Un fost comandant NATO prezice cum se va încheia războiul din Ucraina sub conducerea lui Trump: "Nu e chiar cel mai rău scenariu din lume"
Una dintre principalele promisiuni făcute de Donald Trump în campania electorală a fost aceea că va pune punct războiului din Ucraina. Un fost comandant de top al NATO a declarat pentru CNN că acest lucru s-ar putea întâmpla, însă cu pierderi considerabile pentru Ucraina.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Noi nume anunţate de Trump în administraţia sa: departament special înfiinţat pentru Musk. Cine va conduce CIA şi Pentagonul
Război în Ucraina. Trump a promis că dacă va fi ales preşedinte al SUA va pune capăt războiului de la graniţa României "în 24 de ore". Staff-ul său de campanie a nuanţat apoi declaraţia precizând că războiul se va termina "la 3 luni după ce Donald Trump" îşi va prelua efectiv mandatul.
Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina
James Stavridis, fost comandant al NATO, este de părere că războiul se va încheia cu Ucraina pierzând cel puţin 20% din teritoriu. De asemenea, Stavridis a mai precizat că dacă Trump va reuşi să pună punct conflictului în 24 de ore, atunci Trump "ar trebui să fie prima persoană din lume votată la Premiul Nobel pentru Pace".
"Ceea ce sper că va face Trump, şi cred că o va face, e să preseze ambele tabere să se aşeze la masa negocierilor. Într-un scenariu fictiv s-ar putea ajunge la un conflict îngheţat ca între cele două Corei, dar în lumea reală cred că se va termina cu 20% din Ucraina ajungând sub controlul Rusiei, adică teritoriile pe care deja Moscova le controlează. Dar restul de 80% din Ucraina, toate resursele din acest teritoriu, majoritatea populaţiei, toate acestea vor rămâne în sfera democratică şi liberă", a declarat James Stavridis pentru CNN, citat de Newsweek.
Întrebat când vor avea loc aceste negocieri de pace, fostul comandant al NATO a declarat: "Trebuie spus că aşa ceva nu este ceva ce SUA pot impune. Rusia şi Ucraina trebuie să stabilească şi să se pună de acord asupra unei date oficiale. Negocierile de încetare a focului şi încetare a războiului pot dura luni întregi. Ucraina îşi va găsi drumul spre NATO, dar asta poate dura, cel mai probabil, între 3 şi 5 ani. Nu e chiar cel mai rău scenariu din lume".
Washington Post susţine că Donald Trump şi Vladimir Putin ar fi avut o convorbire telefonică, discuţie în cadrul căreia Trump i-ar fi cerut lui Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina. Kremlinul, de pe altă parte, susţine că o astfel de discuţie nu a avut niciodată loc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰