Soldaţii din Kazahstan pot împuşca protestatari fără vreun avertisment. Preşedintele i-a mulţumit în mod special lui Vladimir Putin
Soldații din Kazahstan pot deschide focul fără să le ofere vreun avertisment protestatarilor, spune președintele ţării, în timp ce demonstrațiile antiguvernamentale continuă.
De Redactia Observator la 07.01.2022, 11:56Preşedintele din Kazahstan a anunţat că soldații pot trage acum în manifestanţi fără să existe un avertisment în prealabil. În tot acest timp, demonstrațiile antiguvernamentale continuă, notează BBC.
Kassym-Jomart Tokaev i-a ''mulţumit în mod special'' preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe. ''Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu'', a transmis liderul statului. De asemenea, el a mulţumit şi conducătorilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor, conform Agerpres.
Violenţe sângeroase, oamenii sunt furioşi
Kazahstanul este în pragul unui război civil, după ce protestele faţă de creşterea preţului combustibililor au degenerat în violenţe sângeroase. Armata a început să tragă în populaţie. Sunt deja zeci de morţi în rândul protestatarilor și polițiștilor și peste o mie de răniți. Cel puţin 2.000 de manifestanţi au fost arestaţi.
- Prețul petrolului a crescut cu mai mult de 1%, pe fondul tulburărilor din Kazahstan şi a întreruperilor de...
- Revolta din Kazahstan riscă să devină război civil: Armata kazahă a ucis zeci de manifestanți, rușii au intrat...
- Analiză Dan Dungaciu. Miza ascunsă a protestelor din Kazahstan şi motivul pentru care Rusia a trimis "la secundă"...
Pe 5 ianuarie 2022, protestatarii au ieșit în stradă, în Almaty, vandalizând mai multe clădiri guvernamentale și incendiind principala clădire administrativă din cel mai mare oraș din țară. De asemenea, internetul și telefonia mobilă au fost întrerupte în întreaga țară.
Liderul ţării spune că a autorizat ca forțele de securitate să ''tragă fără avertisment'' pe fondul unei violenţelor din această perioadă. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a mai spus că ''20.000 de bandiți'' au atacat principalul oraș Almaty, epicentrul protestelor declanșate de o creștere a prețului combustibilului. El a dat vina pe ''terorişti'' instruiţi în străinătate.
Ministerul de Interne afirmă că 26 de ''infractori înarmați'' și 18 ofițeri de securitate au fost uciși până acum. Într-o adresă televizată, Tokayev a spus că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au venit la cererea sa și se află în țară temporar pentru a asigura securitatea.
Occidentul condamnă violenţele din Kazahstan
Vineri de dimineaţă, s-au auzit noi focuri de armă în apropierea pieței principale din Almaty. În tot acest timp, ONU, SUA, Marea Britanie și Franța au făcut apel la toate părțile să se abțină de la violență.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfășurarea trupelor rusești. "Statele Unite și, sincer, întreaga lume vor urmări orice încălcare a drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt: "Vom urmări, de asemenea, orice acțiune care ar putea pune bazele pentru confiscarea instituțiilor kazahe".
Prețul petrolului a crescut cu mai mult de 1%, pe fondul tulburărilor
Prețul petrolului a crescut cu mai mult de 1%, continuând creşterea din sesiunea precedentă, din cauza escaladării tulburărilor din Kazahstan, producător de petrol al OPEC+, şi a întreruperilor de producţie din Libia.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel mondial, au crescut cu 1,09 dolari, sau cu1,3%, la 81,80 dolari pe baril, la cel mai ridicat nivel atins de la sfârşitul lunii noiembrie. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,40 dolari, sau 1,8%, până la 79,25 dolari pe baril, cel mai mare nivel consemnat de la jumătatea lunii noiembrie. Contractul a atins un maxim al şedinţei de 80,24 dolari pe baril.