Antena Meniu Search
x

SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP

Război în Ucraina. Statele Unite nu permit Ucrainei să lovească cu arme furnizate de americani ţinte aflate la peste 100 de kilometri de graniţă, în interiorul Rusiei, a dezvăluit cotidianul american The Washington Post (WP) citând oficiali ucraineni. Această restricţie împiedică atacarea unor baze rusești cheie utilizate pentru a lansa lovituri devastatoare cu bombe cu planare.

de Redactia Observator

la 24.06.2024 , 17:28

SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP
SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP - The Washington Post

Doi oficiali ucraineni au declarat sub protecţia anonimatului pentru WP că deşi SUA au autorizat anumite atacuri cu arme americane în interiorul Rusiei, în zona de granţă, ajutând armata ucraineană să reducă unele atacuri rusești, restricția referitoare la raza de acțiune continuă să limiteze capacitatea Ucrainei de a contracara în mod eficient operațiunile rusești.

În replică, oficialii americani au refuzat să spună clar care este limitarea, dar susţin că afirmația ucrainenilor referitoare la mai puțin de 100 de kilometri este incorectă. La începutul lunii iunie, Joe Biden a explicat că SUA nu permit utilizarea armelor sale pentru lovituri adânci în Rusia, inclusiv la Moscova sau Kremlin. Permisiunea este acordată numai pentru a lovi zonele de frontieră din Rusia, a spus Biden. 

"SUA permit Ucrainei să tragă cu arme furnizate de SUA peste tot în Rusia de unde vin forțele ruse pentru a încerca să cucerească teritoriul ucrainean. Nu este vorba despre geografie sau o anumită rază, dar dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, Ucraina are capacitatea de a răspunde forțelor care lansează lovituri peste tot peste graniţă" a declarat maiorul Charlie Dietz, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Articolul continuă după reclamă

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să îi permitem Ucrainei să răspundă forțelor care o lovesc de peste graniță", a declarat şi consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan

Pe acelaşi subiect

Rezultatele arată că există restricţii semnificative pentru armata ucraineană

Deși oficialii de la Kiev nu vor să-i contrazică în public pe omologii lor americani, este clar că armata ucraineană nu crede că are atâta putere de decizie pe cât par să sugereze declarațiile oficialilor de la Casa Albă și Pentagon, a apreciat Washington Post. Iar rezultatele loviturilor ucrainene din cele trei săptămâni de când Washington a aprobat cererea Ucrainei de a folosi anumite arme occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc confirma varianta ucraineană că există restricţii semnificative, mai adaugă sursa citată. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a scris luna aceasta că politica americană de limitare a utilizării de către Ucraina a armelor americane în Rusia a creat un adevărat "sanctuar.. pe care Rusia îl exploatează pentru a-și proteja forțele de luptă, centrele de comandă și control, logistica și servicii de asistență din spatele frontului, folosite de armata rusă pentru a-și desfășura operațiunile militare în Ucraina". 

Permisiunea de a folosi arme SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei "a schimbat cu siguranță lucrurile. Inamicul a simțit asta, mai ales direct pe prima linie. Dar nici raza de acțiune și nici categoria de arme nu sunt suficiente" a declarat un oficial al ministerului ucrainean al Apărării.

ISW susţine în raportul său că "sanctuarul terestru" al Rusiei, zona unde nu poate fi lovită cu arme americane, a fost redusă cu doar 15%, iar avantajul militar al Rusiei împotriva Ucrainei a fost păstrat în esență. Doar o mică zonă din Rusia aflată de-a lungul graniței internaționale ruso-ucrainene a fost autorizată pentru țintire, a evaluat ISW.

Rusia continuă să atace Ucraina cu bombe cu planare

Potrivit unor filmări de la începutul lunii iunie surprinse în regiunea Belgorod din Rusia, ucrainenii par să fi lovit cu un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA un sistem rusesc de apărare S-300/400. Lovirea acestor sisteme a redus de la 25 mai atacurile cu rachete asupra orașului Harkov la zero, a declarat primarul Igor Terekhov.

Totuși, orașul rămâne "sub amenințarea constantă" a bombelor cu planare, bombe de aviaţie din epoca sovietică pe care Rusia le-a modificat şi modernizat. Pot cântări sute de tone şi sunt echipate cu sisteme de ghidare.  De obicei, sunt lansate de la peste 25 de km de graniţa cu Ucraina, dar avioanele decolează de la baze mai îndepărtate, dincolo de raza de atac aprobată de SUA.

Rusia a tras peste 3.200 de astfel de bombe asupra Ucrainei doar în luna mai, a declarat președintele Volodimir Zelenski luna trecută. Ucraina așteaptă primul său lot de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, care ar putea descuraja Rusia să arunce atât de multe bombe, scrie WP. În plus Ucraina dezvoltă şi ea propriile bombe de acest tip pentru a le arunca asupra pozițiilor rusești, deși nu este clar cât de eficiente ar putea fi acestea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Stiri externe » SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP