximativ 60%, respectiv 70%, iar din Harkov a ocupat mai puţin de 1% (278 de km pătraţi). 

Georgiana Dulgheru
pete hegseth pentagon sua razboi ucraina rusia ucraina nato trupe americane
Întrebarea zilei
Ce preferaţi, voucher de 36 de lei pe lună sau prelungirea plafonării facturilor la energie?

Voucher de 36 de lei pe lună

Prelungirea plafonării facturilor la energie

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul de muncă din România unde poți încasa peste 1.000 de euro lunar. Se fac...
Fanatik.ro
Publicat 18.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Zodia care își va schimba radical viața în următoarele 6 zile, potrivit...
Gandul
Publicat 18.02.2025
De ce ar face administrația Trump presiuni pentru ca România să le ridice...
Adevărul
Publicat 18.02.2025
Theo Zeciu, mesaj înduioșător pentru Cesima. Fosta concurentă de la Power...
A1
Publicat 18.02.2025
Horoscopul zilei de 19 februarie 2025. Gemenii au nevoie de o schimbare. Află ce...
CaTine
Publicat 18.02.2025
Român, condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite ale Americii! Ce a...
spynews.ro
Publicat 18.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Orașul din România în care, în plină iarnă, oamenii se debranșează de la...
Click.ro
Publicat 18.02.2025
Avertisment FBI pentru toți utilizatorii Gmail. O înșelătorie...
Useit
Publicat 18.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Justin și Hailey Bieber au petrecut o seară romantică de Valentine’s Day,...
ZU
Publicat 18.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Importanța cerealelor integrale în alimentația copiilor
Deparinti
Publicat 18.02.2025
Thalia e într-o formă fizică de invidiat. Cum se menține în formă celebra...
Happy
Publicat 18.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Depresia de iarnă: cum o recunoști și cum o depășești
Medicool
Publicat 18.02.2025