Şeful Pentagonului: Ucraina nu va adera la NATO şi nu va reveni la granițele din 2014
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că nu este realist ca Ucraina să își recapete teritoriile ocupate de Rusia din 2014 și că exclude aderarea Kievului la NATO, relatează CNN. În plus, el a subliniat că Statele Unite nu vor mai prioritiza securitatea europeană și ucraineană, întrucât administrația Trump își concentrează atenția pe securizarea granițelor SUA și descurajarea Chinei.
![Şeful Pentagonului: Ucraina nu va reveni la granițele din 2014 și nu va adera la NATO Şeful Pentagonului: Ucraina nu va reveni la granițele din 2014 și nu va adera la NATO](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/12/609841/ministrul-ucrainean-al-apararii-rustem-umerov-stanga-si-adde9cc5.webp?w=430&f=2&v=2)
- Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni: "Dumnezeu să binecuvânteze România". DETALII la Observator 19:00
- Noile atribuţii ale preşedintelui interimar Ilie Bolojan. Opoziţia îi cere să dezvăluie cheltuielile lui Iohannis şi să lămurească anularea alegerilor
Război în Ucraina. Secretarul american al Apărării a calificat solicitările de pace ale Ucrainei drept "nerealiste" şi a declarat că orice acord pentru încetarea războiului trebuie să includă o supraveghere internațională a liniei de front și să excludă aderarea Ucrainei la NATO.
"Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință", a declarat Hegseth la începutul unei întâlniri a grupului format din aproximativ 50 de țări care susțin Kievul.
SUA cere Europei să își asume responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei
Înaintea unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, Hegseth a afirmat că statele europene ar trebui să fie principalul sprijin militar al Ucrainei după război, subliniind că trupele americane nu vor fi desfășurate pe teritoriul ucrainean.
- Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine...
- Prietenul lui Trump, Steven Witkoff, întâlnire de peste 3 ore cu Vladimir Putin la Moscova - WP
- Zelenski vrea schimb de teritorii cu Rusia. Putin refuză: Vor fi anihilaţi
- SUA au eliberat un cetățean rus în schimbul americanului Marc Fogel. Kremlinul nu-i publică încă identitatea
- Trump își deschide un canal de negociere cu Rusia prin miliardarul Steve Witkoff. Cine este omul-cheie
- Reacţia lui Medvedev, după ce Zelenski a spus că ar putea face schimb de teritorii cu Rusia: "Prostii în faţa...
"Statele Unite nu cred că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unui acord negociat", a declarat Hegseth. El a adăugat că "orice garanții de securitate pentru Ucraina trebuie să fie susținute de trupe europene și non-europene capabile".
Fără noi ajutoare americane pentru Ucraina
Hegseth nu a anunțat niciun nou pachet de ajutor militar pentru Kiev și a reiterat că SUA nu se vor mai concentra în primul rând pe securitatea Europei. Această poziție reprezintă o schimbare majoră față de administrația Biden, care a plasat alianța transatlantică și sprijinul pentru Ucraina în centrul politicii sale externe.
"Suntem și astăzi aici pentru a exprima în mod direct și fără ambiguitate faptul că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să continue să fie principalul garant al securității Europei", a declarat Hegseth.
Reacțiile aliaților NATO
Declarațiile secretarului american au fost anticipate de liderii NATO și ai Uniunii Europene, care s-au pregătit pentru o retragere treptată a SUA din rolul său dominant în sprijinul Ucrainei. În acest sens, NATO și-a creat propriul mecanism de securitate pentru a coordona asistența militară pentru Kiev.
"Auzim îngrijorările dumneavoastră privind securitatea Ucrainei și a Europei", a afirmat secretarul britanic al Apărării, John Healey, ca răspuns la discursul lui Hegseth.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este de acord cu Trump că aliații europeni trebuie să își asume o mai mare responsabilitate în sprijinirea Ucrainei. "Dar pentru a schimba cu adevărat traiectoria conflictului, trebuie să facem și mai mult", a adăugat el.
Trump cere aliaților NATO să își crească cheltuielile pentru apărare
Hegseth a reluat apelurile președintelui Donald Trump pentru ca aliații NATO să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, față de actualul prag de 2%, considerat insuficient de administrația americană.
În încheiere, Hegseth a subliniat că SUA rămâne angajată față de NATO, dar nu va mai tolera o relație dezechilibrată care "încurajează dependența" Europei față de sprijinul american.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰