Statele Unite se uită cu îngrijorare cum Europa cumpără tot mai mult armament din Coreea de Sud. De ce este atractivă oferta asiaticilor - Politico
Coreea de Sud semnează acorduri de zeci de miliarde de dolari în Europa, pe măsură ce Seul încearcă să devină un jucător mai important în vânzările internaționale de arme, iar asta provoacă agitație în industria de apărare din SUA, scriu jurnaliștii de la Politico.
De Redactia Observator la 02.11.2022, 16:03- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Contractele pentru tancuri, avioane de vânătoare și lansatoare de rachete - toate semnate în ultimele trei luni - vin în momentul în care capitalele europene caută să-și reaprovizioneze depozitele după luni în care și-au trimis propriile echipamente în Ucraina. Și Europa de Est, care în mod normal apelează la SUA pentru noi arme, ia în considerare din ce în ce mai mult să cumpere din Coreea de Sud, care spune că le poate livra mai rapid și mai ieftin.
Contracte uriașe semnate între Polonia și Coreea de Sud
Firmele de apărare sud-coreene sunt active de mult timp în Europa, vânzând obuziere mobile și arme de calibru mic către mai multe țări în ultima jumătate de deceniu. Dar aceste tranzacții au pălit în comparație cu contractul de succes de 5,8 miliarde de dolari pe care Polonia l-a semnat cu două companii sud-coreene în iulie. Acordul a inclus 980 de tancuri K2 Black Panther, 672 de obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de luptă FA-50, livrările pentru unele dintre tancuri și obuziere fiind estimate să înceapă până la sfârșitul acestui an. Ofertele ar putea avea o valoare de până la 15 miliarde de dolari dacă toate opțiunile sunt exercitate în următorii ani.
Doar luna trecută, Polonia a semnat un contract cu compania sud-coreeană Hanwha Defense pentru 288 de lansatoare de rachete multiple Chunmoo, primul lot urmând să sosească anul viitor, în loc să aștepte ani pentru a începe să primească sistemele de artilerie de înaltă mobilitate fabricate în SUA.
- Vladimir Putin, nevoit să se bazeze pe importul de armament din Iran. Teheranul ar urma să livreze Rusiei sute de...
- Rusia reia acordul privind exporturile de cereale ucrainene, suspendat sâmbătă. A primit "garanţii scrise" din...
- SUA vor oferi 19,5 milioane de dolari Republicii Moldova pentru a face faţă crizei energetice şi pentru a reduce...
Polonia a vrut inițial până la 500 de HIMARS din SUA, dar la o ceremonie de semnare din 19 octombrie cu omologul său sud-coreean, ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a explicat că "din păcate, din cauza capacităților industriale limitate, echipamentul nu va fi livrat într-un interval de timp satisfăcător. Prin urmare, am început discuții cu Coreea de Sud - partenerul nostru dovedit".
Dimensiunea mare a contractelor și promisiunile livărilor rapide au atras atenția industriei de apărare din SUA
"Există îngrijorare din partea industriei americane că asta nu se va opri la Polonia", a spus un cunoscător al industriei ce are relații cu mai multe firme de apărare din SUA și care, ca și alții din acest articol, a acceptat să vorbească despre relațiile dintre UE, SUA și Coreea de Sud doar sub protecția anonimatului. Oficialul nu crede însă în capacitatea Coreei de Sud de a onora comenzile rapid.
"Acesta este pur și simplu un blitz de marketing al Coreei de Sud", a spus el, menționând că planul ca echipamentele să înceapă să sosească până la sfârșitul anului este un program ambițios și care va fi greu de menținut constant în următorii câțiva ani. "Nu au dovedit că pot livra echipamentul la fel de repede cum promit", crede acesta.
Se așteaptă ca acordurile poloneze să forțeze compromisuri care ar putea avea un anumit preț pentru Seul, impunând guvernului să acorde prioritate construcției pentru Varșovia față de reaprovizionarea propriei armate, a declarat Haena Jo, analist de cercetare pentru apărare și armată la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
"Se pare că companiile (n.r. sud-coreene) au capacitatea industrială de a face față cerințelor, ceea ce a fost dovedit de faptul că primul lot de K2 și K9 au fost predate Poloniei într-un interval de timp atât de scurt. Singurul mod în care acest lucru ar fi putut fi posibil trebuie să fi fost prin reprioritizarea comenzii Poloniei de către Coreea de Sud față de modernizarea propriilor forțe armate, ceea ce nu este o practică obișnuită", a spus Jo.
Industria de apărare din Coreea de Sud a construit de mult arme și echipamente destinate să fie compatibile cu echipamentele americane, deoarece cele două țări ar fi de așteptat să lupte cot la cot în orice conflict cu Coreea de Nord sau China. Această familiaritate face armamentul de la Seul o opțiune atractivă pentru țările NATO care doresc să se rearmeze rapid și relativ ieftin.
Un al doilea "insider" al industriei de apărare din SUA a fost mai puțin îngrijorat. "Cumpărarea din Coreea de Sud nu este încă o preocupare majoră", a spus el, adăugând că Statele Unite și țările europene au o serie de relații de lungă durată care probabil nu vor fi rupte de concurență.
Oficialii americani din domeniul apărării și directorii din industrie au recunoscut de mult că echipamentele fabricate în SUA - și garanțiile lanțului de aprovizionare de ani de zile care vin împreună cu contractele - sunt mai scumpe și durează mai mult să ajungă, dar rămân superioare în majoritatea cazurilor armelor produse în străinătate.
Ambițiile Coreei de Sud sunt imposibil de ignorat
Președintele Yoon Suk-yeol a declarat în august că obiectivul său este de a-și împinge țara în primii patru furnizori mondiali de arme, provocând SUA, Rusia și Franța pentru contracte pe tot globul. Țara este în prezent al optulea exportator mondial armament, iar exporturile au crescut cu 177% între 2016 și 2021, conform datelor furnizate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
Un raport din iulie al Export-Import Bank of Korea a arătat că exporturile de apărare au crescut de la 3 miliarde de dolari în 2020 la 7 miliarde de dolari în 2021 și probabil că vor atinge pragul de 10 miliarde de dolari pentru prima dată în acest an. Iar noi comenzi din Europa sunt de așteptat.
La sfârșitul lunii septembrie, cel mai înalt general al Estoniei a călătorit la Seul pentru a participa la expoziția comercială DX Korea 2022 și s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean, deoarece Tallinn caută să-și întărească propria apărare cât mai repede posibil. Estonia a comandat deja 18 obuziere autopropulsate K9 de la Hanwha, alăturându-se Turciei, Poloniei, Finlandei și Norvegiei.
De asemenea, Norvegia se gândește să cumpere tancul K2, iar producătorul norvegian de muniție Nammo a semnat un acord cu Hyundai Rotem din Coreea de Sud pentru a dezvolta noi cartușe de 120 mm pentru tanc, indiferent dacă Oslo îl cumpără sau nu.
Dacă tancurile, avioanele și lansatoarele de rachete pot ajunge conform promisiunii, alte țări care doresc o redresare rapidă vor lua în considerare probabil să sune la Seul, în loc să rămână blocate într-un model de reținere de ani de zile cu industria de apărare din SUA, care este deja ocupată cu comenzile interne și propriile sale contracte externe existente.