SUA suspendă finanțarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Trump a găsit vinovaţii pentru criză. În plină pandemie, Statele Unite opresc finanţarea acordată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Donald Trump acuză OMS că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
De Redactia Observator la 15.04.2020, 23:11- Donald Trump face acuzații grave la adresa Organizației Mondiale a Sănătății.
- Statele Unite și-ar putea pierde rolul în cadrul OMS.
Trump a găsit vinovaţii pentru criză. În plină pandemie, Statele Unite opresc finanţarea acordată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Donald Trump acuză OMS că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Cu peste 600 de mii de cazuri confirmate şi peste 26.000 de morţi, americanii sunt cei mai afectaţi de virusul din China. În urmă cu puţin timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că modul în care a gestionat pandemia va fi analizat de către statele membre şi de autorităţile competente.
Donald Trump, preşedintele SUA: Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce o investigaţie aflată în desfăşurare analizează rolul acestei organizaţii cu privire la gestionarea slabă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului.
Statele Unite, cel mai mare contribuitor al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu va mai aloca aproape jumătate de miliard de dolari. Suma reprezintă 15% din bugetul anual al instituţiei. Trump reproşează Organizaţiei că a întârziat măsurile de combatere a epidemiei, pentru a proteja China. Însă la începutul anului, Trump lăuda autorităţile de la Beijing pentru modul în care au gestionat pandemia.
Donald Trump, președintele SUA: Întârzierea cu care OMS a declarat starea de urgenţă în sănătatea publică a provocat pierderea unui timp preţios, o uriaşă pierdere de timp.
Decizia preşedintelui american a stârnit un val de critici în rândul oficialilor europeni şi cei ai Naţiunilor Unite.
Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, este de părere că măsura Washingtonului ar putea duce la suspendarea rolului Statelor Unite în cadrul organizaţiei.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Pe termen scurt nu va pune probleme de funcţionare organizaţiei, dar pe termen mediu, sigur că pot apărea dificultăţi având în vedere că o bună parte din bugetul organizaţiei se bazează pe contribuţia statelor membre.
Între timp, democraţii, în frunte cu Barack Obama, îl acuză pe Donald Trump că a retras Statele Unite din cele mai importante înţelegeri internaţionale precum Acordul Climatic de la Paris sau acordul nuclear cu Iranul.
Barack Obama, fost preşedinte al Statelor Unite: Trebuie să aducem Statele Unite înapoi în Acordul de la Paris şi să conducem lumea către reducerea poluării. Republicanii din Casa Albă şi din Senatul american nu sunt interesaţi de progres. Ei sunt interesaţi de putere.
Cu peste 26.000 de decese, Statele Unite rămân cel mai mare focar de coronavirus. În ciuda bilanţului sumbru, Casa Albă insistă pentru redeschiderea afacerilor.
Anthony Fauci: În ultimă instanţă, virusul va fi cel care va stabili când vom putea, într-adevăr, să reluăm, în siguranţă, activitatea.
Cercetătorii de la Harvard avertizează că, în lipsa unui vaccin, americanii ar putea rămâne în izolare până în 2022.