"SUA salută rolul fruntaş al României" Americanii laudă România pentru decizia de a ceda un Patriot către Ucraina. Ce ne promit
Statele Unite ale Americii apreciază recenta decizie a României de a ceda un sistem Patriot către Ucraina şi rolul de lider al ţării noastre pe Flancul estic al NATO, precizează Declaraţia comună adoptată după Reuniunea Dialogului Strategic între cele două ţări, relatează Agerpres.
De Redactia Observator la 27.06.2024, 12:47Respectiva reuniune a avut loc pe 21 iunie şi a fost deschisă de consultările dintre ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat, Antony Blinken.
"SUA apreciază profund rolul crucial al României în ceea ce priveşte promovarea securităţii euroatlantice şi rolul său de lider pe Flancul estic al NATO. SUA salută rolul fruntaş al României în ceea ce priveşte consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, în special recenta decizie de a furniza un sistem Patriot către Ucraina. Acest lucru are loc într-un moment critic pentru apărarea ucraineană", se arată în declaraţie.
Potrivit aceluiaşi document, SUA "sunt angajate să susţină modernizarea Apărării în România, consolidarea apărării antiaeriene şi eforturile de interoperabilitate".
De asemenea, Statele Unite ale Americii felicită România, pentru că a inaugurat cu succes, anul acesta, primul centru regional european de pregătire pentru piloţi de F-16.
- Cercetător, despre "eşecul de proporţii" al candidaturii lui Iohannis la şefia NATO: Efecte negative asupra...
- Analist militar, despre ce primim în schimbul sistemului Patriot dat Ucrainei. "Problema este ce vom face până va...
- "Dacă pierdeam cu 5-0 la Euro primeam două Patriot". Reacţia ucrainenilor la vestea că România le donează un...
- Bloggerii militari ruşi s-au enervat pe decizia României de a da Ucrainei un Patriot: Să le vânăm şi să le...
"România are un rol important în consolidarea apărării comune a NATO şi reiterăm angajamentul nostru de a consolida legătura transatlantică. Ne-am reconfirmat unitatea, înainte de Summitul NATO de la Washington", punctează Declaraţia Comună.
SUA şi România au subliniat, în document, că agresiunea continuă a Rusiei a făcut ca în Regiunea Mării Negre să existe ameninţări grave.
"Cele două părţi au reafirmat că aceste evoluţii fac ca sprijinul euroatlantic coordonat, predictibil pentru regiune să fie mai relevant ca oricând. (...) România şi Statele Unite ale Americii sunt profund angajate să îşi consolideze eforturile pentru a asigura o regiune a Mării Negre sigură, stabilă şi sigură, cu implementarea strategiei Mării Negre a SUA, care este parte integrală din acest efort. SUA au remarcat rolul de lider al României în ceea ce priveşte asigurarea libertăţii şi securităţii navigaţiei pe Marea Neagră, prin actualizarea şi extinderea semnificative a capacităţii de tranzit şi eforturile privind deminarea", subliniază Declaraţia comună.