SUA acuză Rusia de atacuri chimice împotriva trupelor ucrainene, încălcând regulile războiului. Ce este cloropicrina
Război în Ucraina. Statele Unite au acuzat oficial Rusia că folosește substanţe toxice sufocante şi gaze lacrimogene "ca metodă de război" împotriva Ucrainei încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Washingtonul a impus noi sancțiuni unor firme și instituţii guvernamentale ruse.
De Redactia Observator la 02.05.2024, 11:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicităţii miercuri.
Comandamentul de Sprijin ucrainean a transmis pe 5 martie 2024 că armată rusă a lansat peste o mie de atacuri chimice (1.068 de cazuri) asupra militarilor ucraineni de la începutul războiului. Deși substanțele folosite intră în categoria gazelor lacrimogene, acestea au în compoziție substanțe chimice otrăvitoare interzise în operațiile de luptă, prin paragraful 5 al articolului 1 din Convenția privind armele chimice, susţin ucrainenii. Aproape un sfert dintre aceste atacuri au avut loc în luna februarie (250).
SUA acuză Rusia că a folosit cloropicrina în Ucraina
Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită ca gaz de luptă şi ca pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate. Cloropicrina este derivat nitrat al cloroformului, este sufocant și lacrimogen.
- Serviciile secrete britanice susţin că încă un adjunct al lui Şoigu a fost interogat de FSB. Ancheta de...
- Rusia afirmă că a lovit sediul comandamentului Sud din Odesa al armatei ucrainene
- Ruşii au bombardat Odesa cu muniţie cu dispersie. "Castelul lui Harry Potter", distrus: studenţii de la Drept au...
- Rusia susţine că a doborât mai multe rachete americane ATACMS. Ruşii se tem de un atac iminent asupra Podului Kerci
Rusia foloseşte gaze lacrimogene ca "metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia", a adăugat diplomaţia americană în acest text, potrivit CNN. "Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă", a scris Departamentul de Stat.
Nou val de sancţiuni americane la adresa Rusiei şi Chinei
Washington a anunţat în paralel miercuri un nou val de sancţiuni vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc în invazia Ucrainei. Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni au ca obiect mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.
"Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok", a continuat Departamentul de Stat.
Aleksei Navalnîi, fost opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, decedat pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Anglia în 2018.
Rusia a declarat că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar ţara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată.
Armele chimice au fost utilizate de militarii germani împotriva trupelor aliate, în Primul Război Mondial