Antena Meniu Search
x

"Marea Britanie se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din istoria sa". Banca Angliei, cea mai mare creștere a dobânzilor din ultimii 33 de ani

Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune de la începutul publicării datelor statistice, transmite Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 15:47

Banca Angliei, cea mai mare creștere a dobânzilor din ultimii 33 de ani în lupta cu inflaţia: Urmează o recesiune lungă
Economia Marii Britanii, risc de recesiune (imagine ilustrativă) - Profimedia

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 2,25% până la 3%, cea mai semnificativă creştere din 1989 şi cel mai ridicat nivel din 2008, când sistemul bancar britanic era afectat de criza financiară globală.

Rata şomajului s-ar putea dubla în Marea Britanie

Banca Angliei estimează că rata inflaţiei va atinge în acest trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de aproximativ 11%, iar în trimestrul trei din 2022 Marea Britanie a intrat deja în recesiune, care în mod potenţial ar putea dura doi ani, mai mult decât în timpul crizei financiare globale din 2008-2009. BoE se aşteaptă la un declin al PIB-ului Regatului Unit de 2,9% până la finalul recesiunii, previzionat pentru mijlocul anului 2024. De asemenea, BoE previzionează că rata şomajului va creşte la 6,4% până la finalul lui 2025, de la nivelul scăzut de 3,5% în prezent.

Banca Angliei estimează că recesiunea va dura până la jumătatea anului 2024, ceea ce va duce la o scădere a economiei cu 2,9%. Chiar dacă nu va fi cea mai pronunţată, ar fi perioada cea mai îndelungată de recesiune de când se ţin astfel de evidenţe, la sfârşitul anilor 20, a precizat Banca.

Pe acelaşi subiect

Banca Angliei avertizează că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din istoria sa

"Noi majorări ale dobânzii ar putea fi necesare pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţintă, deşi la un nivel mai redus decât estimează pieţele financiare. Dacă perspectivele indică presiuni inflaţioniste mai persistente, Banca Angliei va răspunde în forţă, dacă va fi necesar", se arată în comunicatul BoE. Pieţele se aşteaptă la majorarea dobânzii până la 5,2%.

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor "mai ridicată decât s-a estimat anterior". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » "Marea Britanie se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din istoria sa". Banca Angliei, cea mai mare creștere a dobânzilor din ultimii 33 de ani