Supermarketurile din Grecia, obligate să reducă preţul la peste 50 de produse de bază. Comercianţii riscă amenzi de 5.000 de euro dacă nu respectă legea
Dacă nu pot opri inflaţia, impun scăderea preţurilor. Autorităţile din Grecia le-au cerut supermarketurilor să reducă preţul la peste 50 de produse de bază, de la lapte carne şi ouă, la formula pentru bebeluşi şi detergenţi pentru rufe. Inflaţia îngenunchează şi Marea Britanie. Banca Angliei a avertizat azi Regatul să de pregătească pentru cea mai îndelungată recesiune din istorie.
De Alexandra Paraschiv la 03.11.2022, 23:01Supermaketurile din Grecia sunt obligate să aibă preţuri reduse pentru aproximativ 50 de produse din coşul zilnic. Autorităţile vor să ajute astfel populaţia să treacă cu bine peste iarnă, după ce din cauza inflaţiei scăpate de sub control şi a crizei energiei declanşate de războiul din Ucraina, preţurile au explodat.
Astfel, cumpărătorii trebuie să găsească la preţ accesibil cel puţin un sortiment de pâine, lapte, orez sau ulei, dar şi brânză, carne şi ouă. În aşa numitul "coș de uz casnic", Ministerul a adăugat inclusiv mâncarea pentru animalele de companie, pasta de dinţi, hârtia igienică sau detergenţi pentru haine, toate la preţuri accesibile.
''O să ajute, într-adevăr, aceste schimbări, dar rămâne de văzut cât de mult, o să ne dăm seama pe parcurs.''
Grecia are o inflaţie de 12%, mai mică decât a României, care e peste 15 la sută. Şi acolo preţurile au crescut de la lună la lună. De exemplu la lactate, faţă de începutul anului, creşterea este de aproape 30%. Oamenii spun acum că soluţia găsită de Guvern vine prea târziu.
- "Marea Britanie se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din istoria sa". Banca Angliei, cea mai mare creștere a...
- Inflaţie ameţitoare în Turcia. A urcat la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani
- Cea mai agresivă politică monetară din ultimii 40 de ani în SUA. Dobânda cheie, majorată a patra oară în...
''Nu sunt foarte mulţumită, pentru că unele preţuri au rămas la fel.''
''Nu s-au redus deloc preţurile. Din contră, sunt aceleaşi preţuri ca în august şi septembrie, când a fost alt val de scumpiri.''
Comercianţii care nu vor respectea legea, riscă o amendă de 5.000 de euro. Ca o garanţie, ministerul a pus la dispoziţie un site, unde consumatorii pot compara preţurile şi, astfel, pot decide ce cumpără şi ce lasă la raft.
Marea Britanie se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din istoria sa
În Marea Britanie, unde trăiesc peste jumătate de milion de români, realitatea devine tot mai sumbră. Banca Angliei avertizează că Regatul este în faţa celei mai îndelungate recesiuni din istoria sa. Pentru a nu se îndatora şi mai mult, britanicii iau mâncare de la băncile de alimente.
''Trebuie să mă gândesc pe termen lung, la iarnă, când va fi oribil.''
În Islanda, locuitorii vor avea la dispoziţie 3 preparate congelate pe care le pot cumpăra cu aproximativ un leu. Soluţia are două efecte: clienţii reuşesc să economisească bani, dar şi să scadă costurile facturii de energie, pentru că nu mai consumă gaz sau curent pentru a prepara mâncarea.