Pete Hegseth, la NATO: "Președintele Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam în Unchiul Sucker"
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a respins joi criticile privind strategia de negociere a Washingtonului cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina și a acuzat Europa că ia Washingtonul de 'fraier' atunci când îl face responsabil de propria apărare.
![Pete Hegseth, la NATO: "Președintele Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam în Unchiul Sucker" Pete Hegseth, la NATO](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/13/610000/pete-hegseth-39e75499.webp?w=430&f=2&v=2)
"Nu vă îndoiți asupra acestui lucru, președintele (SUA, Donald) Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam (o formulă care desemnează generic guvernul SUA) în 'Unchiul Sucker' ('unchiul fraier', în traducere literală - n. r.)", a declarat noul șef al Pentagonului într-o conferință de presă după încheierea reuniunii NATO, potrivit Agerpres.
Nu-l luați pe Donald Trump de fraier
El a subliniat că Europa trebuie să fie principala responsabilă pentru apărare pe continentul european. Pete Hegseth a cerut ca NATO să redevină 'măreață', reluând o formulă din campania electorală a lui Donald Trump (Make America Great Again - MAGA - n.r.).
El a subliniat că, atunci când pledează ca NATO să redevină 'măreață', continuă ceea ce președintele Trump a spus că va face în 2017. "Ce s-a întâmplat a fost de fapt că discuțiile dure au dus la investiții mai multe. Acum țările europene își măresc investițiile în apărare și președintele Trump continuă să sune alarma", a afirmat Hegseth.
- Şeful Pentagonului: Ucraina nu va adera la NATO şi nu va reveni la granițele din 2014
- Pentagonul îi revocă accesul la informații clasificate generalului în retragere Mark Milley
- Pete Hegseth a fost confirmat la limită ca șef al Pentagonului. Fostul prezentator TV, acuzat de alcoolism şi...
- Un fost realizator tv, propus ca şef al Apărării, acuzat de alcoolism şi agresiuni sexuale. Cum a răspuns Pete...
- Audierea membrilor administraţiei Trump. Pete Hegseth, propus ca şef al Pentagonului, sub tirul...
În plus, el a părut să scadă din fermitatea declarațiilor de miercuri privind faptul că nu este realist ca Ucraina să spere că se poate întoarce la granițele sale de dinainte de 2014 sau că poate intra în NATO ca urmare a unui acord de pace.
"Aceste negocieri sunt conduse de președintele Trump, totul este pe masă în cadrul discuțiilor, nu voi spune eu ce este permis și ce nu. Nu este treaba mea ca secretar al apărării să definesc parametrii președintelui SUA când este angajat în cele mai complexe negocieri de pace", a spus Hegseth.
Pe de altă parte, el a spus că afirmațiile sale de miercuri reprezintă o recunoaștere a realității din teren și a lăsat ușa deschisă pentru decizii ale SUA în timpul negocierilor care ar putea fi percepute drept concesii, precum ajutorul militar pentru Ucraina și dimensiunea contingentului din Europa.
"Cred că ar fi corect să spunem că lucruri precum finanțarea viitoare, mai multă sau mai puțină, ar putea fi 'pe masă' la negocieri", le-a spus el jurnaliștilor.
"Europa trebuie să cheltuiască mai mult"
Noul șef al Pentagonului a încercat să-i liniștească pe europeni în privința angajamentului american în Europa.
"Suntem angajați în Alianță. Înțelegem importanța acestui parteneriat, dar statu-quo-ul nu poate să mai dureze", a spus el, cerând Canadei și aliaților europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare.
"Europa trebuie să cheltuiască mai mult, NATO trebuie să cheltuiască mai mult. 2% este un început, așa cum a spus președintele Trump, dar nu este suficient. Nici 3%, nici 4% nu este suficient. Mai degrabă 5%", a spus Hegseth.
Întrebat dacă și SUA vor crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, Hegseth a declarat că asta nu e o scuză valabilă pentru nimeni.
"Nimeni nu poate contesta voința SUA de a cheltui pentru securitate națională. 3,4% (procentul alocat de SUA - n.r.) este o investiție foarte robustă. Orice secretar al apărării care va spune că nu vrea mai mult vă va minți. Dar nu cred că aliații europeni pot încerca să respingă apelurile la creșterea alocării arătând spre cele 900 de miliarde de dolari pe care le alocă SUA", a spus Hegseth.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰