"Sunt în putrefacție, din cauza apei". Medicii se chinuie să identifice cadavrele desfigurate de inundaţiile din Libia
Mii de cadavre zac pe străzile din Derna, iar unele sunt aduse de valuri pe ţărmuri. Toate se află în stadii avansate de putrefacţie, după ce s-au aflat zile întregi sub apă. Cea mai grea sarcină pentru medicii libieni este să stabilească identitatea victimelor.
De Redactia Observator la 18.09.2023, 22:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Medicii din Libia se străduiesc să afle identitatea cadavrelor care sunt de nerecunoscut, după inundaţii, în speranţa că familiile victimelor mai sunt în viaţă pentru a le recunoaşte.
Unele victime sunt greu de recunoscut, după ce au stat zile întregi în mare
Un doctor cu mască deschide o pungă de plastic neagră și mişcă ușor picioarele bărbatului din interior. "Mai întâi determinăm vârsta, sexul și înălţimea", explică el, potrivit BBC.
"Acum este în stadiul de putrefacție, din cauza apei".
- "Nu vrem mâncare, aduceţi-ne pungi pentru cadavre". Risc de holeră în Libia. Localnicii sunt martorii unor scene...
- România, printre singurele 3 ţări europene care a trimis ajutoare victimelor potopului din Libia. Bilanţul...
- "Au rămas doar cadavre şi noroi". Numărul morţilor din Libia ar fi de 20.000, se tem autorităţile
Într-o parcare a unui spital din orașul Derna, datele uneia dintre numeroasele victime sunt verificate și înregistrate cu atenție.
Aceasta este acum una dintre cele mai importante sarcini pe care o au de începlinit medicii din Libia, dar şi printre cele mai grele. Bărbatul este de nerecunoscut după ce a petrecut o săptămână în mare. Corpul lui a fost adus de valuri pe țărm în acea dimineață.
Experţii se străduiesc să găsească, pe corpul victimelor, semne care le diferenţiază sau folosesc testele ADN. Este important, în cazul în care mai există o familie în viață care să le revendice.
ONU estimează aproximativ 11.300 de morţi
Peste 10.000 de persoane rămân oficial dispărute, potrivit cifrelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
ONU spune că numărul morților se ridică până acum la aproximativ 11.300. Totalul final rămâne neclar - deși singurul lucru care este sigur este amploarea acestei catastrofe.
"Am crezut că asta e, că o să mor"
Mohammed Miftah, un artist celebru din Libia, şi-a pierdut întreaga familie, după inundaţiile care au măturat oraşul Derna.
Când s-a dus să-și găsească sora și cumantul după inundații, locuinţa sa fusese luată în întregime de ape. Nu a mai auzit nimic de la ei de atunci.
Clipele de groază prin care a trecut în timpul inundaţiei sunt greu de imaginat: "Am crezut că asta e, că o să mor. Ne-am văzut vecinii fluturând lanterne. În doar câteva clipe, luminile s-au stins, iar ei dispăruseră."