Antena Meniu Search
x

SUA avertizează Europa: Rusia planifică invazia Ucrainei / Putin ar fi trimis noaptea, pe ascuns, soldați și armament la graniță

Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă că Rusia ar putea planifica o potențială invazie a Ucrainei. Tensiunile între Moscova și UE au escaladat recent din cauza crizei migranților din Belarus și a aprovizionării cu energie, potrivit Bloomberg. 

de Redactia Observator

la 12.11.2021, 17:22

SUA avertizează Europa: Rusia planifică invazia Ucrainei / Putin a trimis noaptea, pe ascuns, soldați și armament la graniță
Exercițiu Miitar al Rusiei în Crimeea - Profimedia

Americanii monitorizează comasarea de soldaţi şi armament rusesc în apropierea graniței cu Ucraina. Oficialii americani i-au informat pe omologii din UE cu privire la îngrijorările lor legate de o posibilă operațiune militară.  Alerta americanilor are la bază informații pe care SUA nu le-au transmis încă guvernelor europene precum şi date care sunt cunoscute în mod public, scrie Bloomberg.

Rusia se apără spunând că desfăşurarea de forţe militare de pe teritoriul său este o chestiune strict internă și neagă orice intenție agresivă. Acuză în același timp SUA de acțiuni provocatoare după ce armata americană a trimis nave de război în Marea Neagră săptămâna aceasta.

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a acumulat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a stabilit un summit care a avut loc în iunie. 

Directorul CIA și Angela Merkel au discutat cu Putin la telefon

Pe acelaşi subiect

Acțiunea Rusiei l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, când a vorbit la telefon cu Putin. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel i-a cerut lui Putin, miercuri, să-și folosească influența asupra Belarusului pentru a dezamorsa criza migranților din Orientul Mijlociu care încearcă să treacă granița cu Polonia în UE. Putin a refuzat.

Merkel și Putin au vorbit din nou joi despre Ucraina și Belarus, a declarat Kremlinul într-un comunicat. Liderul rus a acuzat Ucraina că folosește drone de luptă în estul țării împotriva separatiștilor sprijiniți de Moscova, încălcând un acord anterior și a criticat activitatea militară americană din Marea Neagră.

Avertismentul SUA în legătură cu o invazie a Ucraunei vine pe fondul conflictului dintre Polonia și Belarus, un aliat apropiat al Rusiei. Și în contextul incertitudinii cu privire la creșterea livrărilor de gaz rusesc către Europa, chiar dacă volumul a fost crescut în această săptămână. Putin face presiuni ca autoritățile de reglementare europene să aprobe rapid gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, un proiect criticat de SUA și Ucraina ca fiind un risc de securitate.

Rusia nu intenționează să înceapă un război cu Ucraina acum, dar Moscova vrea să demonstreze că este gata să folosească forța dacă este necesar, a spus o persoană apropiată Kremlinului, potrivit Bloomberg. O ofensivă este puțin probabilă, deoarece trupele ruse s-ar confrunta cu rezistența publică la Kiev și în alte orașe, dar există un plan pentru a răspunde provocărilor din Ucraina, a spus un alt oficial.

În timp ce Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru o criză provocată a migranților, președintele Alexander Lukașenko a amenințat joi că va închide o conductă cheie care transportă gaz rusesc către UE dacă Polonia își închide granița. „Aș recomanda conducerii Poloniei, lituanienilor și altor oameni cu capul gol să se gândească înainte de a vorbi”, a avertizat el. Vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele francez Emmanuel Macron au discutat pe larg despre Ucraina în timpul discuțiilor de la Paris miercuri, a declarat un oficial american. 

Rusia a negat că pregătește o invazie a Ucrainei și că a orechestrat criza migranților 

Îngrijorările SUA cu privire la intențiile Rusiei se bazează pe dovezi strânse care amintesc de anexarea Crimeei în 2014, a spus un alt oficial american. Oficialii ruși au respins acuzațiile. „Rusia nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă la granița dintre Belarus și Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor joi. Prezența navelor americane în Marea Neagră, aproape de Rusia, est o chestiune de îngrijorare absolută pentru Putin, a adăugat Peskov.

Informațiile pe care oficialii americani le-au împărtășit despre Rusia la ultimele întâlniri de la Bruxelles au fost neliniştitoare, notează Bloomberg citând o sursă internă. O altă persoană a subliniat că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei și care ar putea fi următoarea mișcare sau când se va produce. 

SUA nu au informații clare despre intențiile Moscovei față de Ucraina, a declarat reporterilor Antony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii. „Preocuparea noastră este că Rusia poate face greșeala gravă de a încerca să repete ceea ce făcut în 2014”. Războiul din Ucraina a ucis peste 13.000 de oameni.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care monitorizează situația din estul țării în baza unui acord din 2015, a declarat miercuri că în ultima săptămână din octombrie a fost martoră la cele mai multe încălcări ale încetării focului din iulie 2020.

Potrivit Jane's Information Group, o companie globală de informații open-source specializată în teme militare, Rusia a trimis pe ascuns, noaptea soldați și armament în vestul țării iar operațiunea a fost efectuată de unități terestre de elită. Comparativ, comasarea de soldați din primăvara a fost mai deschisă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » SUA avertizează Europa: Rusia planifică invazia Ucrainei / Putin ar fi trimis noaptea, pe ascuns, soldați și armament la graniță