Antena LIVE

Curs valutar

SUA vor să trimită oficial în Ucraina contractori militari privaţi, ridicând interdicţia. Ce vor face aceştia

Război în Ucraina. Joe Biden înclină să ridice interdicția de a pleca în Ucraina pentru companiile  militare private americane sau aşa-numiţii "contractori militari privaţi", au declarat patru oficiali americani pentru CNN. Aceştia ar urma să ajute armata ucrainenaă să întrețină și să repare mai repede sistemele de arme furnizate de SUA, cel mai probabil, avioanele F-16 care urmează să ajungă la Kiev anul acesta. 

De la 26.06.2024, 16:02
WhatsApp
SUA vor să trimită oficial în Ucraina contractori militari privaţi, ridicând interdicţia. Vor ajuta la mentenanţa avioanelor F-16 Profimedia

"Contractorii de securitate" sau "Contractorii militari privați" sunt foşti militari profesionişti care își folosesc experiența din armată pentru a oferi o gamă largă de servicii unor organizații private sau guvernului. Casa Albă le-a interzis până acum companiilor militare private americane să trimită americani să lupte în Ucraina. Cu toate astea, oficiali americani au recunoscut pentru The New York Times că un număr mic de contractori militari privați au fost trimişi la Kiev "să lucreze" la anumite sisteme de arme, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

În încercarea de a oferi armatei ucrainene un avantaj împotriva Rusiei, administraţia Biden vrea să schimbe şi această regulă. Planul este încă în lucru și nu a primit aprobarea finală de la președintele Joe Biden. "Nu am luat nicio decizie și orice discuție în acest sens este prematură. Președintele este absolut ferm că nu va trimite trupe americane în Ucraina", a declarat pentru CNN un oficial al Casei Albe. 

Pentagonul va încheia contracte cu companii militare private 

Ridicarea interdicţiei ar putea avea loc în acest an şi va permite Pentagonului să ofere contracte companiilor militare americane pentru a lucra în Ucraina pentru prima dată de când Rusia a invadat ţara în 2022, relatează CNN. Oficialii speră că vor ajuta la  întreținerea şi reparația sistemelor de arme folosite de armata ucraineană.

Pe acelaşi subiect

În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toți americanii, și în special trupele americane, să rămână departe de frontul ucrainean. Casa Albă nu vrea ca cetăţeni americani să moară în Ucraina şi nici să lase impresia, în special Rusiei, că armata americană este angajată acolo în luptă. Departamentul de Stat a avertizat în mod explicit din 2022 cetăţenii americani să nu mai călătorească în Ucraina.

Reparare greoaie şi lungă a armelor sofisticate şi scumpe

Din acest motiv, echipamentele militare furnizate de SUA, care au suferit avarii semnificative, au fost transportate în afara Ucrainei, în Polonia, România sau alte țări NATO pentru reparații, un proces greoi care consumă timp. În prezent, trupele americane îi ajută pe ucraineni la întreținerea armelor și cu logistica doar de la distanță, prin videochat sau telefon securizat, o soluţie cu obstacole deoarece trupele și contractorii americani nu pot lucra direct la sisteme, relatează CNN.

De câteva luni, oficialii americani vor să reconsidere aceste restricții după ce Rusia a continuat să obțină câștiguri pe câmpul de luptă iar finanțarea SUA pentru Ucraina a fost blocată în Congres. Dacă vor fi autorizaţi în Ucraina contractori americani cu experiență, plătiţi de guvernul SUA, înseamnă că ei vor putea ajuta mult mai rapid la repararea echipamentelor militare deteriorate și scumpe, au spus oficialii.

De, exemplu, avioanele de luptă  F-16, pe care Ucraina urmează să le primească în cursul acestui an vor necesita mentenanţă constantă. Companiile care vor concura pentru contracte trebuie să aibă planuri solide de diminuare a riscurilor pentru a reduce amenințările la adresa angajaților lor, a spus un oficial.

SUA, tot mai multe decizii radicale pentru a ajuta Ucraina

În ultimele luni SUA a luat o serie de decizii mai radicale în încercarea de a ajute Ucraina să-i învingă pe ruși. La sfârșitul lunii mai, Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a lovi cu arme americane ținte în interiorul Rusiei, în apropierea graniței cu orașul ucrainean Harkov, lucru refuzat de americani în mod repetat în trecut.

Săptămâna trecută, decizia pare că a fost extinsă din nou. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că Ucraina poate contraataca folosind arme americane oriunde în Rusia, de-a lungul graniței cu Ucraina. Potrivit Washington Post, SUA au permis Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei.

Actualii și foștii oficiali aflaţi la curent cu discuțiile despre trimiterea de contractori militari în Ucraina au spus că schimbarea acestei politicii nu va duce la o prezență majoră a acestora cum a fost în Irak și Afganistan. Ei au estimat că în Ucraina ar putea fi trimişi în total de la câteva zeci până la câteva sute de contractori.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024