Antena LIVE

Curs valutar

Trump a răspuns dacă va abandona sau nu Ucraina. Se opune puternic atacurilor cu ATACMS în Rusia

Donald Trump, a criticat într-un interviu pentru revista Time folosirea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus. Președintele ales al SUA nu înțelege de ce Washingtonul a lăsat Ucraina să lovească în Rusia cu rachete americane. Trump a criticat Kievul pentru astfel de atacuri. Declaraţia semnalează o posibilă schimbare a politicii SUA faţă de Kiev după ce el îşi va prelua mandatul.

De la 12.12.2024, 20:11
WhatsApp
Vezi și:

Război în Ucaina. Donald Trump a declarat într-un interviu pentru revista Time că este împotriva atacurilor cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune în Rusia, despre care spune că duce la o escaladare și mai mare a conflictului. Întrebat dacă va abandona Ucraina, Trump a spus că "vreau să ajung la un acord și singura cale este să nu o abandonez". El a mai declarat că folosește sprijinul SUA pentru Ucraina ca pârghie împotriva Rusiei în negocierile pentru a pune capăt războiului. 

El a susţinut că are un "plan foarte bun" care ar contribui la oprirea războiului provocat de invazia rusă în Ucraina, dar, dacă ar dezvălui acum ceva, "ar deveni un plan aproape inutil". Trump a fost desemnat joi personalitatea anului 2024 de revista americană Time.

Time: Vă veți angaja, totuși, să protejați suveranitatea Ucrainei în faţa Rusiei?

Donald Trump: Mi-ar plăcea să văd Ucraina pregătită (n.r. de negocieri). Trebuie să te întorci puțin în spate. (Războiul) nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aș fi fost președinte. Nu s-ar fi întâmplat niciodată...

Pe acelaşi subiect

Time: Dar s-a întâmplat. Iar ceea ce oamenii vor să o știe este: veţi abandona Ucraina? 

Donald Trump:  Ar fi atât de rău. Și am avut recent o întâlnire cu un grup de oameni de la guvern, care au venit și m-au informat, și nu vorbesc fără să am dreptul, că numărul soldaților morți care au fost uciși în ultima lună este uluitor, atât rușii cât și ucrainenii, iar numerele sunt destul de egale. Ştiu că le place să spună că nu este aşa, dar numerele (morţilor) sunt destul de egale, numărul de tineri soldați morți care zac pe câmpuri peste tot este uluitor. E o nebunie ce se întâmplă. E o nebunie. Mă opun vehement atacurilor cu rachete la sute de km în Rusia. De ce facem asta? Escaladăm acest război și îl agravăm. Nu ar fi trebuit să fie permis. Acum nu o fac doar cu rachete, ci și cu alte tipuri de arme. Și cred că este o greșeală foarte mare, o greșeală foarte mare. Dar numărul de oameni care mor nu este sustenabil și vorbesc de ambele părți. Este într-adevăr un avantaj pentru ambele părți să termine acest lucru.

Time: Întrebarea pe care şi-o pun mulți americani și mulți oameni din întreaga lume este: Veți abandona Ucraina? 

Donald Trump: Vreau să ajung la un acord și singurul mod în care se poate ajunge la un acord este să nu o abandonez. Înțelegi ce înseamnă asta, nu?

Time: Bine. Nu, spuneţi-mi!

Donald Trump: Ei bine, tocmai am spus-o. Nu poți ajunge la un acord dacă abandonezi, după părerea mea. Și nu sunt de acord cu toată treaba, pentru că nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Putin nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă aș fi fost președinte, din numeroase motive. Numărul unu, a crescut prețul petrolului. Când a crescut prețul petrolului, au făcut din asta o situație de profit pentru el, prețul petrolului ar fi trebuit să scadă. Dacă ar fi fost jos, nu se întâmpla asta, nu ar fi început din motive pur economice. Dar când ajunge la 80, 85 și 90 de dolari pe baril. Adică, (Putin) a făcut, a făcut mulți bani. Nu spun că este un lucru bun, pentru că și el a suferit, dar ei (ruşii) merg înainte. Știi, acesta este un război care a fost, este o tragedie. Numărul morţilor este mult mai mare decât știe oricine. Când vor apărea numerele reale, vei vedea numere pe care nu le vei crede.

Trump a promis în campania electorală că va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru, şi a criticat receptivitatea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden de a oferi Ucrainei ajutorul militar şi financiar masiv cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele ales al SUA l-a desemnat între timp pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia. Un plan al lui Kellogg pentru încheierea conflictului, plan care datează însă din iunie, prevede îngheţarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale şi forţarea Kievului şi Moscovei să se aşeze la masa negocierilor.

Preşedintele Joe Biden a dat pe final de mandat undă verde cererii insistente a preşedintelui Zelenski de lovire a unor ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachete ATACMS, autorizaţie dată apoi şi de Marea Britanie şi Franţa pentru folosirea astfel a rachetelor Storm Shadow/SCALP.

Luna trecută, Ucraina a recurs astfel la primele lovituri asupra unor instalaţii militare în Rusia cu rachete de acest tip, care au o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Rusia a ripostat lovind cu noua sa rachetă balistică hipersonică Oreşnik o fabrică de armament în oraşul ucrainean Dnipro şi oficializând revizuirea doctrinei sale nucleare în sensul scăderii pragului de utilizare a armelor nucleare.

Au urmat şi alte atacuri ucrainene similare, cel mai recent având loc miercuri cu şase rachete ATACMS, despre care Rusia susţine că le-a doborât pe toate, dar a promis represalii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat deja Kievul şi Occidentul că Rusia va răspunde într-un mod "decisiv şi simetric" oricărei noi escaladări a conflictului. Potrivit liderului de la Kremlin, lovirea teritoriului rus cu rachete occidentale presupune o implicare directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina, el motivând că localizarea ţintelor prin satelit şi direcţionarea rachetelor către acestea nu pot fi realizate de armata ucraineană fără implicarea ţărilor care îi furnizează respectivele rachete.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump rusia ucraina razboi ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025