Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SUA au o nouă strategie de securitate. China rămâne singurul adversar cu intenția și puterea de a schimba ordinea mondială

După şase luni de amânări, SUA a prezentat o actualizare a Strategiei de Apărare Naţională, dar şi documente referitoare la armele nucleare şi la apărarea antirachetă. În documente, americanii s-au referit la Rusia ca la o ...."adevărată ameninţare" şi au spus despre China că deţine toate atributele necesare pentru a reface ordinea la nivel internaţional. 

de Redactia Observator

la 28.10.2022 , 08:42

"După cum spun şi însemnările preşedintelui securităţii naţionale, Republica Populară Chineză este singurul adversar care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională, cât şi puterea necesară ca să o facă", explică  Lloyd Austin, Secretarul Apărării.

SUA încearcă să împiedice dominaţia Chinei asupra unor regiuni-cheie şi spune că Beijingul se foloseşte de armată ca să inspire teamă. În acelaşi timp, documentul se axează şi pe ameninţarea reprezentată de Moscova.  

"Însă agresiunea Rusiei reprezintă o imediată şi acută ameninţare asupra intereselor şi valorilor noastre. Şi alegerea lui Putin... o alegere de război necugetată împotriva Ucrainei, cea mai gravă ameninţare pentru securitatea Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial, a arătat acest lucru întregii lumi Republica Populară Chineză este singurul adversar care are atât intenţia de a remodela ordinea", mai adaugă Lloyd Austin.

Vezi și

China mizează pe diplomație și legăturile economice 

Pe acelaşi subiect

Pentru prima dată, SUA riscă să intre în conflict cu două ţări care, cel puţin declarativ, sunt pregătite să folosească şi arme nucleare. Strategia de Apărare prevede şi un plan militar pentru următorii patru ani, în condiţiile în care până acum preşedintele Joe Biden s-a bazat mai mult pe crearea unor alianţe puternice şi pe dezvoltarea unor relaţii diplomatice şi economice. Reacţia Chinei nu a întârziat să apară. 

"Pentru China şi SUA, cooperarea duce la beneficii pentru ambele părţi, în timp ce confruntarea duce la pierderi. Implorăm SUA să vadă China, dar şi evoluţia Chinei, într-o manieră obiectivă şi raţională şi să lucreze cu China pentru a aduce înapoi relaţiile dintre cele două ţări, pe un drum stabil şi sigur", a declaratTan Kefei, Ministerul Apărării Naţionale de la Beijing.

De altfel, liderii chinezi spun că au ales mereu metodele diplomatice atunci când a fost vorba de relaţiile internaţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » SUA au o nouă strategie de securitate. China rămâne singurul adversar cu intenția și puterea de a schimba ordinea mondială