Trump, presat să nu mai discute cu Putin la telefon până când Kremlinul acceptă un armistițiu complet în Ucraina
Cercul de apropiați ai președintelui american Donald Trump îl sfătuiește să nu mai discute cu Vladimir Putin până când liderul de la Kremlin acceptă încheierea unui armistițiu clar cu Ucraina, a scris joi NBC News, citând oficiali din administrație. Trump ar fi declarat, în weekend, că intenționează să vorbească cu Putin în cursul acestei săptămâni. Totuși, nu există planuri pentru o conversație telefonică între cei doi lideri în zilele următoare, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
De Redactia Observator la 04.04.2025, 14:49Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin atâta timp cât acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News. Totuşi, ei au avertizat că Trump ar putea decide brusc că ar vrea să vorbească cu Vladimir Putin, însă menţionează că lui Donald Trump i s-a spus că o convorbire telefonică nu este o idee bună decât dacă Putin transmite Casei Albe că este de acord cu o încetare totală a focului în războiul din Ucraina. Nu există planuri pentru o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte american Donald Trump în zilele următoare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Trump, presat să evite o discuție cu Putin fără un armistițiu în Ucraina
Anterior, publicația europeană Politico a susținut că o astfel de discuție ar putea avea loc chiar astăzi. "Încă nu este nimic programat", a precizat Peskov. Totodată, oficialul rus a refuzat să comenteze informațiile publicate de NBC News, potrivit cărora consilierii lui Trump i-ar fi recomandat să evite un apel cu liderul rus până când Moscova nu anunță încetarea completă a focului în Ucraina. "În prezent, în mass-media apar numeroase falsuri, zvonuri, speculații și minciuni evidente", a afirmat Peskov.
El a adăugat că Rusia și Statele Unite poartă discuții legate de "nuanțele" posibilei soluționări a crizei din Ucraina, aspecte care au fost deja expuse de președintele Putin. Prima convorbire telefonică dintre liderii Rusiei și Statelor Unite a avut loc pe 12 februarie, iar cea de-a doua pe 18 martie.
- Kremlinul exclude o întâlnire Putin-Trump în Arabia Saudită, în mai. Kiril Dmitriev, trimisul special al...
- Aleksandar Vucic: Mai mulţi lideri mondiali au purtat discuții secrete cu Vladimir Putin
- Rusia spune că nu poate accepta planul SUA de a soluționa războiul din Ucraina, Trump e convins că Putin va semna...
- Rusia anunţă că nu poate accepta planul lui Trump pentru pace în Ucraina: Nu rezolvă cauzele conflictului
- Cum răspunde Kremlinul criticilor lui Trump la adresa lui Putin
- Putin cheamă 160.000 de ruși în armată. Cea mai mare campanie de recrutare din ultimii 14 ani
- Trump s-a supărat pe Putin că nu vrea să negocieze şi îi dă ultimatum. Reacţia de la Kremlin
Trump a declarat duminică pentru NBC News că intenţionează să discute cu Putin în această săptămână. El a mai spus că este "foarte furios" pe Putin pentru că a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să demisioneze.
În timpul conversaţiei lor telefonice din 18 martie, Trump şi Putin au convenit că pacea în Ucraina "va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei şi infrastructurii". Un acord de încetare a focului a făcut obiectul discuţiilor mediate la 24 martie de SUA cu Rusia şi Ucraina în Arabia Saudită, dar de atunci Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea acestei înţelegeri.
Vizita controversată a emisarului rus Kirill Dmitriev în SUA
Trimisul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru investiţii, Kirill Dmitriev, s-a întâlnit târziu joi seara cu oficiali ai administraţiei americane şi cu parlamentari republicani la Casa Albă, potrivit afirmaţiei a trei oficiali americani familiarizaţi cu aceste întâlniri. Nu este clar dacă Trump a asistat la vreuna din respectivele reuniuni în vreun moment.
Potrivit NBC, Dmitriev s-a întâlnit la Casa Albă cu senatorii republicanii Lindsey Graham, din Carolina de Sud, şi Markwayne Mullin, din Oklahoma, la cererea lui Trump. Grupul a discutat condiţiile de încheiere a războiului în Ucraina şi cererile lui Putin pentru o încetare a focului, au declarat cei trei oficiali americani.
După cum au relatat media americane, Dmitriev, care se află de marţi în SUA, s-a întâlnit miercuri cu emisarul special al preşedintelui Trump pentru Orientul Mijlociu şi relaţia cu Kremlinul, Steve Witkoff. De altfel, Witkoff este cel care l-a invitat în SUA pe Dmitriev, oficialul rus de cel mai înalt rang care călătoreşte în Statele Unite cu afaceri de stat de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Întrucât, Dmitriev se află pe lista cu sancţiuni americane, Casa Albă a trebuit să emită o permisiune pe termen scurt pentru ca emisarul lui Putin să poată călători în SUA. Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au subliniat că Kremlinul nu este interesat de o încetare reală a focului în Ucraina şi încearcă să tergiverseze procesul de negocieri de pace, folosind pauza pentru a-şi regrupa şi reînarma forţele.
Rusia vrea un acord de pace pe termen lung în Ucraina care să abordeze ceea ce Moscova consideră a fi cauzele profunde ale conflictului şi nu o încetare rapidă a focului susţinută de SUA, urmată de o reluare rapidă a luptelor, a afirmat tranşant ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.