Antena Meniu Search
x

"Au rămas doar cadavre şi noroi". Numărul morţilor din Libia ar fi de 20.000, se tem autorităţile

Situaţia din Libia se înrăutăţeşte de la zi la zi, după inundaţiile catastrofale care au pus la pământ oraşul Derna. Oficialii se tem că numărul persoanelor care au decedat în urma inundaţiilor din Libia ar fi ajuns la 20.000.

de Redactia Observator

la 14.09.2023, 11:08

Există temeri că numărul morţilor din Libia ar putea fi de aproximativ 20.000.
Există temeri că numărul morţilor din Libia ar putea fi de aproximativ 20.000. - Profimedia

Există temeri că numărul morţilor ar putea fi de aproximativ 20.000. Până în prezent, au fost confirmate 5.300 de decese. 

Oficialii cred că numărul morţilor ar fi ajuns la 20.000

Oficialii din Libia spun că estimările numărului de persoane decedate în urma inundaţiilor ar fi ajuns la 20.000, potrivit BBC.

Primarul oraşului Derna a declarat că după inundaţiile care au distrus estul Libiei ar fi murit între 18.000 şi 20.000 de persoane.

Pe acelaşi subiect

Estimările cu privire la bilanţul morţilor se bazează pe numărul de comunități distruse de inundaţii, a spus el.

Cadavrele care nu au fost recuperate rămân în continuare sub dărâmături sau în mare. Autorităţile libiene spun că acest lucru creşte riscul de îmbolnăvire.

"Au rămas doar cadavre şi noroi"

Din oraşul Derna, care acum pare că a fost lovit de un tsunami, au mai rămas doar dărâmăturile clădirilor luate de ape şi cadavrele care zac peste tot pe străzi, a declarat pentru BBC un fotograf din orașul de est.

El a mai spus că zgomotul produs de cele două baraje atunci când s-au prăbuşit a fost asemănător cu un atac aerian sau un foc puternic de armă.

"Apa a secat acum şi a mai rămas noroi şi cadavrele persoanelor care au fost luate de inundaţii.", a spus fotograful.

Mărturiile supravieţuitorilor sunt sfâşietoare

"Toţi spun că este ca şi cum ar fi Ziua Judecăţii de Apoi - ţipetele copiilor, cadavrele de pe străzi", a povestit pentru BBC Radio Johr Ali, un jurnalist libian care se află la Istanbul, dar a cărui familie rămăsese în ţară. El a spus că a vorbit cu o familie care a fost singura care a supravieţuit inundaţiilor din cartierul lor.

"După ce apele s-au retras, mi-au spus că o femeie luată de inundaţii atârna de un stâlp de iluminat. A rămas acolo şi a murit acolo. Au fost martori oculari la asta, au văzut cum nepotul lor a murit pe stradă, aruncat de apă", a relatat jurnalistul.

Oamenii spun că este de nedescris câtă apă au văzut, spune Ali. "Zeci de mii de oameni sunt fie morţi, fie sub pământ. Apa a luat pământul de sub ei şi i-a aruncat în mare", a spus Johr Ali.

La un spital din Derna, marţi, zeci de cadavre învelite în pături au fost aşezate pe podea pe coridoare sau afară, pe trotuar, pentru ca rezidenţii să încerce să le identifice.

Mustafa Salem spune că nu a găsit pe nimeni în viaţă din numeroasa sa familie, care locuia în case apropiate una de cealaltă, în apropierea văii râului, vizavi de o moschee. "Oamenii dormeau şi nimeni nu era pregătit", a declarat el pentru Reuters. "Am pierdut 30 de persoane până acum, 30 de membri ai aceleiaşi familii. Nu am găsit pe nimeni", a spus Mustafa.

Operaţiunile de salvare, extrem de dificile

Operaţiunile de salvare sunt complicate de fracturile politice profunde din această ţară de 7 milioane de locuitori, care nu are un guvern central puternic şi unde se desfăşoară sporadic conflicte armate între facţiuni, după revolta susţinută de NATO care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Muammar Gaddafi în 2011. Guvernul de uniune naţională (GUN), recunoscut la nivel internaţional, are sediul la Tripoli, în vest, în timp ce în est, inclusiv în Derna, funcţionează o administraţie paralelă, relatează news.ro.

Prim-ministrul libian Abdulhamid al-Dbeibah, cu sediul la Tripoli, a calificat inundaţiile drept o catastrofă fără precedent. Şeful Consiliului Prezidenţial al Libiei, Mohammed al-Menfi, a făcut apel la unitate naţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » "Au rămas doar cadavre şi noroi". Numărul morţilor din Libia ar fi de 20.000, se tem autorităţile