SUA forţează soluţia celor două state în conflictul Israel - Palestina. Biden a discutat cu Netanyahu şi i-a spus că "încă e posibil"
Război Israel - Hamas. Joe Biden "încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea" unui stat palestinian, dar "recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo", a spus vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, notează AFP, citată de Agerpres.
De Redactia Observator la 20.01.2024, 06:32Potrivit acestuia, preşedintele american a discutat despre poziţia sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cursul unei conversaţii telefonice de "30 până la 40 de minute". A fost prima discuţie între cei doi lideri, a căror relaţie este notoriu dificilă, din 23 decembrie.
Statele Unite exercită presiuni puternice asupra Israelului
Preşedintele american a adus în discuţie, potrivit lui John Kirby, "eforturile în curs pentru a elibera ostaticii" încă deţinuţi în Fâşia Gaza, "responsabilitatea Israelului" de a proteja civilii din acest teritoriu palestinian aflat în război, precum şi "progresele" în problema litigioasă a taxelor colectate de autorităţile israeliene în Cisiordania ocupată, pe care Autoritatea Palestiniană cere să îi fie plătite.
Benjamin Netanyahu a respins joi o cerere recurentă a lui Joe Biden, şi anume coexistenţa, în viitor, a Statului Israel împreună cu un stat palestinian. "Israelul trebuie să aibă controlul securităţii asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea de suveranitate (palestiniană)", a indicat prim-ministrul, precizând că le-a spus acest lucru direct americanilor.
- Netanyahu respinge public presiunile SUA pentru un stat palestinian. Prăpastia dintre Israel și aliații săi se...
- Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile...
- Pacienţii "aşteaptă moartea" în spitalele din Gaza. Dezvăluirile unui oficial OMS: "Îmi cereau mâncare sau...
Poziţia nu este nouă, dar aceste comentarii au evidenţiat încă o dată divergenţele dintre Statele Unite şi aliatul său. Statele Unite exercită presiuni puternice asupra Israelului, al cărui principal susţinător diplomatic şi militar sunt, atât în ceea ce priveşte desfăşurarea războiului din Fâşia Gaza, cât şi perspectivele pe termen mai lung.
Precedenta discuţie telefonică dintre cei doi lideri a avut loc pe 23 decembrie şi a fost furtunoasă, potrivit presei americane. Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP bazat pe date oficiale.
Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate pe fondul unui armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie. Potrivit Israelului, 132 rămân deţinute, dintre care 27 ar fi murit. În represalii, Israelul a promis că va elimina Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007. Potrivit guvernării Hamas, 24.762 de persoane, marea majoritate femei şi minori, au fost ucise în atacuri.