Trei morți în urma exploziei de pe Podul Kerci. Cine este proprietarul camionului care a sărit în aer
Explozia de pe podul dintre Rusia şi Crimeea este o grea lovitură nu doar pentru aprovizionarea trupelor din Ucraina, ci, mai ales, pentru orgoliul lui Vladimir Putin. Iar consecinţele se vor resimţi până la Kremlin, potrivit analiştilor occidentali. Atacul nu a fost revendicat explicit de nimeni, dar presa rusă îl califică drept un act terorist şi sugerează că ar fi fost comis de ucraineni. Guvernul de la Moscova promite că podul va fi reparat în cel mai scurt timp. Război Rusia - Ucraina, ziua 228 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 09.10.2022, 08:49Două sectoare ale podului s-au prăbuşit în mare după detonarea unui camion încărcat cu îngrăşăminte chimice, substanţe extrem de explozive. Flăcările au cuprins şi şapte vagoane cisternă, încărcate cu carburant, ale unui tren care trecea chiar atunci pe pod. Presa rusă îi elogiază pe feroviarii care au decuplat restul vagoanelor şi au prevenit extinderea incendiului. Dar, chiar şi aşa, pompierii au avut nevoie de mai multe ore şi de ajutorul elicopterelor pentru a stinge focul.
Svetlana Petrenko, reprezentantă anchetatori: Potrivit datelor preliminare, trei persoane au murit în urma incidentului.
Atacul a fost salutat de numeroşi demnitari ucraineni
- Dublă lovitură primită de Putin, după explozia de la podul din Crimeea. De ce este importantă construcția...
- Armata Rusă are un nou comandant al "operațiunii militare speciale". Cine este veteranul Serghei Surovikin
- Consilierul lui Zelenski, după explozia de pe podul Kerci: "Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat...
Anchetatorii ruşi susţin că toate cele trei victime se aflau într-o maşină surprinsă de explozie. Dar unul din decedaţi ar putea fi chiar şoferul camionului. Vehiculul aparţinea unui cetăţean rus care, însă, nu se afla la volan. La intrarea pe pod, camionul fusese controlat de agenţii de pază care nu găsiseră nimic suspect. În urma incidentului, Vladimir Putin a semnat un decret care însărcinează serviciul federal de securitate, FSB, cu coordonarea măsurilor de pază a podului şi a strâmtorii Kerci. Un ziar de la Kiev a scris, citând surse anonime din serviciile secrete ucrainene, că la originea exploziei s-ar afla chiar aceste servicii. Dar atacul nu a fost revendicat oficial chiar dacă a fost salutat, pe reţelele sociale, de numeroşi demnitari ucraineni.
"Crimeea, podul, începutul. Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie expulzat". Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a declarat ulterior că, în opinia sa, atacul este urmarea unor dispute, scăpate de sub control, dintre armata şi serviciile de securitate din Rusia. Această versiune pare totuşi puţin probabilă. În mesajul său de seară, preşedintele Zelenski a inclus o aluzie mai curând poetică la Crimeea, fără să se refere direct la explozie.
Volodimir Zelenski: Din păcate, astăzi în Crimeea a fost vreme înnorată. Dar a fost cald. Oricâţi nori ar fi, ucrainenii ştiu ce trebuie să facă şi ştiu că viitorul nostru este însorit.
Traficul rutier, reluat doar parţial pe banda neafectată a podului
Traficul rutier a fost reluat doar parţial pe banda neafectată a podului. Dacă, în trecut, pe aici treceau chiar şi 40.000 de vehicule în 24 de ore, acum nu circulă mai mult de câteva sute. La intrările pe pod s-au format deja cozi de maşini şi camioane, chiar dacă şi-au reluat circulaţia şi feriboturile dintre Crimeea şi Rusia. Guvernatorul Crimeei, instalat de ruşi, susţine că nu sunt motive de panică. Iar automobiliştii par să se fi resemnat. Şi pe calea ferată de pe pod a trecut, ca test, un prim tren, după înlăturarea urmărilor incendiului. Vladimir Putin a trimis la faţa locului doi miniştri care dau asigurări că podul va fi reparat în cel mai scurt timp.
Marat Khusnullin, vicepremier al Rusiei: Am adus constructori şi proiectanţi şi cred că astăzi, până la sfârşitul zilei, vom şti de cât timp avem nevoie pentru a repara şi a doua bandă de circulaţie.
Inaugurat în 2018 chiar de Putin, la volanul unui camion, podul de peste strâmtoarea Kerci era un simbol al anexării Crimeei la Rusia. Iar de la invazie avea un rol esenţial în aprovizionarea trupelor de ocupaţie din regiunea Herson, aflate, şi aşa, sub presiunea forţelor ucrainene.
Avarierea podului poate deveni, acum, un simbol al eşecului campaniei ruse din Ucraina. Alarmant este că vocile cele mai radicale de la Moscova cer deja o ripostă severă, eventual prin bombardamente intense asupra Kievului. Şi nu se poate şti dacă Vladimir Putin, cu orgoliul rănit, nu va fi tentat să le urmeze îndemnul.