Antena Meniu Search
x

Rusia caută noi clienți în Africa şi Orientul Mijlociu pentru petrolul refuzat de Europa. Putin redirecționează comerțul către China și India 

Rusia majorează livrările de benzină şi nafta (n.red - hidrocarburi lichide inflamabile) spre Africa şi Orientul Mijlociu, deoarece nu mai reuşeşte să vândă combustibil în Europa. Asia preia deja volume mai ridicate de ţiţei rusesc, arată datele de la Refinitiv Eikon şi de la sursele din industrie, citate de Reuters.

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 18:08

Rusia caută noi clienți în Africa şi Orientul Mijlociu pentru petrolul refuzat de Europa. Putin redirecționează comerțul către China și India
Rusia caută noi clienți în Africa şi Orientul Mijlociu pentru petrolul refuzat de Europa. Putin redirecționează comerțul către China și India - Getty Images

Aceste evoluţii vor spori probabil concurenţa pentru clienţii asiatici între Rusia şi alţi exportatori mari de combustibili - Arabia Saudită şi Statele Unite - care sunt principalii trei furnizori ai Asiei, relatează Reuters, citat de Agerpres

Din martie, UE reduce lent importurile de combustibili şi ţiţei rusesc. Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Cumpărătorii asiatici au accelerat achiziţiile de ţiţei rusesc, chiar dacă în mod natural Asia nu este o piaţă pentru combustibilul rusesc deoarece rafinează mai mult petrol decât are nevoie şi este un exportator net de combustibil.

Pe acelaşi subiect

Astfel, Rusia trebuie să găsească noi zone de export, cum ar fi Africa şi Orientul Mijlociu, pentru a-şi proteja cota globală de piaţă şi a evita un declin mai accentuat la exporturilor de petrol şi al producţiei.

"Africa şi Orientul Mijlociu par să fie principalele opţiuni pentru livrările de petrol ale Rusiei, astfel încât ne aşteptăm la majorarea aprovizionării în aceste regiuni în semestrul doi din 2022, pe măsură ce vir fi impuse sancţiunile UE", a precizat un trader pentru Reuters.

Înaintea impunerii sancţiunilor asupra sectorului financiar rusesc, Moscova exporta peste 2,5 milioane barili pe zi (bpd) de ţiţei şi aproximativ două milioane bpd de combustibili spre Europa.

Traderii susţin că recent Rusia a majorat livrările de benzină si nafta spre Africa (în special spre Nigeria, Maroc dar şi Senegal, Sudan, Coasta de Fildeş şi Togo) şi Orientul Mijlociu.

Conform datelor Refinitiv şi a calculelor Reuters, livrările de benzină din Rusia către ţările din Africa au ajuns la un milion de tone de la începutul anului, faţă de 0,8 milioane de tone în primele şase luni din 2021.

Putin spune că Rusia își redirecționează comerțul către China și India 

Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia își redirecționează comerțul către ”partenerii internaționali de încredere”, precum Brazilia, India, China și Africa de Sud, în timp ce Occidentul încearcă să rupă legăturile economice, relatează CNN

”Suntem implicați activ în reorientarea fluxurilor noastre comerciale și a contactelor economice externe către parteneri internaționali de încredere, în primul rând țările BRICS”, a spus Putin în discursul său de la deschiderea Summit-ului virtual BRICS.  BRICS este un parteneriat al celor cinci economii în curs de dezvoltare.

Potrivit lui Putin, comerțul dintre Rusia și țările BRICS a crescut cu 38% și a ajuns la 45 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. ”Contactele dintre cercurile de afaceri din Rusia și comunitatea de afaceri din țările BRICS s-au intensificat”, a spus Putin. ”De exemplu, sunt în desfășurare negocieri pentru deschiderea de lanțuri de magazine indiene în Rusia [și pentru] creșterea ponderii de mașini, echipamente și hardware chinezești pe piața noastră”. Rusia intensifică, de asemenea, exporturile de petrol către China și India, care au cumpărat țiței cu o reducere considerabilă.

Putin nu mai vrea să se bazeze pe euro sau dolar

Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au crescut la un nivel record în mai, înlăturând Arabia Saudită ca furnizor de top al țării. Putin a adăugat că sistemul ruses de mesagerie între instituțiile financiare este deschis pentru conectarea băncilor din cele cinci țări și că Moscova găsește noi modalități de a tranzacționa fără să se bazeze pe monede precum dolarul sau euro. ”Împreună cu partenerii BRICS, dezvoltăm mecanisme alternative de încredere pentru acordurile internaționale”, a spus Putin.

În discursul său, Putin a acuzat Occidentul că neglijează ”principiile de bază ale economiei de piață”, cum ar fi comerțul liber. ”Subminează interesele de afaceri la scară globală, afectând negativ bunăstarea oamenilor, de fapt, a tuturor țărilor”, a spus el.

Summitul BRICS, care este găzduit de Beijing, este primul forum internațional al lui Putin cu șefii altor economii majore de când a deciz invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Sancțiunile Occidentului au îndepărtat Rusia de zone mari ale economiei globale și au împins țara către o recesiune profundă. Dar Moscova continuă să câștige bani din exporturi, mai ales că prețurile la energie cresc. Agenția Internațională pentru Energie estimează că veniturile Rusiei din exporturile de petrol au crescut la aproximativ 20 de miliarde de dolari în mai.

Xi Jinping: Sancțiunile occidentale transformă economia mondială într-o armă

BRICS ar trebui să "îşi asume responsabilitatea" şi să lucreze pentru "egalitate şi dreptate" în lume, a cerut preşedintele chinez Xi Jinping în declaraţiile de deschidere, în timp ce şi-a exprimat opoziţia faţă de sancţiunile unilaterale. Cele cinci ţări BRICS s-au întâlnit o dată pe an din 2009. Cu toate acestea, conferinţa de anul acesta va avea loc numai prin legătură video din cauza măsurilor stricte legate de coronavirus în vigoare în China, care este gazda oficială.

În timpul reuniunii este de aşteptat ca grupul să discute despre războiul din Ucraina, pe lângă o cooperare mai strânsă. Xi a criticat deja miercuri politicile Occidentului şi ale NATO. El a condamnat sancțiunile despre care a spus că transformă economiea globală într-o armă și a îndemnat la unitate în fața provocărilor financiare, potrivit CNN

Statele vor avea probleme "dacă îşi pun încrederea oarbă în puterea lor, extind alianţele militare şi îşi caută propria securitate în detrimentul altora", a spus liderul chinez.

Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a rezista hegemoniei şi politicii puterii, a adăugat el. Xi a criticat de asemenea sancţiunile împotriva Rusiei impuse de Statele Unite şi UE din cauza războiului din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Rusia caută noi clienți în Africa şi Orientul Mijlociu pentru petrolul refuzat de Europa. Putin redirecționează comerțul către China și India