Antena Meniu Search
x

Foto România, printre singurele 3 ţări europene care a trimis ajutoare victimelor potopului din Libia. Bilanţul oficial al deceselor s-a ridicat la 11.300

Dezastru de proporţii biblice în Libia, după inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute. Cel mai recent bilanţ este de 11.300 de morţi, în timp ce zece mii de persoane sunt date dispărute. Oraşul Derna deţine un record macabru: acolo un val de 7 metri produs după ruperea a două baraje a măturat totul în calea lui: 5.500 de oameni au murit nimai acolo. ONU şi Crucea Roşie fac apeluri disperate după ajutor, dar intervenţia e complicată de lipsa infrastructurii. Iar după potop, vin bolile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că apa contaminată ar putea deveni şi ea sursă de boli. 

de Redactia Observator

la 15.09.2023, 13:57

România, printre ţările care a trimis ajutoare victimelor potopului din Libia. Bilanţul deceselor s-a ridicat oficial la 11.300
România, printre ţările care a trimis ajutoare victimelor potopului din Libia. Bilanţul deceselor s-a ridicat oficial la 11.300

Dezastrul din Derna a determinat oficialii de la Tripoli să analizeze cu foarte multă atenţie ce s-a întâmplat cu cele două baraje.

Cum ar fi putut fi prevenită catastrofa

Abdul-Hamid Dbeibah, șeful Guvernului de Unitate Națională din Tripoli: Problema barajelor este un subiect despre care nimeni nu vorbește și nimeni îl ia în calcul de zeci de ani. Nimeni nu a atras atenţia asupra lor, nici măcar Consiliul Local, până când nu s-a produs un dezastru. Avem contracte și acorduri de întreținere, dar s-a apelat la ele. 

Supravieţuitorii potopului din Derna spun că situaţia este cu totul alta.

Pe acelaşi subiect

Mubarak El-Giathi, supraviețuitor libian al inundațiilor: Cele două baraje ale orașului trebuiau să fie reparate acum doi ani. Era deja apă în ele, dar nimeni nu a anunţat asta. Nimeni nu a făcut nimic în privința asta.

Nu doar cele două baraje au contribuit la producerea tragediei din oraşul libian.

Hussein Swaydan, Head of Roads and Bridges Authority: Unul dintre cele mai mari motive pentru numărul mare de morți este prăbușirea podului Wadi Derna ca urmare a ciclonului Daniel.

Minunile de printre dărâmături

În clipa în care s-a prăbuşit, cel mai mare pod din oraş a târât în mare un întreg cartier. Echipele de salvare continuă să scoată corpuri neînsufleţite din mâl, dar - câteodată - se mai produc şi minuni. Astfel, mai mulţi soldaţi libieni au reşit să salveze o întreagă familie.

Între timp, ajutoarele din Europa continuă să ajungă în ţara africană greu încercată de inundaţii catastrofale.

Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Finlanda, Germania și România au trimis generatoare, adăposturi și produse alimentare.

Uniunea Europeană a anunţat ca deblocat un prim ajutor umanitar de 500 de mii de euro destinat Libiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » România, printre singurele 3 ţări europene care a trimis ajutoare victimelor potopului din Libia. Bilanţul oficial al deceselor s-a ridicat la 11.300