Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA acuză oficial Iranul că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina: Vor fi folosite în următoarele săptămâni

Război în Ucraina. Antony Blinken a confirmat marţi informaţiile potrivit cărora Rusia a primit rachete balistice din Iran şi că este probabil să înceapă să le folosească în Ucraina în următoarele câteva săptămâni. Secretarul de stat american a făcut declaraţia la Londra unde a ajuns pentru a discuta despre Orientul Mijlociu şi Ucraina. 

de Redactia Observator

la 10.09.2024 , 16:22

SUA acuză oficial Iranul că a furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă pentru războiul din Ucraina
SUA acuză oficial Iranul că a furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă pentru războiul din Ucraina - Profimedia

Statele Unite au acuzat marţi în mod oficial Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru războiul din Ucraina și au transmis că vor lua măsuri pentru a-i pedepsi pe cei implicați. În acest context, secretarul de stat american a subliniat că decizia Iranului de a furniza Rusiei rachete balistice reprezintă o ameninţare la adresa securităţii europene şi a anunţat că Washingtonul va impune sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului.

Antony Blinken a declarat de la Londra alături de ministrul britanic de Externe, David Lammy, că urmează să fie anunţate tot marţi sancțiuni în acest caz.

"Rusia a primit transporturi de rachete balistice și probabil le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina, împotriva ucrainenilor", a spus Blinken. "Primirea de rachete iraniene permite Rusiei să-şi folosească arsenalul pentru ținte aflate mai departe de linia frontului." Totodată, Blinken a spus că Moscova a livrat la rândul său tehnologie Teheranului, inclusiv în domeniul nuclear.

Articolul continuă după reclamă

Publicaţiile americane The Wall Street Journal, The New York Times şi Bloomberg au relatat informaţia pe surse de săptămâna trecută, dar Blinken este primul oficial american de rang înalt care confirmă public faptel. 

Blinken și Lammy se pregătesc să facă miercuri o vizită comună în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a intensificat presiunea asupra SUA de a permite țării sale să folosească rachetele furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, de unde Moscova lansează atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Iranul ar fi trimis peste 200 de rachete balistice Fath-360 în Rusia, potrivit Sky News care a citat o sursă ucraineană.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » SUA acuză oficial Iranul că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina: Vor fi folosite în următoarele săptămâni