Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA aproape de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia. JASSM-urile sunt aproape imposibil de detectat

Război în Ucraina. SUA sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM care ar putea lovi adânc în Rusia, dar Kievul ar trebui să mai aștepte câteva luni deoarece trebuie rezolvate probleme tehnice, au dezvăluit oficiali americani citaţi de Reuters. Pentagonul încearcă să adapteze rachetele pentru a fi transportate şi lansate de avioane non-americane precum MiG-29, Su-24 și Su-27, operate de Ucraina. 

de Redactia Observator

la 11.09.2024 , 12:13

SUA aproape de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia. JASSM-urile sunt aproape imposibil de detectat
SUA aproape de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia. JASSM-urile sunt aproape imposibil de detectat - Profimedia

SUA ar putea furniza Ucrainei rachete ghidate, de precizie, cu rază lungă de acțiune, pentru a putea lovi adânc în teritoriul Rusiei, relatează Reuters. Armata Ucrainenă ar putea primi rachete Joint Air-to-Surface Standoff Missiles, prescurtat JASSM, pentru a lovit adânc în Rusia. Un anunţ este așteptat în această toamnă, deși nu a fost luată o decizie finală.

Analiștii militari au sugerat că livrarea rachetelor JASSM, care sunt greu de depistat și pot lovi mai departe decât rachetele occidentale trimise Ucrainei până acum, ar putea împinge în spate cu sute de km centrele militare și depozitele de aprovizionare rusești. Acest lucru ar complica grav capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar oferi Ucrainei un avantaj strategic.

Lansarea acestora din apropierea graniței de nord cu Rusia le-ar putea permite să lovească instalații militare aflate la distanță în orașe precum Voronej și Briansk. Iar lansarea lor de lângă linia frontului de sud ar putea permite lovirea aerodromurilor sau a instalațiilor navale din Crimeea. Politico a raportat luna trecută că administrația Biden este deschisă ideii de a oferi Ucrainei JASSM-uri. 

Articolul continuă după reclamă

Ce sunt rachete JASSM

Pe acelaşi subiect

Rachetele JASSM au fost proiectate pentru a fi lansate de pe aeronave americane. Ucraina va avea în viitor zeci de avioane F-16, fiecare dintre acestea putând transporta câte două rachete de croazieră. Unul dintre oficialii americani a declarat că se depun eforturi pentru ca rachetele să fie lansate şi de pe avioane de luptă non-occidentale aflate în arsenalul Ucrainei, precum MiG-29, Su-24 și Su-27 din era sovietică.

Modelele mai vechi de JASSM-uri care sunt produse de Lockheed Martin au o rază de acţiune de 370 km. Rachetele au o lungime de 4 metri şi sunt dificil de depistat pe radare. De asemenea, pot zbura aproape de sol și pot fi programate să urmeze trasee întortocheate pentru a evita apărarea antiaeriană.

Există, de asemenea, un model cu rază mai lungă de acțiune, care poate zbura peste 800 de km. Nu este clar ce model ar urma să fie livrat Ucrainei, dar potrivit Reuters, rachetele cu rază mai mică de acțiune ar pune mai puțină presiune asupra stocurilor americane.

Trimiterea rachetelor JASSM în Ucraina ar însemna că Washingtonul va renunța la restricțiile cu privire la modul în care Ucraina folosește armamentul SUA pe teritoriul Rusiei, deoarece efectele lor ar fi limitate dacă ucrainenii nu ar primi autorizaţie pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei, a spus un membru al Congresului.

SUA au fost reticente în a furniza arme care ar putea lovi ținte adânc în Rusia, de teamă că ar escalada conflictul. Aliații Kievului au furnizat arme, dar cu restricții legate de cum și când pot fi folosite în interiorul Rusiei, din îngrijorare, că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care ar atrage țările NATO în război sau ar provoca un conflict nuclear.

Fiecare rachetă JASSM are un focos mare, de aproape 500 kg, dar spre deosebire de rachetele Storm Shadow sau SCALP furnizate deja Kievului de Marea Britanie și Franța, nu sunt concepute pentru penetra buncărele întărite. Modelele mai noi costă aproximativ 1 milion de dolari bucata.

Rachetele sunt ghidate prin GPS şi sisteme de navigație inerțială (INS). Când se apropie de țintă, un senzor de imagini în infraroșu poate orienta racheta către un punct de impact cu o precizie de aproximativ 3 metri. Acest senzor ar funcţiona chiar şi în condiţii de bruiaj electronic puternic, a declarat George William Herbert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, California.

"Sunt destul de greu de depistat, dar nu la un nivel maxim. Cu câțiva ani în urmă, mai multe astfel de rachete au fost trase în Siria după incidente cu arme chimice, iar sistemele rusești de apărare aeriană din țară nu au reușit să doboare multe, posibil niciuna. Mă aștept ca traseele de zbor atent planificate ale rachetelor să permită ca JASSM să fie eficiente aproape oriunde în zona de război" a spus Herbert. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » SUA aproape de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia. JASSM-urile sunt aproape imposibil de detectat