Țara care a intrat în colaps financiar. A oprit vânzarea de petrol și a cerut ajutorul Rusiei
Sri Lanka a suspendat vânzările de combustibil către cetățeni, deoarece se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, scrie BBC. În următoarele două săptămâni doar autobuzele, trenurile și vehiculele utilizate pentru serviciile medicale și transportul alimentelor vor avea voie să alimenteze cu carburant.
De Redactia Observator la 28.06.2022, 13:29Școlile din zonele urbane s-au închis, iar oficialii le-au transmis celor 22 de milioane de locuitori ai țării să lucreze de acasă. Statul din Asia de Sud este în discuții pentru un pachet de ajutor economic deoarece țara nu mai are fonduri pentru a plăti importuri precum combustibil și hrană.
Cu o economie puternic lovită de pandemie, creșterea prețurilor la energie și reduceri de taxe decise de guvern, Sri Lanka nu are suficientă valută pentru a plăti importurile de bunuri esențiale. Lipsa acută de combustibil, alimente și medicamente a contribuit la creșterea costului vieții la un nivel record în țară, unde mulți oameni se bazează pe autovehicule pentru a-și câștiga existența.
Luni, guvernul a declarat că va interzice vehiculelor private să cumpere benzină și motorină până pe 10 iulie. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Bandula Gunewardena, a declarat că Sri Lanka „nu s-a confruntat niciodată în istoria sa cu o criză economică atât de gravă”.
- Lovitură pe piața petrolului. Macron i-a spus lui Biden de față cu presa că țările din Golf nu pot crește...
- "Scopul este să înfometăm Rusia.” Cum vor liderii G7 să plafoneze prețul petrolului rusesc și cât de mult va...
- Rusia caută noi clienți în Africa şi Orientul Mijlociu pentru petrolul refuzat de Europa. Putin redirecționează...
Sri Lanka cere ajutorul Rusiei
Țara a cerut ajutorul inclusiv marilor producători de energie, Rusia și Qatar, în încercarea de a asigura aprovizionare ieftină cu petrol. Doi miniștri efectuează o vizită oficială la Moscova pentru discuții privind aprovizionarea cu petrol. În weekend, oficialii au spus că țara mai are doar 9.000 de tone de motorină și 6.000 de tone de benzină pentru a alimenta serviciile esențiale în zilele următoare.
„Facem tot ce ne stă în putință pentru a obține noi stocuri, dar nu știm când se va întâmpla asta”, a declarat duminică ministrul Energiei Kanchana Wijesekera.
În mai, țara a intrat în incapacitate de plată pentru că nu și-a putut plăti împrumuturile internaționale. Săptămâna trecută, o echipă a Fondului Monetar Internațional a sosit în Sri Lanka pentru a discuta un acord de 3 miliarde de dolari (2,4 miliarde de lire sterline). Guvernul caută, de asemenea, sprijin din partea Indiei și Chinei pentru a importa articole esențiale.
Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat la începutul acestei luni că țara are nevoie de cel puțin 5 miliarde de dolari în următoarele șase luni pentru a plăti bunurile esențiale, cum ar fi alimente, combustibil și îngrășăminte.