Statele Unite prezintă strategia de securitate, cu 6 luni întârziere: Rusia, o "ameninţare acută". România e menţionată în raportul americanilor
Statele Unite şi-au actualizat strategia de apărare şi poziţia nucleară. Washingtonul vede Moscova ca pe o ameninţare acută la adresa securităţii sale, în vreme ce China reprezintă un risc fundamental pentru deceniile următoare. Oficialii americani declară că vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme, pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor.
De Redactia Observator la 28.10.2022, 19:53Prezentată cu şase luni întârziere, strategia de apărare a Statelor Unite vine să clarifice ceea ce consideră Washingtonul a fi cele mai mari ameninţări la adresa securităţii internaţionale. În documentul de 80 de pagini, Rusia este identificată drept o ameninţare imediată, din cauza invaziei Ucrainei. În plus, ameninţările lui Vladimir Putin cu armele nucleare determină Pentagonul să-şi clarifice şi postura nucleară. Rusia este identificată drept principalul rival, cu forţele nucleare cele mai diverse şi mai moderne. "Războiul iresponsabil al lui Putin împotriva Ucrainei, cea mai gravă ameninţare la securitatea europeană de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a arătat asta în mod clar întregii lumi", a declarat Lloyd Austin, Secretarul Apărării.
China, văzută drept cea mai mare ameninţare
Pentru americani însă, Rusia este considerată doar o putere regională. Cea mai mare ameninţare la nivel mondial este considerată China. Pentagonul spune că deşi nu îşi doreşte un conflict cu ţara asiatică, el nu este inevitabil. "Republica Populară Chineză este singurul adversar care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională, cât şi puterea necesară ca să o facă", a declarat Lloyd Austin, Secretarul Apărării. Regimul comunist de la Beijing doreşte să-şi impună dominaţia în regiuni cheie ale lumii, mai ales în zona indo-pacifică, pe care încearcă să o modeleze în conformitate cu interesele şi preferinţele sale autoritare, susţin oficialii SUA.
"Această strategie a SUA este blocată în mentalitatea Războiului Rece şi este o mentalitate nulă. În mod intenţionat, exagerează "provocările prezentate de China", conflictele geopolitice și competiția majoră a puterilor", a declarat Tan Kefei, Ministerul Apărării Naţionale. Pentagonul spune că Statele Unite vor lua în calcul folosirea armelor nucleare doar în cazuri extreme, pentru a apăra poporul american, dar şi pe aliaţii săi, dar insistă că rolul fundamental al acestora este de a "descuraja" orice formă de atac strategic, inclusiv convenţional. În strategia de apărare a SUA apare şi numele României atunci când se vorbeşte despre aliaţii pe care americanii se pot baza atunci când vine vorba de apărarea Europei, scutul de la Deveselu fiind menţionat ca element important în asigurarea securităţii pe continentul nostru.