Tensiuni în Est: Preşedintele Belarusului ameninţă Europa cu închiderea gazului
Belarusul ameninţă că lasă Europa să îngheţe de frig iarna aceasta, dacă Uniunea Europeană nu renunţă la sancţiunile împotriva regimului de la Minsk. Ultimatumul vine în plină criză a gazelor la nivel europen şi ar putea duce la noi creşteri ale facturilor. Pentru a pune presiune pe Occident se bazează pe sprijinul şi complicitatea Rusiei, marele său aliat şi se folseşte de refugiaţii pe care i-a mobilizat cu miile la graniţa Uniunii Europene.
De Redactia Observator la 12.11.2021, 20:09Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului: Noi încălzim Europa şi ei ne tot ameninţă cu închiderea graniţei. Ce-ar fi dacă le închidem noi fluxul de gaze?
Este ameninţarea care dă fiori europenilor în prag de iarnă şi în plină criză a gazelor care a dus deja la explozia facturilor. Un război energetic ar putea îngenunchia Europa. Cel care îşi spune ultimul dictator de pe continent are un atu important. 40% din necesarul de gaz al europenilor este furnizat de Rusia, iar 20% din această cantitate tranzitează Belarus, prin conducta Yamal, chiar cea pe care Lukaşenko ameninţă acum să o închidă.
Gazoductul, lung de 2.000 de kilometri, pleacă spre Occident din oraşul rusesc Torjok, trece prin Smolensk, înainte de a intra în Belarus pe care îl traversează în întregime. Străbate apoi toată Polonia şi intră în Germania prin oraşul Frankfurt pe Oder. Are o capacitate de aproape 33 de miliarde de metri cubi pe an.
Sven Jurgenson, reprezentant: Este o tactică inacceptabilă! Este nevoie de un răspun internaţional puternic şi de cooperare pentru a trage Belarus la răspundere.
- SUA avertizează Europa: Rusia planifică invazia Ucrainei / Putin ar fi trimis noaptea, pe ascuns, soldați și...
- Polonia trimite mesaje de avertizare migranţilor: "Graniţa e sigilată. Nu acceptaţi pastile de la soldaţii din...
- Declarație comună Lituania, Estonia şi Letonia - criza migranților din Belarus ar putea escalada într-un război
Zile de foc în Europa
Considerată autorul moral al acestei crize, Moscova pare că se pregăteşte pentru un conflict militar în toată regula. Zilele trecute a mobilizat două bombardiere în sprijinul regimului de la Minsk. Botezate "Lebedele albe" sunt capabile să lanseze proiectile nucleare şi au făcut deja mai multe exerciţii strategice deasupra Belarusului, De azi mai multe brigăzi de paraşutişti ruşi se vor antrena cu colegii bieloruşi chiar lângă graniţa cu Polonia.
Dmitri Peskov, purtăror de cuvânt Kremlin: Tensiunea de la graniţă şi prezenţa de trupe înarmate până-n dinţi sunt motive de îngrijorare pentru orice european cu mintea întreagă.
Prinşi la mijloc în acest nou tip de Război Rece sunt mii de sirieni, irakieni sau afgani, alungaţi din propriile ţări de conflicte armate şi sărăcie. Refugiaţii au ajuns acum instrument de şantaj într-un conflict care nu e al lor. Au fost urcaţi în avioane de regimul de la Minsk şi mobilizaţi la graniţa cu Polonia cu promisiunea că vor fi ajutaţi să ajungă în Occdient. Oamenii îngheaţă acum prin pădurile bieloruse, sunt bătuţi, electrocutaţi, ameninţaţi cu armele şi forţaţi să treacă frontiera poloneză.
Soldaţii polonezi păzesc graniţa cu arma la vedere. Cei care reuşeşesc să treacă frontiera sunt arestaţi. Pentru a-i sensibiliza pe militari, în faţă sunt împinşi copiii. Următoarele zile sunt decisive. Uniunea Europeană a anunţat că va impune noi sancţiuni regimului de la Minsk la începutul săptămânii viitoare.