Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii, asalt din trei direcţii asupra noului Bahmut. Barajul de la Kurahove a fost aruncat în aer

Forțele ruse atacă din trei direcții spre oraşul ucrainean Kurahove care avea înainte de război 18.000 de locuitori şi în apropiere de care se află un baraj de acumulare şi un important zăcământ de litiu, un metal rar. În timp ce AP scrie că armata rusă se află la 3 km de centrul oraşului, bloggerii militari ruşi relatează că se duc deja lupte urbane, în interiorul oraşului, dar presa ucraineană susţine că orașul este complet sub controlul trupelor Kievului. Între timp, barajul lacului de acumulare situat la nord de Kurahove a fost distrus.

De la 11.11.2024, 18:39
WhatsApp
Soldat ucrainean folosind un mortier Getty Images

Război în Ucraina. Agenţia rusă de stat TASS susține, citând surse din serviciile de securitate, că forțele ruse au intrat în orașul Kurahove din estul Ucrainei, unde au început lupte urbane. DeepState, un influent canal militar ucrainean de Telegram care urmăreşte zilnic evoluţiile de pe front, anunţă în raportul de luni că situația din jurul Kurahove continuă să se deterioreze. Ruşii vor să învăluie orașul, atacând pe flancuri. "Începând de astăzi, iau cu asalt pozițiile armatei ucrainene din nord, sud și est".

Barajul de la Kurahove, aruncat în aer

Barajul lacului de acumulare situat la nord de Kurahove a fost distrus, relatează Ukrainska Pravda, citând siteul novosti.dn.ua. Este vorba de barajul din satul Stari Terni. Nivelul râului Vovcha a crescut semnificativ, fiind risc de inundaţii în satele de la vest de Kurahove "Apa din râul Vovcha a crescut până acum cu 1 metru. Potrivit datelor noastre, nu au fost înregistrate inundații în așezările de-a lungul râului - satele Bohatir, Oleksiivka, Andriivka, Konstantinopol", relatează sursa citată. 

Anterior, mai multe canale de Telegram ruseşti şi ucainene au relatat că barajul ar fi fost aruncat în aer. Unele surse ruseşti dau vina pe ucraineni care ar fi încercat astfel să încetinească avansul ruşilor, cu toate astea distrugerea barajului ar ajuta mult şi forţele ruse. "Ruşii au aruncat în aer barajul Kurahove, o serie de sate au fost inundate în direcția Bahatir. Drumurile rămân utilizabile, dar circulația vehiculelor blindate pe drumuri de pământ este limitată", a scris Stanislav Osman, un soldat voluntar din Batalionul 24 de Asalt "Aidar", pe contul său Telegram. 

Pe acelaşi subiect

De ce este important Kurahove

Forțele ruse au lansat luni un atac coordonat din trei direcţii la Kurahove. Vor să prindă oraşul în cleşte punând o presiune imensă asupra apărătorilor ucraineni, în ciuda faptului că au suferit pierderi semnificative, potrivit DeepState. Kurahove este un fost oraş industrial din sud-vestul regiunii Doneţk, care avea o populaţie de 18.000 de locuitori. Este un centru logistic critic pentru forțele ucrainene din sudul Donbasului. Capturarea orașului ar permite trupelor ruse să rupă rute de aprovizionare esențiale pentru susținerea operațiunilor militare ucrainene în regiune.

Poziţia orașului îl face şi o poartă pentru un atac asupra Pokrovsk, un alt oraș vital din zonă, considerat ultima redută din sudul Donbasului. Kurahove are la nord un lac de acumulare şi găzduiește una dintre cele mai mari centrale termice din Ucraina, care din trecut a furnizat energie electrică pentru o mare parte din regiunea Donețk.

Armata rusă a ocupat circa 500 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean în luna octombrie, un record după cel din primele săptămâni ale conflictului, în martie 2022, potrivit unei analize a AFP pe baza unor date ale Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW). 

Kurahove a devenit noul Bahmut

Atacat cu artilerie, bombe FAB și drone, Kurahove a devenit noul Bahmut, în timp ce ruşii își continuă drumul spre vest pentru a captura toată regiunea Donbas, relatează AP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că situația din Kurahove, precum și orașul Pokrovsk situat în apropiere este cea mai dificilă. 

Cu toate acestea, între 700 și 1.000 de localnici au rămas în continuare în oraş. Majoritatea locuiesc în subsolurile blocurilor, fără apă curentă, încălzire sau electricitate. Singurul loc de încărcare a telefoanelor este la subsolul clădirii care găzduiește acum administrația orașului. Au fost distruse spitalul, școlile, grădinițele, stația de tratare a apei, centrul pentru refugiați, oficiul poștal, școala tehnică și centrul cultural. Trupele ucrainene încearcă cu disperare să împiedice ca forţele ruse să încercuiască oraşul.

În oraș au rămas autoritățile locale, precum și reprezentanți ai poliției și ai Forțelor de Apărare Teritorială locale. Sunt puține speranțe de a apăra orașul dacă va fi înconjurat, a declarat Artem Shchus, șeful poliției din Kurahove. "Nu cred că este posibil, având în vedere realitatea războiului modern și a tehnologiilor moderne. În acest caz, logistica pentru aprovizionare ar fi efectuată doar de drone", a spus el.

"Drumul morții"

Drumul către Kurahove, presărat cu vehicule civile arse este denumit "drumul morții", din cauza atacurilor cu drone rusești. Cinci civili au fost uciși în timp ce încercau să fugă. Nicio provizie nu poate ajunge în oraș fără grupul de evacuare denumit "White Angels" (n.r. Îngerii Albi), format din polițiști locali și voluntari.

Ei acordă primul ajutor răniților și îndepărtează cadavrele celor uciși în bombardamente, totul în timp ce operează singurul magazin de alimente funcțional din oraș. Aduc provizii vitale într-un vehicul blindat şi dotat cu echipamente de război electronic - singura modalitate de a intra în oraș. "Fără aparatură de bruiaj este o loterie. Cu ea, s-ar putea să mai ai șansa de a supraviețui", a explicat Shchus.

Singura modalitate de a scăpa din oraș este cu ajutorul "White Angels". În fiecare zi, își riscă viața pentru a evacua 6-12 persoane din diferite părți ale orașului și din satele din jur. Deşi evacuarea copiilor este obligatorie, părinții îi ascund adesea.Printre misiunile-cheie ale grupării se numără găsirea copiilor și convingerea părinților să plece din oraş. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina pokrovsk kurahove bahmut
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025