SUA, la un pas de a da Ucrainei undă verde pentru a ataca în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă. Ce ar putea lovi
Război în Ucraina. SUA sunt aşteptate să dea în sfârşit Ucrainei undă verde pentru a ataca în Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune, în special ATACMS. "Lucrăm la asta", a spus marţi președintele Joe Biden. Blinken l-ar putea anunţa azi la Kiev pe Volodimir Zelenski de decizia luată de americani.
De Redactia Observator la 11.09.2024, 12:49Secretarul de stat american, Anthony Blinken, și ministrul britanic de Externe, David Lammy, vizitează Kievul pe 11 septembrie. Președintele Joe Biden a declarat marți că "lucrează" la problema ridicării interdicției de utilizare a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în Rusia. Întrebat dacă SUA vor ridica restricțiile, Biden a spus ieri că administrația sa "lucrează la asta", relatează Reuters. Tot marţi, Blinken a declarat într-un interviu acordat Sky News că președintele Joe Biden "nu exclude" posibilitatea ca Ucraina să primească permisiunea de a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Federației Ruse.
SUA vor permite Ucrainei să lovească cu rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei
Jurnalista Julie Grace Brufke de la Axios a relatat luni că în timpul unui interviu de vinerea trecută cu Michael McCaul, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, acesta a confirmat că secretarul de stat american Antony Blinken le va comunica miercuri ucrainenilor că pot lovi pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.
Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a spus într-un interviu de vineri: "Am vorbit cu Blinken acum două zile și călătorește cu omologul său din Marea Britanie la Kiev pentru a le spune, practic, că le vor permite (să lovească în Rusia cu ATACMS)"
- SUA permit Ucrainei să lovească cu rachete ATACMS adânc pe teritoriul Rusiei - Axios
- Putin: SUA se folosesc de Ucraina pentru a-şi menţine dominaţia globală şi a înfrânge Rusia
- SUA acuză oficial Iranul că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina: Vor fi folosite în...
- Şoigu: Nu vor exista negocieri de pace până când militarii ucraineni nu vor fi expulzaţi din Kursk
- Ruşii au cucerit oraşul Krasnohorivka după 5 luni de lupte. Manevra care a provocat o criză gravă în apărarea...
Situaţia vine şi în contextul în care Antony Blinken a confirmat marţi că Rusia a primit rachete balistice din Iran şi că este probabil să înceapă să le folosească în Ucraina în următoarele câteva săptămâni. Totodată SUA sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră JASSM, (cu lansare de pe avioane) cu o rază de acţiune de peste 370 km.
În ultimele săptămâni, Ucraina și-a îndemnat insistent aliații să ridice toate restricțiile cu privire la atacurile cu arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, explicând că acest lucru i-ar permite să lovească, în special, aeronavele care lansează rachete de croazieră și bombe cu planare. Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus weekendul trecut că ridicarea acestei restricţii nu va avea un impact prea mare asupra războiului din Ucraina.
Ucraina a primit rachete cu o rază de acțiune, de până la 300 km, cu condiţia că acestea nu pot fi folosite pentru a lovi ținte aflate în Rusia. Este vorba de rachetele ATACMS, cu lansare de la sol, furnizate de SUA și rachete de croazieră Storm Shadow sau Scalp-EG, cu lansare din aer, fabricate în Marea Britanie și în Franța. În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească cu arme occidentale doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei, de la granița cu regiunea ucraineană Harkov.
Sute de instalaţii militare rusești sunt în raza rachetelor ATACMS
Oficiali americani au susţinut în ultimele săptămâni că Rusia a transferat 90% din aeronavele sale militare în baze aflate în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS şi că lansarea de rachete occidentale în adâncul Rusiei nu ar avea sens strategic. Dar experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup american de cercetare, au depistat luna trecută un număr semnificativ de instalații militare rusești care rămân în raza de acțiune a armelor occidentale.
Analiştii ISW au creat chiar o hartă interactivă a instalațiilor militare cunoscute pentru a ilustra că restricțiile SUA privind ATACMS limitează capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructura militară critică a Rusiei.
ISW a subliniat că deşi ruşii au mutat avioane de luptă din 16 baze aeriene rusești aflate în raza armelor ATACMS, asta nu diminuează importanța de a permite Ucrainei să folosească rachetele împotriva a alte sute de instalații militare care pot fi lovite. Datele ISW arată că cel puțin 245 de instalații militare rusești cunoscute s-ar afla în raza ATACMS. 16 dintre acestea (6,5%) sunt baze aeriene. Majoritatea (85%) sunt alte tipuri de instalații militare. 20 de ţinte militare se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS, pe care Ucraina are în prezent dreptul să le folosească în circumstanțe limitate pe teritoriul Rusiei.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și