Antena Meniu Search
x

Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile Teheranului

Escaldare periculoasă în Orientul Mijlociu în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Pakistanul a lansat joi lovituri de răzbunare în interiorul Iranului după ce tensiunile dintre cele două țări vecine au luat amploare în ultimele zile. Un prim bilanț vorbește despre șapte morți. Islamabadul susține că a atacat ascunzători ale unor militanți separatiști. Teheranul a cerut "explicații imediate".

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 10:59

Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile Teheranului
Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile Teheranului - Profimedia

Noile atacuri înseamnă că atât Pakistanul, cât și Iranul au recurs la un pas extraordinar de a bombarda militanți aflați unii pe teritoriile celeilalte. Avioane militare pakistaneze au atacat presupuse adăposturi din Iran ale separatiştilor naţionalişti, la o zi după ce drone iranene au lovit luptători islamişti din Pakistan

Ministerul de externe de la Islamabad a comunicat joi că forţele aeriene ale Pakistanului au lovit ţinte din provincia iraniană Sistan, în cadrul unei operaţiuni cu numele de cod "Moarte Militanților" - "Marg Barg Saramchar"- "marg" însemnând moarte în farsi, limba oficială în Iran, iar "saramchar" fiind termenul folosit de organizaţiile militante separatiste pentru luptătorii lor.

7 morți în Iran

Agenţia iraniană de presă Mehr a informat că loviturile pakistaneze au ucis cel puţin şapte oameni. Trei femei și patru copii au fost uciși, a declarat televiziunea de stat din Iran.

Pe acelaşi subiect

Muntaz Baloch, purtător de cuvânt al diplomaţiei pakistaneze, a afirmat că loviturile au constituit represalii, cu scopul de a apăra suveranitatea Pakistanului, încălcată de Iran.

Marţi, autorităţile de la Teheran anunţaseră că au atacat un complex din provincia pakistaneză Balucistan, susţinând că era folosit de luptătorii grupării sunnite Jaish al Adl. Aceasta are legături cu Statul Islamic din Provincia Khorasan şi se bănuieşte că a atacat de mai multe ori în ultimii ani Gărzile Revoluţionare Iraniene şi grănicerii din Sistan.

Pakistanul deţine arme atomice, iar Iranul încearcă să dezvolte la rândul său capacităţi militare nucleare. Relaţiile bilaterale sunt marcate de ostilitate încă din anii 1980, din timpul războiului iraniano-irakian.

Schimbul de lovituri între Pakistan, unde majoritatea populaţiei este sunnită, şi Iran, dominat de şiiţi, intensifică tensiunile în regiune. China şi Rusia au cerut ambelor părţi să manifeste reţinere şi să nu permită escaladarea ostilităţilor. 

Tensiunile din Orientul Mijlociu sunt tot mai mari

Regiunea în asamblu este lovită de mai multe crize care se suprapun. Israelul luptă atât cu gruparea palestiniană Hamas în Gaza, cât și cu Hezbollah, susținută de Iran, în Liban, iar grupări susținute de Iran în Irak și Siria vizează forțele americane. În acest timp SUA și Marea Britanie au lovit baze ale rebelilor houthi, susținuți de Iran, în Yemen, care au atacat transportul maritim din Marea Roșie.

Rebelii Houthi au lansat o serie de atacuri asupra navelor comerciale și a navelor militare occidentale în Marea Roșie, o arteră crucială pentru comerțul internațional. Iar forțele susținute de Iran în Irak și Siria au lansat zeci de atacuri care vizează poziții militare americane din aceste țări.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și de la ofensiva israeliană în Gaza, gruparea militantă Hezbollah s-a angajat în confruntări zilnice cu forțele israeliene în Liban. Miercuri, șeful armatei Israelului a declarat că probabilitatea unui război la granița de nord a țării este acum "mult mai mare" și că Israelul își amplifică pregătirile de "luptă în Liban".

Ministrul iranian de externe Amir-Abdollahian a declarat miercuri la CNN că atacurile grupurilor susținute de Iran în Orientul Mijlociu nu se vor opri până când nu încetează războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile Teheranului