Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina a folosit o armă în premieră şi a dat o lovitură devastatoare Rusiei

Război în Ucraina. Armata ucraineană a folosit în premieră rachete balistice MGM-140 ATACMS cu muniții cu dispersie M74 pentru a lovi și distruge o bază aeriană rusă din oraşul Berdiansk, ocupat de forţele Moscovei, transmite jurnalistul german Julian Röpcke. Armata ucraineană a anunţat că a distrus nouă elicoptere ruseşti. 

De la 17.10.2023, 16:54
WhatsApp
Ucraina a folosit o armă în premieră şi a dat o lovitură devastatoare Rusiei Twitter

Şi deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko a confirmat pe platforma X, fostă Twitter, că rachetele americane ATACMS sunt deja în Ucraina şi au fost folosite într-un atac asupra unei importante baze a ruşilor din Berdiansk, în regiunea Zaporojie. "Avem deja ATACMS. Aerodromul din Berdiansk unde sunt echipamente inamice a fost lovit cu ele. Mulțumim partenerilor noștri! Și rușii publică fotografii", a scris acesta pe X.

Ucraina a distrus nouă elicoptere în lovituri aeriene ce au vizat aerodromuri din Lugansk şi Berdiansk

Armata ucraineană a anunţat marţi că a distrus nouă elicoptere în lovituri aeriene ce au vizat aerodromuri lângă oraşele Lugansk şi Berdiansk ocupate de forţele ruse. De asemenea, au fost distruse arsenale şi tehnologie specială, printre care o rampă pentru trageri antiaeriene, au anunţat forţele armate ale Kievului pe Telegram. Au fost avariate şi piste de aterizare. Această informaţie nu a fost confirmată oficial de partea rusă, dar bloggerii militari ai Kremlinului au relatat despre atac.

Pe acelaşi subiect

Exploziile la depozite de muniţii continuă de câteva ore, potrivit armatei ucrainene. De asemenea, potrivit forţelor armate ucrainene, au fost ucişi sau răniţi zeci de soldaţi ruşi. Ambele ţinte vizate se află la peste 90 de kilometri în spatele liniei frontului. Armata rusă a descris aceste lovituri drept cele mai grele ce au vizat baze aeriene ruse de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape 20 de luni. Cu puţin timp înainte, media locale din Berdiansk au anunţat că a fost utilizată apărarea antiaeriană, fără a informa despre posibile victime şi distrugeri materiale.

Bloggerii militari ruşi: Este cea mai dură lovitură

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de Mihail Zvinchuk un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, scrie că ucrainenii au folosit nu doar ATACMS pentru a ataca aerodromul din Berdiansk (au apărut şi fotografii cu fragmente de submuniție M74 ), ci și o versiune mai ieftină a bombei, cu diametru mic, lansată de la sol, GLSDB. Au fost trase șase rachete, dintre care trei au fost doborâte de apărarea aeriană, iar celelalte trei și-au lovit țintele, mai susţine Rybar.

Potrivit, canalului pro-Kremlin, atât GLDSB, cât și ATACMS sunt lansate de la sol de sisteme MLRS M270 și HIMARS, iar raza de acțiune a ambelor depășește 150 km. Cel mai probabil, zona de unde au fost lansate este regiunea Zaporojie. În urma atacului combinat, un depozit de muniții a fost lovit, iar mai multe elicoptere au fost avariate în diferite grade.

Canalul critică voalat comandamentul rusesc care aparent nu se aștepta la un astfel de atac pe aerodrom, "deși existau avertismente cu privire la un posibil raid". Apariția rachetelor ATACMS, GSLDB sau a altor noi rachete cu rază lungă de acțiune va obliga aviația armatei să facă ajustări. În caz contrar, se va repeta situația din martie 2022, de la Cernobaevka, Herson, când neatenția a costat pierderea mai multor avioane la sol, încheie acesta. 

Un alt canal de Telegram, afiliat Forţelor Aeriene Ruse, Fighter Bomber, a descris atacul drept "una dintre cele mai grave lovituri asupra Districtul Militar de Nord. Dacă nu, cel mai grav." "Nu este o dimineață bună. Noaptea, ucrainenii au atacat cu rachete ATACMS aerodromul unde se află baza Aviației Armatei. Una dintre cele mai grave lovituri din toate timpurile asupra Districtul Militar de Nord. Dacă nu cel mai grav. Există pierderi atât de ​​oameni, cât și de tehnologie. Este inutil să scriem despre faptul că trebuie să tragem concluzii pentru ca acest lucru să nu se repete. Acest lucru se va întâmpla din nou atâta timp cât războiul va continua. Trebuie să fim pregătiți pentru asta". 

Ce sunt rachetele ATACMS

Presa americană a relatat luna trecută că SUA vor trimite Ucrainei "un număr mic" de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, adică Army Tactical Missile System.  Asta deşi, oficial, Casa Albă a respins cererea lui Volodimir Zelenski ca sistemele de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS) să fie trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar.

ATACMS ar permite Kievului să lovească ținte de la o distanță de aproximativ 300 km, lovind liniile de aprovizionare, căile ferate și locațiile de comandă și control din spatele liniilor de front rusești, a relatat NBC News la finalul lunii septembrie. 

Spre deosebire de rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare, ATACMS-urile nu trebuie lansate de pe avioane de luptă, de care Ucraina duce lipsă, ci de la sol, de pe sisteme-lansatoare care sunt deja în dotarea armatei Kievului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina atac atacms rachete
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024