Antena LIVE

Statele Unite se opun "manipulării pieţei energetice" din Europa, pentru care e trasă la răspundere Rusia. Kremlinul neagă acuzaţiile: "Trebuie să cumpere mai mult gaz"

Statele Unite au promis să sprijine țările europene afectate de criza aprovizionării cu energie pentru care e trasă la răspundere mai ales Rusia. Autorităţile americane au declarat că vor "pune piciorul în prag" în faţa furnizorilor acuzați că au manipulat prețurile. În schimb, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin susţine că Europa trebuie să cumpere mai mult gaz din Rusia dacă dorește să crească fluxurile de tranzit prin Ucraina.

De la 22.09.2021, 19:26
Conducte de gaz ale Nord Stream 2, în Rusia Profimedia

Majorarea preţurilor la gaze, în urma slabei aprovizionări şi a rezervelor limitate, forţează guvernele europene să elaboreze de urgenţă scheme de ajutor pentru a asigura buna funcţionare a sectorului industrial, precum şi a gospodăriilor, relatează Financial Times. Mai mulţi oficiali şi furnizori de energie acuză Rusia de jocuri murdare, după ce compania Gazprom, controlată de administraţia de la Kremlin, ar fi restricţionat aprovizionarea cu gaze către Europa, alimentând astfel temerile legate de paralizarea sectorului energetic iarna aceasta.

SUA se opun "manipulării pieţei energetice"

Jennifer Granholm, secretarul de stat american al Energiei, a declarat că majorarea prețurilor ridică semne de întrebare serioase cu privire la ”fiabilitatea aprovizionării și securității din Europa”. „Atât noi, cât și partenerii noștri trebuie să fim pregătiți să continuăm să ne implicăm acolo unde există jucători ce ar putea manipula aprovizionarea, pentru beneficii personale”, a adăugat ea. "Cu siguranţă, vom fi atenți la problema manipulării prețurilor la gaz", a subliniat Granholm în timpul unei vizite la Varșovia. „Urmărim cu seriozitate această problemă și suntem solidari cu aliații noștri europeni pentru a ne asigura că veţi obține o aprovizionare adecvată și accesibilă cu gaze la iarnă”.

Rezervele de energie, o problemă geopolitică delicată

Pe acelaşi subiect

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa, transporturile de gaze controlate de Kremlin reprezentând aproximativ 40% din importuri. Dar reprezentanţii Agenției Internaționale pentru Energie au declarat recent că, în timp ce Rusia își îndeplinea faţă de clienții europeni contractele pe termen lung, furniza către continent mai puține gaze decât înainte de pandemia de coronavirus. Organizaţia internaţională, cu sediul la Paris, "consideră că Rusia ar putea face mai multe pentru a crește disponibilitatea gazelor în Europa și pentru a se asigura că depozitele sunt aprovizionate la niveluri adecvate, în toiul pregătirilor pentru sezonul friguros, în iarna care vine", au declarat reprezentanţii acesteia.

Rezervele de energie au devenit o problemă geopolitică extrem de delicată pe masa oficialilor ruşi, europeni şi americani, având în vedere dependența Europei de Moscova și relaţiile diplomatice tensionate din ultimul deceniu. Statele Unite solicită de mult timp ca țările europene să-și diversifice importurile de gaze și au avertizat în trecut că ar putea "abandona" continentul în voia Kremlinului. Specialiştii Financial Times precizează că nu este clar ce ar putea face SUA pentru a pune presiune asupra furnizorilor ruși.

Gazprom, acuzat pentru majorarea preţurilor 

Luni, prețurile la gaz au crescut din nou, după ce Gazprom a refuzat să rezerve capacități suplimentare pentru exportul prin Ucraina în luna octombrie și a alocat doar o treime din spațiul disponibil pe gazoductul Yamal prin Polonia. Rusia dorește, de asemenea, să obțină aprobarea pentru a inaugura conducta Nord Stream 2 către Germania, un proiect finalizat recent, care a ridicat controverse inclusiv la Washington. Conducta va redirecționa o parte din gazul care curge prin Ucraina, ţară cu care Rusia a purtat în 2014 un război în regiunile estice de frontieră. Oficialii Gazprom și administraţia de la Kremlin au declarat că Rusia ar putea spori vânzările de gaz după ce Germania și Uniunea Europeană vor aproba lansarea conductei, amplificând suspiciunile potrivit cărora ar fi restricționat vânzările pentru a grăbi decizia.

Kremlin: Europa trebuie să cumpere mai mult gaz din Rusia

Kremlinul a sugerat că actuala criză dovedește necesitatea mai multor conducte precum Nord Stream 2. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat miercuri că Europa trebuie să cumpere mai mult gaz din Rusia dacă dorește să crească fluxurile de tranzit prin Ucraina. „E foarte simplu: mai întâi vindem gazul, apoi îl extragem și abia după aceea îl tranzităm. Nu putem transporta gaze fără a le vinde în prealabil”, a mai spus Peskov, potrivit agenţiei Interfax. Gazprom furnizează deja aproape o cantitate record de gaz către Europa și își îndeplinește obligațiile contractuale „100% și chiar mai mult”, a adăugat Peskov. 

Ți-a plăcut acest articol?

sua america europa gaze gazprom nord stream 2 vladimir putin criza
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024