Moscova pregăteşte un asalt teribil pentru a recuceri Kursk: 50.000 de soldaţi ruşi şi nord coreeni vor încerca să-i scoată pe ucraineni din Rusia
Rusia a adunat o forţă mare de zeci de mii de oameni, inclusiv trupe nord-coreene sosite recent, pentru a efectua un asalt asupra poziţiilor ucrainene din regiunea rusă Kursk, aşteptat în zilele următoare, a declarat duminică un oficial american pentru CNN, citat de news.ro.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Noi nume anunţate de Trump în administraţia sa: departament special înfiinţat pentru Musk. Cine va conduce CIA şi Pentagonul
Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că aproximativ 11 000 de soldaţi nord-coreeni se află în regiune, unde incursiunea militară de trei luni a Ucrainei pe teritoriul Rusiei a stagnat. New York Times a relatat, duminică, că aproximativ 50.000 de soldaţi ruşi şi nord-coreeni sunt pregătiţi să ia parte la asalt.
Militarii nord-coreeni sunt deja implicaţi activ în lupte, susţin ucrainenii
Un comandant ucrainean a declarat duminică pentru CNN că trupele nord-coreene iau parte la operaţiuni de luptă directă în Kursk, precum şi la operaţiuni defensive în regiunea vecină Belgorod din Rusia şi în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. „În cea mai mare parte, sarcinile sunt definite ca al doilea eşalon de apărare. În regiunea Kursk, acestea sunt operaţiuni de luptă directă”, a declarat el, adăugând că printre personal se numără artilerişti şi lunetişti specialişti. „Aceste grupuri vor fi implicate direct în operaţiuni de luptă pe termen scurt pe teritoriul Ucrainei. Este foarte probabil ca ele să apară şi în teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a spus comandantul.
El a afirmat că trupele nord-coreene reprezintă o „resursă semnificativă” pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece chiar şi cele desfăşurate defensiv ar elibera trupe ruseşti pentru operaţiuni de asalt în altă parte şi ar fi ele însele folosite în cele din urmă în luptă directă.
- Rușii bat pasul pe loc în Kursk, deși au ajutorul soldaților nord-coreeni. Ucraina controlează cel puţin 620 km...
- "Primele trupe nord-coreene au fost deja bombardate". Ucrainenii susţin că au lovit pentru prima dată poziţiile...
- 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în Kursk, susţine Zelenski. Liderul de la Kiev, furios pe răspunsul...
„În termeni militari, ele reprezintă trei brigăzi complete. Imaginaţi-vă că acum inamicul retrage 10 000 de soldaţi din a doua linie de apărare, pune acolo soldaţi din Coreea de Nord şi trimite aceste trei brigăzi într-unul dintre (locurile în care) sunt în curs ostilităţi active. Sunt trei brigăzi complete o resursă semnificativă? Da, este o resursă semnificativă”, a spus Fedorenko. Informaţiile conform cărora Coreea de Nord ar trimite trupe în Rusia au început să apară luna trecută, deşi ambele ţări au respins acuzaţiile la momentul respectiv.
Rusia şi Coreea de Nord, ambele paria în Occident, au dezvoltat relaţii din ce în ce mai prietenoase de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022. Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldaţi, dar majoritatea trupelor sale nu au experienţă de luptă.
Ucraina a invadat regiunea Kursk în cursul verii
Dar incursiunea Ucrainei nu a oprit avansarea constantă a Rusiei în partea de est a Ucrainei, unde şeful armatei a avertizat că forţele sale se confruntă cu „una dintre cele mai puternice ofensive ruseşti” de la începutul războiului.
Moscova lansează, de asemenea, valuri aproape constante de atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor ucrainene şi lansează drone momeală fără focoase pentru a copleşi apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.
Preşedintele ucrainean a declarat joi, de la Budapesta, că liderii mondiali nu ascultă suficient de mult apelurile sale de a permite Kievului să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune, în timp ce se confruntă cu un „nou val de escaladare” care implică „armata altui stat în războiul împotriva Ucrainei”.
Toate acestea vin pe fondul întrebărilor cu privire la viitorul Ucrainei, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, urmând să preia funcţia în ianuarie. Trump a promis să pună capăt războiului în „24 de ore”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰