Stare de urgență în SUA, din cauza coronavirusului. Noi măsuri și în Europa
Statele Unite declară război coronavirusului. Preşedintele Donald Trump a decretat aseară starea de urgenţă şi a alocat 50 de miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei.
De Redactia Observator la 14.03.2020, 13:04- Trump spune că ar putea fi testat pentru coronavirus.
- Măsuri drastice anunțate și în Spania.
Statele Unite declară război coronavirusului. Preşedintele Donald Trump a decretat aseară starea de urgenţă şi a alocat 50 de miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei. Măsuri similare sunt adoptate în întreaga lume şi în primul rând în Europa, care este, în prezent, epicentrul pandemiei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Starea de urgenţă a fost instituită şi în Spania, unde bilanţul a trecut de 5.000 de infectaţi şi 130 de decese. Cehia, Slovacia, Ucraina îşi închid graniţele, Polonia îi va plasa pe toţi vizitatorii străini în carantină, iar Canada şi Danemarca îşi sfătuiesc cetăţenii să evite călătoriile în străinătate. Iar în Italia, ţara cu cele mai multe noi cazuri confirmate, oamenii se străduiesc să reziste, cum pot, epidemiei.
DONALD TRUMP, Președintele SUA: Pentru a mobiliza întreaga putere a Guvernului Federal în acest scop, declar oficial, astăzi, starea de urgenţă naţională.
Decretul semnat aseară de Donald Trump pune la dispoziţia autorităţilor locale un fond de 50 de miliarde de dolari pentru tratamentul bolnavilor şi testarea celor suspecţi de infecţie. Preşedintele a adăugat că se va supune, probabil şi el testelor, deşi, anterior, Casa Albă dezminţise informaţia. Între timp s-a aflat că încă un participant la convorbirile lui Trump cu preşedintele Braziliei era purtător al virusului.
DONALD TRUMP, Președintele SUA: Nu am spus că nu voi fi testat. Foarte probabil. Foarte probabil, da. Nu din acel motiv (contactul cu un posibil contaminat), dar cred că aş fi făcut-o oricum.
Starea de urgenţă a fost decretată, pentru cel puţin 15 zile şi în Spania, unde numărul cazurilor de contaminare a crescut alarmant.
PEDRO SANCHEZ, Premierul Spaniei: Va dura câteva săptămâni, va fi greu, dar vom opri virusul, aceasta este sigur! Cu unitate, cu responsabilitate şi disciplină socială.
O statistică arată că Spania are cea mai mare rată de infectare din lume. O persoană transmite virusul către alte trei, iar autoritățile se așteaptă la 10 mii de noi cazuri în următoarele zile. Epidemia a schimbat radical aspectul oraşelor spaniole.
”Dacă la această oră, într-o zi normală, era forfotă de nedescris pe străzi, după cum puteți vedea străzile sunt absolut libere”, spune o româncă din Spania.
Patru oraşe de lângă Barcelona au sunt în carantină. Singurele locuri aglomerate rămân magazinele. Puținele supermarketuri deschise sunt luate cu asalt de oameni.
”S-au închis absolut toate magazinele care nu sunt de primă necesitate. Oamenii preferă să stea în case și să iasă doar când este absolut necesar. Nu suntem speriați suntem, mai degrabă, îngrijorați”, mai spune românca.
În Italia, epidemia pare de neoprit. Cu mii de noi infectări în fiecare zi, sistemul sanitar este în pragul colapsului. Dar oamenii caută noi forme de a depăși criza. La Torino, rezistența în fața bolii se face în pași de dans.
Cine încalcă ordinul de carantină, riscă închisoarea.
Coronavirusul închide graniţele în toată Europa. Elveţia, Portugalia şi Cehia nu mai primesc persoane care vin din zonele cu mare risc, chiar dacă este vorba de cetăţeni europeni. Ucraina intenţionează să suspende toate cursele aeriene. Iar Austria, care a înregistrat primul deces provocat de coronavirus, pune lacătul pe resorturile de schi începând de luni. Uniunea Europeană îndeamnă statele membre să le aplice călătorilor teste de sănătate la toate punctele de trecere a frontierelor.